ماهي با داشتن پروتئين با کيفيت بالا، چربيهاي سهل الهضم و غني از ويتامين محلول در چربي و انواع مواد معدني يکي از جايگاههاي بسيار با اهميت را در ميان فرآوردههايي حيواني مانند گوشت قرمز گوشت طيور، تخممرغ و شير به خود اختصاص داده است.
از نظر تغذيهاي پروتئين هاي ماهي درجه ي هضم بالايي داشته و کيفيت آنها با توجه به اسيدهاي آمينه ي ضروري برابر با گوشت قرمز ميباشد؛ در نتيجه مهمترين نقش ماهي در تمام کشورهاي ماهي خيز برطرف کردن نيازهاي پروتئيني ميباشد.
هضم چربي ماهي، سريع و از نظر اسيدهاي چرب غير اشباع و به خصوص اُمگا-3 غني ميباشد. از اين رو پزشکان و متخصصين تغذيه، اهميت مصرف ماهي را در رژيم غذايي توصيه ميکنند. اما مانند ساير چربيهاي غيراشباع زود اکسيده شده و طعم نامطبوعي پيدا ميکنند.
ماهيها غني از ويتامينهاي مختلف ميباشند. چربي ماهي منبع ويتامين A و D بوده و قبل از به وجود آمدن مولتي ويتامين به کودکان تجويز ميشد.
ميزان ويتامين B ماهي نسبتاً زياد است و گوشت ماهيهاي دريا منبع خوب و مهمي از نظر مواد معدني و يد محسوب ميشوند.
کنسرو ماهي هاي استخواندار مانند ساردين و کيلکا منابع عالي کلسيم و فسفر هستند، زيرا اين گونه ماهي ها همراه استخوان کنسرو شده صرف ميشوند.
چربي ماهي منبع ويتامين A و D بوده و قبل از به وجود آمدن مولتي ويتامين به کودکان تجويز ميشد.
ماهي کيلکا يکي از مهمترين انواع ماهيهاي اختصاصي درياي مازندران ميباشد. ماهي کيلکا با جثهي بسيار کوچک (به طول متوسط 7 تا 10سانتيمتر و وزن 7 تا 10 گرم) سرشار از پروتئين، ويتامين و کلسيم ميباشد. تاکنون سه گونه ماهي کيلکا در درياي خزر گزارش شده است:
ماهي کيلکا انچووي
ماهي کيلکا چشم درشت
ماهي کيلکا معمولي
ماهي کيلکا در طول روز به صورت گله متراکم يافت ميشود و با تاريک شدن هوا پراکنده ميگردند. فرماندهي کشتي قبل از تاريک شدن هوا با استفاده از دستگاه ماهي ياب عمليات تعقيب گلههاي ماهي کيلکا را انجام ميدهد. از آن جايي که ماهي کيلکا در عمق معيني زندگي کرده و به ندرت از اين عمق تجاوز ميکند؛ در نتيجه براي صيد آنها لامپ الکتريکي بايد مستقيماً در عمقي قرار بگيرد که ماهيان در آن عمق به سر ميبرند. ماهيان به دنبال لامپ حرکت ميکنند و توسط تورهاي قيفي مانند به دام ميافتند. به طور معمول ميزان صيد در هر نوبت بين 200تا 300 کيلوگرم ميباشد. ماهي کيلکا عليرغم جثهي کوچک خود، از نظر ارزش و ترکيب مواد غذايي در رديف مابقي ماهيها و حتي در بعضي از موارد نسبت به گوشت قرمز داراي مزيت و برتري بيشتري ميباشد.
کنسرو ماهي هاي استخواندار مانند ساردين و کيلکا منابع عالي کلسيم و فسفر هستند، زيرا اين گونه ماهيها همراه استخوان کنسرو شده صرف ميشوند.
ترکيب ماهي کيلکا نيز همانند ساير ماهيها از آب، پروتئين، چربي و مواد معدني تشکيل شده که به صورت مختصر توضيح داده ميشود:
آب: در ترکيب کيلکا ميزان آب حدود 75- 73 درصد وزن ماهي را تشکيل ميدهد.
پروتئين: از نقطه نظر ارزش غذايي، پروتئين عمده ترين قسمت بافتهاي ماهي ميباشد. ضريب جذب پروتئين ماهي در بدن انسان بالا و برابر 96 درصد ميباشد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید