اسم من عناب است ، با فتح و ضم عين هر دو خوانده مي شوم . به من اون ناف - سنجد گرگان - آون نافدار - طبرخون - سيلانه - شيلانه - سيب كوهي - شيلانك نيز مي گويند. من در اكثر نقاط ايران مخصوصا سواحل درياي مازندران - خراسان - بلوچستان - بندرعباس و كرمان به عمل مي آيم . خاصيت غذايي من كم است ، ولي در عوض حرارت را فرو مي نشانم . خنك هستم . فشار خون را كم - سينه گلو و شكم را نرم مي كنم . خون را صاف كرده و خون پاك مي سازم ، من كمي نفاخ و دير هضم هستم و اگر مرا در گلاب خيسانده ميل نمايند هضم من آسانتر مي گردد. زياده روي در خوردن من سبب نفخ و بزرگ شدن شكم بوده و شهوت را كم و غرايز جنسي را ضعيف مي سازم ، خوردن ساييده من با هسته جهت زخم معده و ورم روده مفيد است . من از دوستان كبد و مثانه و كليه بوده آنها را زهكشي مي كنم . جوشانده ي من با عرق كاسني يا سكنجبين براي امراض وبا و حصبه و مطبقه مفيد بوده و از فشار صفرا و خون مي كاهد، و فشار خون را كم مي كند. مقدار خوراك ميوه من تا پنجاه عدد است .
نوشدن پنج روز متوالي ، هر روز نيم ليتر آب جوشانده ي برگ من جهت دفع خارش بدن نافع است ، پاشيدن برگ خشك كوبيده من جهت درمان زخم هاي خورده اي - آكله و زخم هاي بد خيم مفيد است . خواه اين زخم ها در دهان باشد خواه در عضوي ديگر، و چون پوست درخت مرا ساييده به تنهايي يا مساوي وزن آن سفيداب مخلوط كرده و در داخل زخم هاي چركي پر كنند آنها را درمان كرده ، به فوريت التيام مي دهم ، خوردن خاك اره چوب من جهت درمان دل پيچه ، خارش و جرب مفيد است ، صمغ درخت من به تنهايي و يا با ادويه مناسب جهت امراض چشمي و با سركه جهت جوشهاي جلدي سودمند است ، جويدن برگ تازه ي من باعث بي حسي شدن ذائقه است و به اين جهت مي توان از آن قبل از خوردن داروهاي بد طعم استفاده نمود. ميوه من تب را پايين مي آورد.
كمپوت و مرباي كم شيريني من بسيار خوش خوراك و مفيد است و كبد را اصلاح مي كند. و فشار خون را پايين مي آورد و بهمين جهت گفته اند:
اگر نشاندن خون از خواص عناب است
چرا هواي لبت خون من بجوش آرد
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید