امروزه بسياري از محصولاتي که تحت عنوان "غلات صبحانه" يا "سريال" شناخته مي شوند، داراي طعم و رنگهاي مصنوعي، آردهاي فرآيند شده و قند هستند که به شکلهاي مختلفي توليد ميشوند.
صنعت غلات صبحانهاي در اواخر قرن 19 همزمان با تلاشهايي که براي تغيير رژيم غذايي مردم آمريکا و افزايش تعداد محصولات غذايي به عمل مي آمد، شکل گرفت.
هر چند خوردن صبحانه مهم ترين بخش برنامه غذايي انسان است، اما امروزه به دليل کمبود وقت و عجله ي افراد براي خروج از منزل در هنگام صبح، بسياري از مردم موفق به خوردن کامل آن نمي شوند، بنابراين توليد کنندگان غلات صبحانهاي تلاش مي کنند محصولاتي مغذي و خوش مزه و با قيمتي مناسب توليد کنند.
گندم، ذرت، برنج، جو دوسر و جو دانه هاي اصلي مورد استفاده در "غلات صبحانه" هستند. بافت و طعم خوب از مهم ترين خصوصيات اين محصولات است.
مواد تشکيل دهنده ي غلات صبحانه :
هر چند بعضي از اين توليدات، حاوي غلات بدون سبوس و قند هستند، اما با ويتامينها و مواد مغذي ديگري غني شده اند.
با اين حال اغلب کارشناسان تغذيه، استفاده از غلات سبوس دار را به دليل فيبر موجود در آن ها و جلوگيري از سرطان، بيماريهاي قلبي و ديابت توصيه مي کنند. ضمن آن که غلات منابع طبيعي ويتامين هاي B6، اسيد فوليک، اسيدپنتوتنيک و منابع خوب روي، آهن، منگنز و مس هستند.
روغنهاي گياهي غني از ويتامين E و اسيدلينولئيک (اسيد چرب ضروري) هستند. اگر پروتئين غلات طي فرآيند آنها حفظ شود، ميتواند اثري مثبت بر رژيم غذايي داشته باشد. کارشناسان تغذيه مصرف 20 تا 35 گرم فيبر را در روز از طريق مصرف غلات سبوس دار، ميوهها و سبزيها توصيه مي کنند.
مطالعات علمي نشان داده است که فيبرهاي محلول و غيرمحلول جزو ضروريات رژيم غذايي انسان هستند. فيبر محلول مي تواند کلسترول خون را کاهش دهد و فيبر نامحلول در جلوگيري از يبوست، سرطان روده و ديابت موثر است. اکثر غلات سبوس دار حاوي حداقل 4 گرم فيبر در دانه هاي خود هستند که از حدود 2 درصد (در ذرت) تا 11 درصد (در گندم) متغير است.
کاهش کلسترول مورد تاييد سازمان غذا و داروي آمريکا نيز قرار گرفته است. بر اساس مطالعات انجام شده، با مصرف روزانه جو دو سر، کلسترول خون افراد تا 18 درصد کاهش مي يابد.
ضمن آن که جو دو سر به دليل اين که فاقد سديم است، مي تواند نقش مهمي در رژيم غذايي کم سديم (نمک) و کاهش فشار خون بازي کند. جو دو سر در کنترل اشتها نيز موثر است، زيرا فيبر محلول موجود در آن، افراد را براي مدت طولاني تري، سير نگه مي دارد و از گرسنگي آن ها در وسط روز جلوگيري مي کند.
با ادامه تحقيقات درمورد فوايد مصرف غلات سنتي، توليد کنندگان مواد غذايي نيز براي استفاده از خواص آن ها در سلامتي افراد، رغبت بيشتري براي افزايش يا کاهش عناصر و تعديل مقدار استفاده از اين مواد در توليدات خود نشان دادند.
صنايع غذايي توليد کننده غلات صبحانهاي در پاسخ به تقاضاي مصرف کنندگان براي دسترسي به مواد غذايي مفيد، تغييراتي را در ترکيب اين محصولات ايجاد کردند. يکي از اين تغييرات افزودن ويتامين ها، ريزمغذي ها و ديگر مواد به آن هاست.
مصرف بسياري از مواد براي بدن ضروري است، اما ميزان آن ها در مواد غذايي معمولي کم است، بنابراين افراد ترجيح مي دهند تا آن ها را از طريق مصرف يک ماده غذايي غني شده تامين کنند. به همين دليل امروزه با محصولاتي مانند غلات صبحانهاي مواجه ميشويم که با تعداد زيادي از اين مواد غني سازي شده اند، به طوري که مصرف روزانه آن ها بخش عمده اي از نياز مصرف کنندگان را در مورد ويتامينها و ... تامين ميکند، ولي به هر حال رعايت موارد بهداشتي و تاثير مصرف آن ها بر سلامتي افراد، بايد با دقت و حساسيت زيادي مورد توجه قرار گيرد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید