زادگاه درخت زردآلو کشور چين بوده و هنوز هم در كوههاي پكن درخت زردآلو به شکل خودرو و وحشي ميرويد. با وجودي كه در قرون گذشته زردآلو در كشورهاي آسيايي شناخته شده بود و مردم با آن آشنايي داشتند، در كشورهاي اروپايي تا آغاز قرن اول ظهور مسيح ناشناخته بود و به چشم ميوهاي مفيد و قابل استفاده به آن نگاه نميكردند.
رفته رفته نفوذ اعراب در اسپانيا، ارزش زردآلو را در اروپا بالا برد و عقيده عمومياروپاييان را نسبت به اين ميوه عوض كرد. با وجود اين، در فرانسه تا اواخر قرن هفدهم ميلادي عقيده داشتند که زردآلو ميوه مفيدي نيست ولي كمكم با مطالعه روي اين ميوه، مردم پي بردند كه زردآلو ميوه مفيدي است و خواص شفا بخشي دارد و امروز انواع متعدد زردآلو در ميان ميوهها مقام مهمي به دست آورده و مصرف آن از طرف متخصصان تغذيه توصيه ميشود.
زردآلو يكي از ميوه هاي خيلي شيرين و داراي قند است يعني هشت دهم وزن آن قند است. اين ميوه از لحاظ داشتن ويتامينA بسيار غني است يعني داراي كاروتن است و كاروتن چنان كه ميدانيد، ماده اي است كه رنگ زردآلو را به وجود ميآورد و توليد ويتامين A ميكند. در نتيجه با مصرف زردآلو، مقاومت در برابر بيماريها افزايش مييابد و قوه بينايي بهخصوص در شب افزوده ميشود. در ميان انواع سبزيها، هويج بيشترين مقدار بتا كاروتن را دارد و ميان ميوه ها، زردآلو اينگونه است. هيچ ميوه ديگري به اين اندازه داراي بتا كاروتن نيست.
ارزش غذايي زردآلو
زردآلو منبع غني بتاكاروتن (پيش ساز ويتامين A) است. بتاکاروتن در بدن، به ويتامين A تبديل ميشود. پس ميتوان گفت زردآلو منبع غني ويتامين Aاست که درحفظ بينايي چشم موثر است و به عنوان يک آنتي اکسيدان قوي جلوي تخريب سلولها از سوي راديکالهاي آزاد را ميگيرد.
زردآلوهايي كه رنگ نارنجي تيره دارند، حاوي بتاكاروتن بيشتري هستند. مواد غذايي حاوي بتاكاروتن سبب كاهش خطر بروزبيماريهاي قلبي، سكته، آب مرواريد و بعضي سرطان ها ميشوند. مقادير بالاي بتاکاروتن و ليکوپن موجود در زردآلو موجب ميشود غذاي مفيدي براي حفظ سلامت قلب باشد. اين دو ماده به عنوان آنتياکسيدان، از اکسيداسيون LDL کلسترول و بروز بيماري قلبي جلوگيري ميکنند.
زردآلو در تقويت بينايي چشم، جلوگيري از بروز بيماريهاي قلبي و آب مرواريد موثر است. راديکالهاي آزاد، عدسي چشم را تخريب ميکنند و سبب بروز آب مرواريد ميشوند يا اينکه ذخيره خوني چشمها را از بين برده و سبب تخريب بافت چشم ميشوند
زردآلو حاوي فيبرهاي محلول در آب است. مطالعات نشان ميدهد که مصرف فيبرهاي محلول در آب سبب حفظ قند خون در مقدار طبيعي و كاهش كلسترول خون ميشود. فيبر موجود در زردآلو از بروز يبوست و بيماريهاي روده اي جلوگيري ميکند. برگه زردآلو سرشار از پتاسيم است. مصرف مواد غني از پتاسيم موجب تنظيم فشارخون ميشود. اين ميوه سرشار از ويتامين C و آهن است. مواد مغذي موجود در زردآلو از چشمها و قلب حفاظت ميکند و فيبر موجود در آن عليه بيماريها مبارزه ميکند.
زردآلوي رسيده به علت دارا بودن ويتامينهاي گروه B براي درمان بيماريهاي عصبي و روحي، بيخوابي، خستگي شديد، گيجي، فراموشي و... مفيد است. ميوه و هسته شيرين زردآلو به علت داشتن ويتامين Cبراي تقويت بدن، رفع اختلال در رشد کودکان، جلوگيري از خونريزي لثه مفيد بوده و به علت داشتن آهن در خون سازي موثر است.
به تازگي ثابت شده كه تعداد زيادي كاروتنوئيدهاي ديگر مانند كورستين ومقادير زيادي اسيد ساليسيليك در زردآلو وجود دارد. اين مواد متعلق به گروه بزرگي از مواد بيواكتيو هستند وميتوانند از مواد غذايي، مواد درماني بسازند و غشاء مخاطي روده را نوسازي بكنند.
جوان كردن پوست با زردآلو
بتا كاروتن موجود در زرد آلو مانع پينه بستن وخشك شدن پوست ميشود. وقتي پوست بدن، پوسته پوسته شده وسفيد يا خاكستري رنگ ميشود، نشانه كمبود بتا كاروتن است. بتا كاروتن مانند يك پوست طبيعي از داخل اثر ميكند. زرد آلو محافظي درمقابل صدمات ناشي از اشعه ماوراي بنفش خورشيد است.
در تابستان مقدار كاروتن محافظ موجود درپوست كم ميشود و هر قدر اشعه ماورايبنفش شديدتر باشد، به همان نسبت كاروتن بيشتري در بدن مصرف ميشود. بتا كاروتن در بدن يك پوشش محافظ در مقابل راديكالهاي آزاد به وجود ميآورد. نور آفتاب، نيكوتين سيگار، استرس و مواد مضر، سبب توليد راديكالهاي آزاد خطرناك در بدن ميشوند. بتا كاروتن اين توانايي را دارد كه به مقابله با اين راديكالها برخيزد و انرژي تخريبي آنها را كم كند. كاروتن موجود در پوست به عنوان يك محافظ در مقابل اشعهماوراي بنفش عمل ميكند. اگر از كرمهاي ضدآفتاب هم استفاده نشده باشد، قهوهاي شدن پوست را تسهيل و از سرخ شدن و سوختن پوست جلوگيري ميكند.
انتخاب و انبار
زردآلوها به علت خوشمزگي، پوست نرم و مخملي و عطر بسيار خوش خود معروف هستند. بايد زردآلوهاي نسبتاً سفت، صاف، گوشتالو و خوش ترکيب را انتخاب کرد که رنگ نارنجي مايل به زرد تا نارنجي دارند. اگر زردآلو خيلي سفت و سبز رنگ باشد نميتواند عطر و طعم واقعي خود را نشان دهد. نرميو پرآبي ميوه کاملاً رسيده را بالمس کردن ميتوان احساس کرد و بايد هرچه زودترخورده شود.
زردآلوي نپخته را دربستههاي کاغذي و در درجه حرارت اتاق و به دور از حرارت و نور مستقيم نگهداري کنيد. اگر زردآلو را در کيسههاي پلاستيکي در يخچال نگهداري کنيد، ممکن است هنگام رسيدن فقط يک يا دو روز دوام آورند. بگذاريد زردآلو پيش از خورده شدن، در دماي اتاق قرار گيرد و تا پيش از خوردن اين ميوه آن را نشوييد. مراقب باشيد تا زردآلوي رسيده را به آرامي برداريد، بهخصوص مراقب باشيد به پوست آن آسيب نرسد.
آماده سازي
به علت ساختار ظريف زردآلو و اندازه کوچک آن، پوست کندن اين ميوه لازم نيست. براي خوردن زردآلو فقط کافي است آن را از شکاف جدا کنيد يا با انگشتان خود آن را از هم جدا کنيد. به محض اينکه دو نيمه زردآلو از هم جدا شد، هسته آن به راحتي بيرون ميآيد. زردآلو در بسياري از غذاها که به شليل يا هلو نياز دارد مورد استفاده قرار ميگيرد. اين ميوه در شيريني، کيک، مربا، کمپوت و به شکل پخته کاربرد دارد. زردآلوي کاملاً پخته، شيرين و معطر را به ندرت ميتوان در بازار پيدا کرد، بنابراين زردآلوهاي کمپوت شده اغلب جانشين مناسبي در بسياري از خوراکها محسوب ميشوند. اگر تصميم داريد زردآلوي خشک شده بخريد، به دنبال زردآلوهايي باشيد که به وسيله خورشيد خشک شدهاند. آنها بسيار خوشمزهتر از انواعي هستند که با روشهاي ديگر خشک ميشوند.
خلاصه
در صورتي كه زردآلو خوب رسيده باشد، مصرف آن براي كسي كه از تندرستي و سلامت طبيعي برخوردار است، توصيه ميشود، به شرطي كه به اعتدال مصرف شود زيرا اگر در مصرف زردآلو زيادهروي شود، سبب اختلال هضم و يا به هم خوردگي رودهها ميشود و شخص دچار اسهال ميشود. زردآلو براي اشخاصي كه كم خون هستند، ورزشكاران، اشخاص خسته، كساني كه از شدت كار فرسوده شدهاند، زنان حامله و اشخاصي كه دوره نقاهت را ميگذرانند، توصيه و تجويز شده است.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید