حسادت، نوعي خشم دروني است كه مرتبه هايي از آن در همه افراد وجود دارد ولي ممكن است در بعضي كمتر و در برخي بيشتر ديده شود؛ اما آنچه در ادبيات قديم ايرانيان يافت مي شود اين است كه دختران حسودتر از پسران دانسته شده اند. در روان شناسي امروز اين مطلب ثابت شده است كه دختران در روابط بين فردي و در رابطه با جنس مخالف، حساس تر، خود محورتر و حسودتر از پسران اند، حسادت آنان در برخي موارد به حدي است كه گاه به انتقام گرفتن از طرف مقابل نيز مي انجامد. حسادت و همچشمي جهالتي است كه با سعادت و خوشبختي فاصله بسيار دارد. حسادت شكل ها و ظواهر مبدل بسياري دارد؛
حسادت مي تواند خود را در رقابتي پايدار يا در كناره گيري از همه رقابت ها آشكار سازد؛ حسادت در شهرت طلبي يا در فروتني در بخشش، بي پروايي و يا در طمع ظالمانه نيز خود را ابراز مي كند و ثمرات تلخ همچشمي هاي دوران كودكي در سال هاي بعد ما را احاطه مي كنند. همچشمي هاي دوران كودكي اگر جدي گرفته نشود به طور دائمي بر فرد اثر مي گذارد و صفات شخصيتي او را غيرطبيعي مي سازد و بايستي افزود گاه اختلالات سني و جنسي بين فرزندان يك خانواده باعث حسادت مي شود.
بهروز هدايتي پور كارشناس روان شناسي تربيتي مي گويد : حالات انسان چهار بخش دارد : 1- حسادت 2- غبطه خوردن 3- بخل ورزي 4- ايثار
وي در ادامه مي گويد: متأسفانه افراد فرق حسادت و غبطه را نمي دانند اگر زني خواهرش چيزي بخرد و او نيز مثل او بخرد اين غبطه است نه حسادت؛ فردي كه بخل ورزي مي كند مي گويد خدايا به من بده ولي به ديگري نده، چرا كه دوست دارد فقط خود مالك آن باشد. حسادت در خانم ها يك مكانيزم دفاعي است كه بعضاً باعث نابودي فرد مي شود. «محمديان» كارشناس روان شناسي در مورد حسادت هاي زنانه معتقد است: تفاوت هاي بين زن و مرد و تحول اجتماعي متفاوت در دختران و پسران در دوره هاي مختلف، موجب برخي مسائل در بزرگسالي مي گردد و حسادت ها نيز ريشه در كودكي دارند. وي اظهار مي دارد: بين مردان، حسادت بيشتر جنبه رقابت دارد و رقابت آنها در مسائل خارج از مالكيت بيشتر مشاهده مي شود. محمديان مي افزايد: حسادت هاي زنانه از يك سري رفتارهاي بد آموخته شده نشأت مي گيرد كه گاهي بر عملكرد خانوادگي، تحصيلي و شغلي فرد نيز تأثير مي گذارد. در بعضي موارد زن ها به مردان نيز به خاطر آزادي هايشان ممكن است حسادت كنند.
زن ها به لحاظ باورهاي جامعه از حساسيت بيشتري برخوردارند و زن حسود اغلب فكر مي كند كه «ندارم» ولي «ديگري دارد» و خودباوري خود را از دست مي دهد و راه غلط را انتخاب مي كند و آرام آرام دچار بي ارزشي شخصيت مي شود كه حسادت نيز در وجودش بيشتر رخنه مي كند.
جعفر نوري كارشناس ارشد مشاوره نيز مي گويد: حسادت در برخي موارد باعث سقوط و گاه صعود مي شود. وي مي گويد : زن ها به لحاظ باورهاي جامعه از حساسيت بيشتري برخوردارند و زن حسود اغلب فكر مي كند كه «ندارم» ولي «ديگري دارد» و خودباوري خود را از دست مي دهد و راه غلط را انتخاب مي كند و آرام آرام دچار بي ارزشي شخصيت مي شود كه حسادت نيز در وجودش بيشتر رخنه مي كند. وي مي گويد: بايد علت حسادت بررسي شود و زن «خودش» را باور كند كه اگر خود را باور نكند هرگز حسادت او از بين نخواهد رفت.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید