بابونه Chamomile
نام علمي Chamaemelum nobile
بابونه گياهي است دائمي و كوچك بارتفاع تقريبا 30 سانتيمتر داراي بوئي معطر كه در چمنزارها و اراضي شنيده مي رويد . ساقه آن برنگ سبز مايل به سفيد ، برگهاي آن كوچك متناوب و داراي بريدگيهاي باريك و نامنظم و پوشيده از كرك است . گلهاي آن مجتمع در يك طبق كه بطور منفدر در انتهاي ساقه گل دهنده در تابستان ظاهر مي شود . در هر طبق گلهاي سفيد در اطراف و گلهاي زرد در قسمت وسط قرار دارند .
من ، معده را تقويت مي كنم .
گل من ضد عفوني كننده است .
برگم غذا را لطيف و زود هضم مي كند.
اعصاب را قوي كرده ، سم را از بدن دفع مي كنم .
تنگ نفس را شفا داده ، سنگ هاي مثانه را از بين مي برم .
اسم من بابونه است و اعراب آن را معرب كرده و بابونج گويند. داراي انواع و اقسام مي باشم . بطوري كه علاوه بر بانونه ي معمولي و اقحوان يك نوع ديگر من به نام بابونه ي رومي است كه در ايران تاكنون كاشته نشده و خواصي را كه بعضي از مترجمين به من نسبت داده اند مخصوص آن نوع مي باشد.
بابونه ي معمولي
من بابونه ي معمولي هستم كه نوع بستاني و پرورش يافته ي من در پلو آش - كوفته و خورش ها بكار مي رود.
از گل من در رنگ كردن مو استفاده مي كنند، زيرا جوشانده ي گل من موهاي بلوطي را خرمايي و خرمايي را طلايي مي كند و موهايي كه با گل من رنگ مي شوند زيبا، شفاف و درخشنده خواهند شد. مخصوصا اگر با گل ريواس و ترشي آن مخلوط شود. نوع وحشي و خودروي من در كنار جاده ها و اراضي غير مزروع بيشتر نقاط ايران و اروپا ديده مي شود. گلبرگ هاي من سفيد رنگ بوده و در اطراف نهنج زرد رنگي قرار گرفته اند. گلبرگها زبانه اي و نهنج آن شامل لوله هاي زرد رنگ است . گلهاي مرا در فاصله ارديبهشت تا مهرماه چيده و خشك مي نمايند. گلهاي من داراي 20 تا 36 درصد اسانس است كه زنگ آن ابتدا آبي تيره بوده ، و به تدريج سبز و قهوه اي مي شود. در اين اسانس چند تركيب شيميايي و يك نوع الكل و مقداري تانن همراه با يك ماده ي تلخ ديده مي شود.
من مقوي معده و مسكن دردهاي آن مي باشم . اسانس گل من داراي اثر ضد عفوني كننده و خوردن آن موجب زياد شدن گويچه هاي سفيد خون است . گلهاي مرا مانند چاي دم كرده مي نوشند. اين جوشانده التهاب معده را از بين مي برد و زخم ها را التيام مي دهد.
برگ من غذا را لطيف و زود هضم مي كند. من مقوي دماغ و اعصاب و شهوت بوده ، و ضد عفوني كننده و خوردن آن موجب زياد شدن گويچه هاي سفيد خون است . گلهاي مرا مانند چاي دم كرده مي نوشند. اين جوشانده التهاب معده را از بين مي برد و زخم ها را التيام مي دهد.
خواص داروئي:
برگ من غذا را لطيف و زود هضم مي كند. من مقوي دماغ و اعصاب و شهوت بوده ، و ضد سم مي باشم . ادرار، شير و عرق را زياد مي كنم و قاعده آور مي باشم . من امراض دماغي و سردرد را تسكين مي دهم و آبريزش بيني را از بين مي برم من در از بين بردن بقاياي ورم ملتحمه اثري نيكو دارم . بادشكن ، مخصوصا محلل ورمها مي باشم . تنگ نفس را شفا مي دهم . يرقان را درمان مي كنم . براي درد سينه و جگر مفيد مي باشم . كيسه ي صفرا را باز مي كنم براي بازشدن عادت ماهانه ي زنان و رحم و تحليل ورم آنها سودمند مي باشم . ورم بيضه را نيز برطرف مي كنم . اثر من در خرد كردن سنگ هاي مثانه و خارج كردن مشيمه ((پرده اي كه جنين در آن است )) و دفع عفونت سودا و بلغم و تب هاي عفوني و قولنج روده حتمي است . براي بازشدن عادت ماهانه ي زنان نيز تجويز شده ام ، و براي اين كار نشستن در جوشانده من هم مؤ ثر است .
بخور پخته من با سركه جهت رفع آبريزش چشم مفيد است . جويدن برگ و ساقه ي من جهت جوشهاي دهان و شستن چشم با آب پخته ي من جهت درد چشم نافع است . دود من حشرات را فرار مي دهد. مقدار خوراك من تا 15گرم است . ريشه من قوي تر از آن بوده و مقدار خوراك آن پنج گرم مي باشد. چنانچه گل مرا در چهار برابر روغن زيتون خيس كرده ، در آفتاب بگذارند و هفته اي يك مرتبه روغن آنرا تجديد كنند و يا آنكه آنرا با مقداري آب بجوشانند تا روغن بماند و آب تبخير شود و بعد صاف كنند، روغني بدست مي آيد كه معروف به روغن گل بابونه است . اين روغن ورم را فرو مي نشاند و زخم هاي چركي و آبكي را خشك مي كند. ترك پوست را كه در اثر سرما باشد معالجه مي كند. چكاندن اين روغن در گوش درد آنرا ساكت مي كند. سرخ شدن دست و پا را مي توان با ماليدن روغن من برطرف كرد، جوشانده ي من درد قاعده ي دختران را تسكين مي دهد و عادت ماهانه را مرتب مي كند.
حالا اجازه دهيد ساير انواع من خود را به شما معرفي كنند.
اقحوان
اسم من ((اقحوان )) است ، به من درخت مريم - بابونه ي گاوي هم مي گويند. نوع بزرگ من كه فرنگي ها به آن بابونه ي بزرگ مي گويند، و در اكثر نقاط ايران مخصوصا در شمال و فارس زياد مي رويد. در لاهيجان - گنج نامه ي تبريز هم زياد ديده مي شود. تمام قسمت هاي من داراي اسانس و عطر است و خواص من شبيه بابونه ي رومي است كه در اروپا مي رويد و در ايران ديده نشده است ، عده اي كافوريه را نيز نوعي از من مي دانند. بوي من كمي نامطبوع و تلخ است ، گل من به رنگهاي زرد و قرمز ديده مي شود و تنها گلهاي زرد مورد استفاده است . من چاق كننده و نيروبخش مي باشم . كيسه ي صفرا را باز مي كنم و عرق را زياد مي نمايم . خون را پاك مي كنم و خون منجمد شده در مثانه و تهيگاه را از بين مي برم ، خوردن من براي زنان باردار خوب نيست ، زيرا ممكن است باعث سقط جنين شوم . سنگهاي داخلي را خرد كرده و از بين مي برم ، و داراي اثر ضد سم مي باشم . جهت درد مثانه ، ورم طحال ، استسقاء و قراقرمعده و قولنج تجويز شده ام و با نمك مسهل خواب است ، در طب سنتي ايران ، جهت رفع بي خوابي پيران دستور داده اند كه هر شب مقداري اقحوان و جومقشر و بابونه را مخلوط كرده و در آب شيرين بجوشانند و كمي روغن ايرسا داخل آن كرده ، بر سر بمالند تا خواب آورد و چون خوردن من توليد قي صفراوي مي كند، براي ماليخوليا و غش زياد توصيه شده ام . خوردن هر روز يك مثقال از ريشه من جهت سرگيجه مفيد مي باشد. سرمه خشك شده من جهت تقويت طبقات چشم مفيد بوده ، جهت رفع تاريكي آن مفيد است ، آبريزش چشم را برطرف مي كند و اين خاصيت بيشتر در نوع كوچك من است .
ايرسا ريشه بنفشه رنگين كماني است كه خود را بعدا به شما معرفي خواهد كرد.
اقحوان كوچك
نوع كوچك مرا در فارسي ((بهار)) گويند و فرنگيها به آن بابونه ي كاذب لقب داده اند. خوردن آن جهت تنگ نفس و خونريزي سينه و خوردن يك مثقال بر آن با سكنجبين و نمك جهت تنگ نفس ، اسهال و سودا و از بين بردن خون منجمد سودمند مي باشد. خوردن يك مثقال گل خشك من با سكنجبين جهت درمان تنگ نفس و زياد شدن اشتها و خوشبو كردن معده مفيد مي باشد و خوردن پنج گرم آن جهت باز شدن ادرار، عروق و رفع قولنج نافع است . خوردن جوشانده برگ من با آب عسل ، ادرار را فوق العاده زياد مي كند و محلل خون منجمد در معده و مثانه است و درد آن را تسكين مي دهد و چون همراه با گل من مصرف شود، سنگ مثانه را خرد و قولنج كليوي را باز مي كند و حمول آن قاعده آور و مقوي رحم است . شياف آن جهت از بين بردن دكمه هاي بواسير تجويز شده است . نشستن در آب جوشانده ي آن ، سختي رحم را از بين مي برد. ضماد جميع اجزاي من جهت درمان بادسرخ ورمهاي گرم و سرد و نيز جهت ترميم ترك پوست و معالجه زخم هاي بدخيم بسيار سودمند مي باشد و زياده روي در خوردن من باعث سردرد و سرگيجه و سنگيني سر است و ضماد گل و برگ من جهت نيكويي رنگ رخسار مفيد مي باشد
بابونه از نظر طب قديم ايران گرم و خشك است و از تقويت كننده هاي تلخ بحساب مي آيد .
جالينوس حكيم آنرا براي درمان تب و لرزهاي نوبه اي بكار مي برد .
1) يكي از مهمترين خواص بابونه درمان زخم معده و ورم معده است و اين گياه بآساني اين مرض را درمان مي كند و آنهائيكه سالهاست با اين مرض دست بگريبان هستند و از قرص هاي مختلف گران قيمت نظير Lozac و Zantac و غيره استفاده مي كنند مي توانند با استفاده از بابونه خرج داروي خود را پس انداز كنند و همچنين سلامتي خود را بازيابند .
براي درمان زخم معده يك ليوان چاي غليظ بابونه درست كنيد (4 قاشق چايخوري بابونه در يك ليوان آبجوش و يا چهار تا چاي كيسه اي بابونه در يك قاشق ليوان آب جوش ) و صبح ناشتا هستيد اين ليوان چاي را بنوشيد و سپس در رختخواب به پشت دراز بكشيد و بعد از چهار دقيقه بخوابيد و البته بعد از يكربع ساعت مي توانيد صبحانه خود را ميل كنيد . اين عمل را بمدت دو هفته ادامه دهيد تا زخم و ورم معده بكلي شفا يابد.
2) بابونه اعصاب و قواي جنسي را تقويت ميكند .
3) بابونه مقوي مغز است .
4)بابونه ادرار آور و قاعده آور است .
5)اين گياه ترشح شير را در مادران شير ده افزايش مي دهد .
6)درمان كننده سردرد و ميگرن است .
7)استفاده از بابونه سنگ مثانه را خرد و دفع مي كند .
8)اگر كسي قطره قطره ادرار مي كند به او چاي بابونه دهيد تا درمان شود .
9)بابونه درمان كننده كمي ترشحات عادت ماهيانه است .
10)براي درمان چشم درد ، بابونه را در سركه ريخته و بخور دهيد .
11)براي تسكين دردهاي عضلاني چاي بابونه بنوشيد .
12)جويدن بابونه براي التيام زخم هاي درمان مفيد است .
13)خوردن 5 گرم ريشه بابونه با سركه رقيق محرك نيروي جنسي است ( ريشه بابونه گرم تر و خشك تر از گل بابونه است )
14)بابونه تب بر و تسكين دهنده درد است .
15)بابونه تقويت كننده معده است .
16)براي تسكين درد در هنگام دندان درآوردن بچه ها ، بآنها چاي بابونه بدهيد .
17)براي رفع بيخوابي و داشتن يك خواب آرام و راحت ، كافي است ده دقيقه قبل از اينكه به رختخواب برويد يك فنجان چاي بابونه بنوشيد .
18)بابونه درمان كننده بي اشتهايي است .
19)بابونه براي رفع ورم روده موثر است .
20)چاي بابونه درمان كننده كم خوني است .
21)از بابونه براي رفع كرم معده و روده استفاده كنيد .
22)بابونه تسكين دهنده دردهاي عادت ماهيانه است .
23)بابونه براي رفع زردي مفيد است .
24)حمام بابونه اثر نيرو دهنده درد . براي اين منظور چند قطره اسانس بابونه را در وان حمام ريخته مدت يكربع ساعت در آن دراز بكشيد .
25)براي تسكين درد ، چند قطره اسانس بابونه را با يك قاشق روغن بادام مخلوطكرده و روي محل هاي دردناك بماليد درد را تخفيف مي دهد .
26)اسانس بابونه مخلوط با روغن بادام براي رفع ناراحتي هاي پوستي نظير اگزما ، كهير و خارش مفيد است .
27)براي رفع گوش درد و سنگيني گوش ، يك قطره روغن بابونه را در گوش بچكانيد .
28)اسانس بابونه چون اثر قي آور درد در مورد مسموميت هاي غذايي مصرف مي شود .
29)روغن بابونه را براي از بين بردن كمردرد ، درد مفاصل و نقرس روي محل درد بماليد .
30)با چاي بابونه اگر موهاي بلوند را بشوئيد آنها را روشن تر و شفاف تر مي كند .
31)آنهائيكه يائسه شده اند بهتر است همه روزه چاي بابونه بنوشند زيرا اختلالات يائسگي را برطرف مي كند .
32)بابونه ضد آلرژي است .
دم کرده آن مصرف ميشود و بخور آن براي پوست مفيد ميباشد
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید