مطابق ماده 674 قانون مجازات اسلامي كه اعلام مينمايد چنانچه هريك از زوجين قبل از عقد ازدواج طرف خود را به امور واهي از قبيل داشتن تحصيلات عاليه ، تمكن مالي ، موقعيت اجتماعي ، شغل و سمت خاص ، تجرد و امثال آن فريب دهد و عقد بر مبناي هر يك از آن ها واقع شود به حبس تعزيري از شش ماه تا دو سال محكوم ميگردد . با توجه به مفاد اين ماده و مواردي كه به صورت تمثيل ذكر گرديد ، تدليس عملياتي است كه از سوي يكي از زوجين صورت گرفته و موجب ميشود عيبي پوشانده و مخفي گردد يا وجود صفتي را كه مورد نظر طرف مقابل بوده در خود وانمود نمايد خواه اين مانورها به صورت عمل باشد خواه به صورت نوشته يا لفظ . نظير ارائه گواهي مجعول صحت مزاج.
به نظر ميرسد شرايط ذكر شده صرفا در خصوص زوجين قابليت اعمال داشته باشد.
آيا ميتوان اشخاص ثالث را در اين خصوص نيز متهم نمود ؟
رويه مشخصي موجود نميباشد به عنوان مثال زوج با فريب زوجه مبني بر اينكه داراي تحصيلات عاليه ميباشد با نام برده ازدواج نموده و پس از اطلاع زوجه از اين امر ، وي عليه زوج و پدر وي اقدام به شكايت نموده و مدعي ميگردد كه پدر زوج از اين امر قطعا مطلع بوده و با سكوت خود موجبات تسهيل عمل مجرمانه را فراهم نموده است كه البته چنانچه سوء نيت پدر زوج اثبات گردد ميتوان تحت تباني يا مباشر معنوي از نامبرده اقدام به شكايت نمود .
سوال ديگري در اين خصوص مطرح ميگردد و آن اينكه آيا صرف سكوت هر يك از طرفين و در نتيجه در اشتباه گذاردن طرف مقابل در اين خصوص جرم ميباشد يا خير؟
به عنوان مثال شخصي كه ازدواج قبلي خودرا به طرف مقابل اعلام ننموده و با سكوت خود موجبات عدم اطلاع طرف ديگر را از اين امر باعث گردد ايا مصداق تدليس در نكاح ميباشد يا خير ؟
به نظر ميرسد مورد از موارد تدليس در نكاح ميباشد و اداره حقوقي قوه قضاييه نيز در نظريات مختلف خود اين امر را تاييد نموده است . مصداق واهي بودن موارد اعلامي طرفين نيز عرف ميباشد يعني هر آنچه كه در عرف به عنوان امر واهي بوده و طرف واجد ان نباشد مشمول ماده 674 قانون مجازات اسلامي ميگردد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید