اگر بخواهيم گوشت مرغ را در يک کلام شرح دهيم، "همه کاره بودن" توضيح مناسبي است. ترديدي نيست که مرغ جايگزيني سالم و مناسب براي گوشت قرمز مي باشد.
منبع خوب پروتئيني:
مرغ منبع خيلي خوب پروتئين است و 120 گرم آن حدود 70 درصد نياز پروتئين بدن را برآورده مي سازد.
همان طور که مي دانيد بدن ما انسان ها از پروتئين تشکيل شده است و پروتئين ها از واحدهاي ساختماني به نام اسيد آمينه. ما اسيد آمينه هاي لازم براي ساخت پروتئين هاي بدن مان را از منابع حيواني و گياهي آن دريافت مي کنيم و با آنها، پروتئين مورد نياز بدن مان را بازسازي مي کنيم.
غذايي کم چرب :
افرادي که مي خواهند که مقدار چربي غذاي شان را کم کنند، مي توانند از گوشت مرغ استفاده کنند. لخم ترين قسمت گوشت مرغ، گوشت سينه مي باشد که در مقايسه با ران، چربي اش نصف است.
گوشت مرغ در مقايسه با گوشت گاو، چربي اشباع کمتري دارد. با اين حال پوست مرغ داراي مقدار زيادي چربي اشباع است و به همين دليل قبل از پخت، بايد پوست آن را کاملا جدا کرد.
پيشگيري از پوکي استخوان در سالمندان:
مطالعات نشان مي دهد که سالمندان، به مقدار کافي پروتئين مصرف نمي کنند. پروتئين براي پيشگيري از کاهش تراکم استخوان در سالمندان حائز اهميت است. البته دقت داشته باشيد که دريافت رژيم هاي پُرپروتئين نيز پوکي استخوان را تشديد مي کند. بنابراين بايد در حد متعادل غذاهاي پروتئيني خورد.
پيشگيري از سرطان:
* مرغ منبع بسيار خوبي از ويتامين B3 (نياسين)است که يک ويتامين ضد سرطان مي باشد. DNA به ويتامين B3 نياز دارد و کمبود نياسين به اندازه ي کمبود ساير ويتامينهاي گروه B در ارتباط مستقيم با بيماري هاي ژنتيکي مي باشد.
مصرف 120 گرم گوشت مرغ حدود 72 درصد نياز بدن به اين ويتامين را برآورده مي سازد.
* گوشت مرغ همچنين يک منبع خوب سلنيوم مي باشد. سلنيوم براي سلامتي انسان يک اهميت ويژه و اساسي دارد. سلنيوم يکي از اجزاي بسيار مهم واکنشهاي متابوليکي در بدن مي باشد که عبارتند از متابوليسم هورمون هاي تيروئيدي ، سيستم دفاعي آنتي اکسيداني و سيستم ايمني. مطالعات گوناگون نشان داده است که بين بروز سرطان ها و دريافت سلنيوم يک ارتباط مهم وجود دارد. سلنيوم مانع سرطان مي شود.
مصرف 120 گرم گوشت مرغ 40 درصد نياز روزانه ي بدن به سلنيوم را بر طرف مي سازد.
پيشگيري از آلزايمر:
در مطالعات معتبري که در مجلات مختلف پزشکي به چاپ رسيده است، آمده است که دريافت منظم غذاهاي غني از ويتامين B3 (نياسين) مانند گوشت مرغ، از بروز بيماري آلزايمر و ديگر بيماريهاي شناختي مرتبط با افزايش سن جلوگيري به عمل مي آورد، طوري که افرادي که نياسين بيشتري از غذاي شان دريافت مي کردند( 22 ميلي گرم در روز( در مقايسه با افرادي که نياسين کمتري( 13ميلي در روز( دريافت مي کردند حدود 70 درصد احتمال ابتلا و يا پيشرفت بيماري آلزايمر در آنان کمتر بود.
متابوليسم انرژي:
مرغ فقط منبع غني از ويتامين B3 نيست، بلکه منبع خوبي از ويتامين B6 نيز مي باشد. اين ترکيب خوب ويتاميني B ، مرغ را به عنوان يک غذاي مفيد براي تامين انرژي سوخت و ساز (متابوليسم) بدن معرفي مي کند، زيرا اين دو ويتامين در واکنش هاي سوخت و ساز بدن نقش دارند. هر دوي اين ويتامينهاي گروه B براي توليد انرژي مهم هستند.
علاوه بر عملکرد نياسين در DNA، اين ويتامين براي تبديل پروتئين ها، چربي ها و کربوهيدرات هاي بدن به انرژي، ضروري و لازم مي باشد.
نياسين به کنترل قند خون کمک مي کند و فعاليت هورمون انسولين را تنظيم مي کند.
ويتامين B6 براي تجزيه و ترکيب کربوهيدراتهاي بدن (قند و نشاسته) ضروري مي باشد، مخصوصاً براي تجزيه گليکوژن (فرم ذخيره اي قندها در سلول هاي ماهيچه اي و کبد(
120 گرم گوشت مرغ حدود 32 درصد از نياز ما به ويتامين B6 را برطرف مي سازد.
سلامت قلب و عروق:
B6 علاوه بر شرکت در متابوليسم انرژي که در قسمت بالا توضيح داده شد، در ساخت مولکول هاي فعال زيادي نيز نقش دارد. وقتي سطح B6 سلول ها کافي نباشد، توانايي گروه هاي متيل نيز کاهش مي يابد. يکي از نتايج فقدان گروه متيل اين است که مولکول هايي که بايد به طور طبيعي به مولکول هاي ديگري تبديل شوند، نه تنها تغيير نمي کنند، بلکه روي هم انباشته مي شوند. يکي از اين مولکولها هموسيستئين است که اگر سطح آن در رگ هاي خوني افزايش يابد، موجب آسيب به ديواره ي رگ ها مي شود.
چگونه بخوريم؟
با مرغ غذاهاي زياد و متنوعي را مي توان تهيه کرد که من چند نمونه از آن ها را براي تان ذکر مي کنم و طرز تهيه شان در همين سايت و در بخش "آشپزي اينترنتي" موجود است:
مرغ پارمچان ، مرغ انگشتي با سس عسل ، مرغ ترش و شيرين ، مرغ مغزدار شکم پر ، ته چين مرغ ، خوراک مرغ و آويشن ، شنيسل مرغ ، برياني مرغ با ماست ، دلمه مرغ ، مرغ کنتاکي ، خوراک مرغ و کرفس ، کتلت مرغ ، خورش مرغ ترش ، کروکت مرغ ، پته مرغ ، کوفته مرغ ، آبگوشت مرغ ، سالاد مرغ و فلفل و خيلي غذاهاي ديگر.
نکات مهم در خريد گوشت مرغ
گوشت طيور از دسته گوشت هاي سفيد محسوب مي شود و از نظر ارزش غذايي نسبت به گوشت قرمز کمبود غذايي ندارد.
گوشت طيور به علت دارا بودن نسوج نرم و هضم آسان و از نظر غذايي، خوشمزه تر و مناسب تر از ساير گوشت هاست.
تقريباً به جز آنفلوآنزاي مرغي، بيماري ديگري از مرغ به انسان منتقل نمي شود. بنابراين اگر کنترل لازم در مراحل کشتار و پَرکني و ذخيره سازي آن صورت گيرد، بهداشتي تر است.
* گوشت مرغ را حتماً از فروشگاه هاي معتبر بخريد و در موقع خريد، حتماً به بسته بندي و تاريخ انقضا و شرايط نگهداري آن توجه کنيد.
* بعضي از افراد سودجو در هنگام مريضي گله ي مرغ، به طور غير قانوني اقدام به ذبح آنها کرده و در مغازه هاي نامعتبر در بازار به فروش مي رسانند. توجه داشته باشيد به علت ذبح غير استاندارد، لاشه ي اين مرغ ها اکثراً داراي نقاط خون مردگي و ضرب ديدگي مي باشد و به علت رعايت نکردن مسائل بهداشتي در حمل و نقل و ذخيره سازي داراي آلودگي هاي ميکروبي است.
به علت استفاده ي بي رويه از واکسن ها و آنتي بيوتيک ها در پرورش صنعتي طيور و تجمع بازمانده ي دارويي آنها در کبد، مصرف جگر مرغ توصيه نمي شود و حتي الامکان به ميزان کمتري از آن استفاده کنيد.
* بعد از اطمينان به معتبر بودن فروشگاه، به پوست لاشه ي مرغ دقت کنيد. پوست لاشه بايد به طور يکنواخت روي بدن کشيده شده و عاري از هر نوع پارگي، کوفتگي، رنگ پريدگي و علائم غير طبيعي باشد. در اغلب نژادها رنگ پوست مرغ زرد کهربايي است.
*استخوان سينه ي مرغ بايد کاملاً مستقيم، بدون شکستگي يا انحناي غير عادي بوده و عضلات آن برجسته و سفت و محکم از زير پوست مشخص باشند.
* در هنگام خريد يا استفاده از گوشت مرغ، حتماً به رنگ ماهيچه ي ران ها و بقيه ي بدن مخصوصاً سينه که سفيد رنگ است، دقت کنيد. مشاهده ي رنگ هاي غير عادي در گوشت نشان دهنده ي کهنگي و معايب ديگري از جمله بيماري ها و آلودگي ثانوي ميکروبي است.
* در مورد ران ها بعد از کندن پوست دقت کنيد که داراي خون ريزي هاي زير پوستي نباشد و گوشت آن شفاف و صورتي رنگ به نظر برسد.
* بوي گوشت سالم طبيعي و مطبوع است. از خريد گوشتي که داراي بوي غير طبيعي است خودداري کنيد.
* همچنين بعد از پخت، گوشت مرغ بايد خوش خوراک، خوش طعم و مطبوع باشد.
* توصيه ي ديگر درباره مصرف جگر مرغ است. به علت استفاده ي بي رويه از واکسن ها و آنتي بيوتيک ها در پرورش صنعتي طيور و تجمع بازمانده ي دارويي آنها در کبد، مصرف جگر مرغ توصيه نمي شود و حتي الامکان به ميزان کمتري از آن استفاده کنيد.
* پوست طيور نيز منبعي براي اين باقيمانده هاي دارويي است، بنابراين بهتر است هنگام مصرف، ابتدا پوست مرغ را کنده و سپس آن را طبخ کنيد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید