دشمن فشار خونم .
در پوستم خواص بسياري نهفته است .
اگر مرا با سكنجبين بخوريد، با يرقان مبارزه كرده ايد.
هرگز مرا ناشتا نخوريد.
مرباي پوستم مبارز سرسخت نفخ معده است .
من با اينكه بيش از دو هزار سال است به ايران مهاجرت كرده و در اين سرزمين پر بركت پرورش يافته ام ، معذلك هنوز ايرانيان مرا هندو دانسته و هندوانه مي خوانند، در كتاب هاي پزشكي قديم مرا خربوزه هندي و ((حب الحجاز)) لقب داده اند و به اين ترتيب معلوم نيست كه مرا هندي يا عرب مي دانند. حقيقت امر اين است كه تخمه مرا از حجاز به ايران آورده اند، ولي همانطور كه امروز هر ميوه يا سبزي تازه واردي را مردم فرنگي مي دانند، و يك لقب فرنگي مثل گوجه فرنگي - هويج فرنگي - انگور فرنگي - جعفري فرنگي و كاهو فرنگي به آنها مي دهند، در سابق هم كه فرنگ وجود نداشت و هندوستان سرزمين عجايب بود ميوه اي كه تازه وارد ايران مي شد، آنرا هندي مي دانستند و يك عنوان هندي به او مي دادند در فرهنگ عربي مرا ((دابوقه )) و اعراب حجاز ((حب حب )) مي خوانند.
من داراي آب زياد بوده ، خنك ، مسكن التهاب و فشار خون و برطرف كننده عطش زياد هستم ، ادرار را زياد مي كنم و سازنده ي خون و صالح رقيق هستم بهترين درمان حصبه و مطبقه بوده و در اين راه شهرت دارم ، ولي چون سلولز زياد داشته و دير هضم و نفاخ هستم ، اين دسته از بيماران نمي توانند از گوشت من استفاده كنند. براي آنها كه روده هايشان مجروح است ، توليد نفخ خطرناك است ، لذا به اين دسته از بيماران توصيه شده است كه آب مرا گرفته صاف كرده و با كمي شير خشت مخلوط نموده و نوش جان نمايند تا به اين ترتيب هم تبريد كرده و هم دچار نفخ و ناراحتي معده و روده نشوند.
اشخاصي كه معده و روده هايشان تنبل شده ، و نمي توانند گوشت مرا به آساني هضم نمايند آنها هم مي توانند به اين دستور عمل نمايند، و يكي ديگر از طرق جلوگيري از نفخ خوردن مرباي پوست من است و در اينجا بد نيست كه شما را به يكي ديگر از اسرار طبيعت آشنا سازم ، ما ميوه ها كه خوراك اصلي انسان هستيم ، در برابر منافع سرشاري كه داريم گاهگاهي عوارضي نيز از خوردن ما متوجه شما خواهد شد، ولي دستگاه آفرينش غالبا داروي اين عوارض را در قسمتي ديگر از بدن ما قرار داده است ، چنانچه اگر كسي در اثر خوردن پوست برنج سفيد كرده ، مبتلا به مرض ((بري بري )) شود مي تواند اين بيماري را با خوردن پوست برنج بر طرف كند، نفخ حاصله از بعضي از ميوه ها هم درمانش در پوست آنها است . چنانچه اگر خيار را با پوست بخوريد، مبتلا به نفخ معده نخواهيد شد، خوردن مرباي پوست من هم نفخ را از بين ميبرد. خوردن زردآلو با هسته نيز به همين منظور توصيه شده است .
در گذشته ، از پوست من خورش پوست هندوانه نيز درست مي كردند، و يكي از غذاهاي مخصوص اعيان و اشراف بود، ولي متاءسفانه اين روزها به كلي منسوخ شده است .
خوردن آب يا گوشت من با سكنجبين جهت درمان يرقان و سنگ هاي صفراوي مفيد است .
خوردن من ناشتا مخصوصا در هواي گرم موقعي كه عطش غلبه كرده است چندان خوب نيست و بهتر است مرا بعد از صرف غذا ميل نمايند.
ما هندوانه ها با اينكه انواع و اقسام داريم ، و رسيده ما به رنگ قرمز و زرد جلوه گري مي كند، معذلك با هم فرق اساسي نداريم و اختلاف ما بيشتر مربوط به طرز كشت ما است ، كوچكي و بزرگي ما هم مربوط به نوع خاكي است كه ما را در آن مي كارند، ما را معمولا به صورت ديم و آبي مي كارند. تخمه ي ديمي ما قرمز و تخمه ي آبي ما سياه و يا خط دار است . براي اينكه ما را بطور ديم بكارند، معمولا تخمه ي ما را در مجاور ريشه گون قرار مي دهند تا بتوانيم از آبي كه آن ريشه از اعماق زمين مي كشد استفاده نماييم ، و همين امر سبب شده است كه نوع ديمي ما مفيدتر گردد.
محصول آبي ما خيلي درشت تر و بزرگ تر از ديمي مي شود و اخيرا كشاورزان ايراني توانسته اند هندوانه هايي پرورش دهند كه وزن آنها 37 كيلوگرم باشد.
در بيرجند و بجنورد و ساير نواحي خراسان ، هندوانه هاي كوچكي به عمل مي آيد كه فوق العاده شيرين است و اهالي آب آنها را غليظ كرده ، به صورت شيره در مي آورند، اين نوع شيره فوق العاده خنك و مفيد است .
هندوانه كال و بته مرده ، دير هضم تر و نفاخ تر است و در بعضي از معده ها حتي با كمك مسهل هم به آساني هضم نمي شود.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید