اسمم سكنجبين است و در بريدن صفرا شهرت فراوان دارم ، نام اصلي من سر كنگبين است ، چون سابقا مرا با سركه و عسل درست مي كردند و گاهي با شيره و در اين صورت نام من سركه شير بوده ، اما حالا مرا فقط خاك قند يا شكر درست مي كنند و به اين جهت من آن مقام و منافع گذشته را ندارم . اگر بگويم سودمندترين نوشابه ها هستم ، شايد شما آن را قبول نداشته و حمل بر خودستايي كنيد به اين جهت اجازه مي خواهم رشته ي سخن را بدست حكيم محمد بن زكرياي رازي پزشك و غذاشناس بزرگ ايراني بدهم و آن چه را كه آن استاد گرانمايه در وصف من گفته است بازگو نمايم :
يكي از نوشابه هايي كه زياد مصرف مي شود سكنجبين است كه نوشيدن آن منافع بسيار دارد، يكي از منافع سكنجبين آن است كه چون آن را با يخ خنك كرده ، و بنوشند، صفرا را مي برد و از التهاب حرارت معده مي كاهد، و آن چه بلغم در معده و روده ها باشد، خارج مي كند. اگر سكنجبين را با ريشه و تخم كاسني بسازند و كمي گلاب به آن اضافه كنند، نوشابه اي پر سود و شگفت آور خواهد شد مخصوصا براي آن هايي كه جگر و معده اي گرم داشته و يا دچار گرفتگي معدي شده اند و نيز براي كساني كه مبتلا به نفخ مي باشند منافع زياد دارد، ولي براي مبتلايان به زخم معده و روده ، زيان بخش است . باري من يك شربت ايراني هستم و تمام منافع سركه را دارم ، ولي ضررم به اندازه آن نيست ، مخصوصا اگر مرا مثل گذشته با عسل و ساير قندهاي طبيعي درست نمايند، چه در غير اينصورت سركه با قند تركيب شده ، و جلو زيان سركه را مي گيرد، ولي اگر در موقع تهيه من ، مراعات نسبت را ننمايند و ترش باشم ، براي اعصاب ضرر فراواني خواهم داشت . آن هايي كه معده اي ضعيف دارند و همچنين مبتلايان به اسهال و درد سينه مخصوصا مسلولين نبايد به من نزديك شوند و كساني كه دچار سرماخوردگي شده اند و آن هايي كه مبتلا به رعشه و دردهاي عصبي هستند، حتما بايد از من دوري نمايند. مبتلايان به سختي ادرار، بايد از من پرهيز نمايند.
موقعي كه براي تهيه من سركه را با مواد قندي جوشانديد، و من در اثر حرارت به عمل آمدم ، قبل از سرد شدن يك دسته نعناي تازه در من فرو بريد و مدتي بگذاريد تا عطر نعنا در من حل شده ، بعد دسته نعنا را بيرون بكشيد و در بالاي ديگ نگاه داريد تا تمام قطرات آن چكيده شود، و در اين صورت من داراي عطر و طعمي مطبوع شده ، و خواص بيشتري خواهم داشت .
مثل گذشته از ميهمانان خود با شربت سكنجبين پذيرايي مي كنم و اگر به آن خيار رنده كرده اضافه كنيد، در حق ميهمانان خود محبت فراواني نموده ايد، شما كه عادت داريد كاهو را با من مي خوريد، چه ضرر دارد كه در موقع تهيه سالاد مرا به عنوان سس به آن اضافه كنيد، و اين سنت را براي من كه چاشني وطني هستم حفظ نماييد!
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید