مواد غذايي قبل از فريز شدن بايد به طور مناسب بسته بندي شوند تا عطر و طعم، رطوبت، رنگ طبيعي و ارزش غذايي خود را از دست ندهند و سرماي فريزر و خشکي محيط آن موجب خراب شدن مواد غذايي نشود. نکته مهم اين است که پيش از بسته بندي مواد غذايي، ميزان مورد نياز در هر بار مصرف مشخص شود، چرا که بسته غذايي خارج شده نبايد به هيچ عنوان دوباره به فريزر بازگردانده شود. اگر مواد غذايي به طور صحيح بسته بندي شوند و به سرعت در دماي فريزر سرد شوند، کيفيت خود را بيشتر حفظ کرده و مدت ماندگاري شان افزايش مي يابد ولي پس از گذشت زمان استاندارد، اگر چه مواد غذايي به ظاهر سالم هستند، اما هيچ گونه ارزش تغذيه اي نداشته و به تفاله تبديل مي شوند.
فريز کردن وحفظ ارزش مواد غذايي
آنچه در اينجا مي آموزيم بررسي اصول صحيح فريز کردن مواد غذايي، ميوه ها و سبزيجات است . چرا که مي توان با رعايت اصول صحيح فريز کردن موادغذايي، کيفيت مواد غذايي را حفظ کرد تا با آسودگي بيشتري ازاين مواد استفاده کرد.
شرايط بسته بندي :
مواد غذايي پيش از فريز شدن نياز به بسته بندي مناسب دارند تا عطر و طعم و مزه ، رطوبت، رنگ طبيعي و ارزش غذايي خود را از دست نداده و سرماي فريزر و خشکي محيط آن باعث خراب شدن مواد غذايي نشود.
به طور کلي بسته بندي انتخابي بايد شرايطي به اين شرح داشته باشد:
1- مقاوم به خروج رطوبت مواد غذايي (حفظ رطوبت طبيعي موادغذايي داخل بسته) .
2-با دوام و مقاوم به نشتي مواد از داخل بسته به بيرون.
3-مقاوم به ترک و شکستگي در مقابل دماي پايين فريزر.
4- مقاوم به نفوذ چربي، روغن .
5- مقاوم به نفوذ بو از محيط فريزر به داخل بسته.
6-حفظ بو و عطر و طعم موادغذايي .
7- استاندارد بودن موادي که ظرف يا کيسه نايلون بسته بندي از آن تهيه شده است.
انواع بسته بندي :
در منازل دونوع بسته بندي براي فريز کردن مواد غذايي استفاده مي شود که شامل انواع ظروف در دار از جنس هاي مختلف چون پلاستيک و فلز (نوع شيشه اي کمتر متداول است) و بسته بندي با کيسه نايلون يا پلاستيک هاي زيپ دار ويژه بسته بندي. سطح صاف کف و ديواره هاي ظروف، خارج کردن موادغذايي از ظرف و استفاده از موادغذايي را آسان مي کند، به اضافه اينکه مي توان بارها و بارها از اين ظروف استفاده کرد. دهانه گشاد ظروف برداشت موادغذايي از آنها را آسان مي کند؛ اما درباره ظروف پلاستيکي بايد مقاومت ظرف به دماي پايين در نظر گرفته شود، چرا که بسياري از ظروف پلاستيکي در اثر سرما ترک برداشته يا مي شکنند.
متخصصان تغذيه توصيه مي کنند که مواد غذايي در ظروف شيشه اي در فريزر گذاشته شوند، چون اين ظروف ترکيبات شيميايي ندارند که با مواد غذايي ترکيب شوند. اما بايد هنگام پر کردن اين ظروف از ماده غذايي، مقداري فضاي خالي در نظر گرفت تا در اثر انبساط حاصل از يخ زدن ماده غذايي، ظرف نشکند. اگر چه در فريز کردن درست مواد غذايي، تغيير در عطر و طعم و بوي آنها ايجاد نمي شود، اما از ارزش غذايي آنها کاسته مي شود، به ويژه اگر مواد غذايي بيشتر از زمان استاندارد در فريزر نگهداري شوند.
متخصصان تغذيه توصيه مي کنند که مواد غذايي در ظروف شيشه اي در فريزر گذاشته شوند، چون اين ظروف ترکيبات شيميايي ندارند که با مواد غذايي ترکيب شوند.
استفاده از کيسه نايلون به جهت قيمت پايين و عدم نياز به شست و شوي مجدد و امکان استفاده از فضاي بيشتر به جهت امکان چيدن کيسه هاي روي هم بسيار رايج است. اما آنچه در اين نوع بسته بندي بسيار مهم است توجه به مقاومت کيسه ها در مقابل نشتي، سرما، پاره شدن يا باز شدن درز کيسه ها در اثر سرماي فريزر و مقاومت به نفوذ يا خروج عطر و طعم، بو و رطوبت طبيعي مواد غذايي است که بي شک با انتخاب کيسه نايلون مناسب مي توان به خوبي از ماده غذايي بسته بندي شده محافظت کرد.
بهترين زمان مصرف :
بهترين زمان مصرف حداکثر سه ماه پس از فريزکردن براي موادغذايي با مدت ماندگاري بالا (مانند ميوه ها و سبزيها) و براي موادغذايي با مدت ماندگاري پايين حداکثر يک ماه پس از فريزکردن است
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید