براي اعصاب مفيدم .
خشك شده من درمان كم خوني است .
درمان بيماري شب كوري هستم .
جهت معالجه نقرس ، رماتيسم و تصلب شرائين مرا تجويز كنيد...
فارسي من ((گوجه )) است به اقسام ريز و كوچك ، به من آلوچه سنگ - الوچه آلنج و آلوي كوهي هم مي گويند. عربي من ((ادرك )) است و در بعضي از كتابهاي پزشكي قديم به اسامي نيسوق و نيشوق هم از من ياد شده است .
من انواع و اقسام داشته و با آلونيز قرابت و نزديكي دارم . بهترين نوع من گوجه برقاني است كه پوست آن به آساني جدا مي شود و نوع ديگر من گوجه گلستان است كه در خراسان مي رويد و رنگ آن سبز بوده ، كمتر قرمز مي شود. نوع پيشرس من گوجه سبز است كه به نام گوجه گيلاني ، و گيلاني گوجه معروف است و اولين ميوه اي است كه در فصل بهار به بازار مي آيد. اين خاصيت مسهلي ندارد. معذلك با يبوست مزاج مي جنگد. من به رنگ هاي سبز و زرد و قرمز ظاهر ميشوم . رنگ من تركيبي شبيه جوهر زردك است كه در بدن تبديل به ويتامين (آ) مي شود و به همين جهت است كه انواع من براي درمان شب كوري و رشد بدن مفيد است - مقدار اين ويتامين در انواع زرد و قرمز من بيشتر است . علاوه بر جوهر زردك ، من داراي ويتامين هاي ((ب )) و ويتامين ((ث )) هستم ، به اين جهت براي اعصاب مفيد بوده و مسكن التهاب صفرا مي باشم . من داراي املاح زيادي از قبيل آهن - كلسيم - فسفر - منيزي - پتاسيم - سديم و منگنز مي باشم . من از ميوه هاي خنك بوده و اين خاصيت در انواع ترش من بيشتر است . اقسام درشت من خاصيت نرم كننده دارند، ولي در اين خاصيت هرگز به پاي آلو نمي رسند. خشك شده آنها كه بيشتر به نام آلوچه خشكه فروخته مي شود، درمان خوبي براي ضعف اعصاب و كم خوني است ، اقسام مختلف من براي معالجه نقرس - رماتيسم و تصلب شرائين تجويز شده اند، همگي پيشاب آور بوده ، و اعمال كليه را تنظيم مي نمايند.
جوشانده 25 تا سي گرم برگ درخت من ، كشنده كرم معده بوده و اين خاصيت در مغز هسته من نيز مي باشد - سابقا جوشانده برگ مرا به عنوان تب بر مخصوصا براي مبتلايان به بيماريهاي ريوي تجويز مي كردند. برگ من نفاخ بوده ، و براي معده مضر است ، مگر آنكه همراه با يك مسهل خورده شود و براي اين كار سابقا گلقند را تجويز مي كردند.
اقسام آلو
اقسام آلو تمام تركيبات و خواص مرا داشته و به اضافه ملين خوبي مي باشند. خاصيت غذايي زيادي داشته و نيروبخش هستند و مي توان آنرا غذاي مخصوص ورزشكاران قرار داد. آلوي خشك قند زيادي دارد و براي مبتلايان به مرض قند خوب نيست . ولي گوجه فاقد قند بوده ، و قند خون را كم مي كند. مغز هسته و برگ درخت آن نيز داراي خاصيت ضد كرم است .
خاصيت مسهلي آلو مربوط به ماده چسبنده و املاح و سلولز آن مي باشد و به همين جهت مي توان گفت براي مداواي يبوست غذايي مفيدتر از آلو و انجير نيست و اين خاصيت در انجير خشك و آلوي خشك زيادتر است . خوردن آلو قبل از غذا براي مبتلايان به سر درد و تبهاي صفراوي سودمند مي باشد. تخامه اي كه بعد از خوردن آجيل در معده پيدا مي شود، دوايي بهتر از آلوي خشك خيس كرده ندارد. لواشك آلو كه از انواع كوهي ساخته ميشود، اگر تميز تهيه شده باشد پاك كنندهي روده و شكم خواهد بود. صمغع درخت گوجه و آلو به صمغ فارسي معروف است ، گرم تر از صمغ عربي بوده و براي سرفه مفيدتر مي باشد. خرد كننده ي سنگهاي كليه و مثانه و سنگهاي صفراوي است ، براي التيام زخم بسيار نافع بوده ، و سرمه ي آن براي كم كردن فشار چشم تجويز شده است . به اين انگم و ساير صمغ هاي درختي به نام فارسي گوج گويند و گويا كلمه گوجه از اين نام گرفته شده باشد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید