خردل از نظر طبي گرم و خشک بوده و به دليل دارا بودن ترکيبات گوگردي، ضدعفوني کننده اي قوي محسوب ميشود. اين ادويه براي جلوگيري از سوءهاضمه و نفخ مفيد است اما زياده روي در مصرف آن مضراتي مانند ابتلا به يبوست، احساس تشنگي، ناراحتي کب و حتي حالت تهوع و ورم کليه را به دنبال خواهد داشت.
خردل، گياهي است که از قديم به عنوان يک گياه دارويي و با خاصيت درماني مورد استفاده قرار مي گرفت. فيثاغورث در قرن ششم قبل از ميلاد از خردل براي ساخت بسياري از داروهايش استفاده مي کرد.
شايد جالب باشد که بدانيد از ساليان بسيار دور، خردل به عنوان يک چاشني خوشمزه مورد توجه مردم قرار مي گرفت. به عنوان نمونه روميان باستان دانه خردل را پودر و با سرکه مخلوط مي کردند و آن را به جاي سس روي سالاد يا غذاي شان ميريختند.
بسياري از افراد معتقدند که فرانسويان اولين ملتي بودند که گياه خردل را کشف و آن را وارد دستور پخت انواع غذاهاي شان کردند.
از خردل تا سُس خردل
همان طور که عنوان شد روميان باستان اولين ملتي بودند که تصميم گرفتند براي طعم دادن به غذاهاي شان سُس خردل را با ترکيب دانه کوبيده خردل و آبغوره يا سرکه تهيه کنند و به اين ترتيب، جهانگردان بسياري طرز تهيه سس خردل را از روميان ياد گرفتند و به کشورشان بردند!
فرانسويها اولين مقلدان درست کردن سس خردل از رومي ها بودند و پس از ياد گرفتن طرز تهيه ي اين سس، با افزودن ادويه هاي مختلف به آن، توانستند انواع مختلفي از سس خردل را به جهانيان معرفي کنند و آن را در سفره ي مردم دنيا به عنوان يک چاشني خوشمزه جاي دهند.
بد نيست بدانيد که امروزه بيش از 100 نوع سس خردل با طعمهاي مختلف در فروشگاههاي مواد غذايي سراسر دنيا به فروش مي رسد.
پايه هاي اين سُس چيست؟
تمام سُس هاي خردلي که در دنيا وجود دارند يا رژيمي هستند يا غيررژيمي!
سس هاي خردل رژيمي معمولا از ترکيب دانه خردل با سرکه، روغن زيتون و احتمالا سير و فلفل درست مي شوند اما سس خردل غيررژيمي را با مخلوط کردن پودر خردل با تخم مرغ و روغن تهيه مي کنند. به همين خاطر بسياري از افراد ميگويند که سس خردل غيررژيمي همان سس مايونزي است که کمي خردل به آن اضافه شده است. بنابراين مصرف سس خردل غيررژيمي به کساني که دچار اضافه وزن و چاقي هستند و دوست ندارند که رژيم غذاييشان به هم بريزد، اصلا توصيه نميشود.
سس خردل، چاشني بسيار مناسبي براي انواع ساندويچ ها، پيتزا، ماکاروني و حتي سالاد محسوب مي شود و اگر شما دنبال يک طعم جديد و متفاوت هستيد، مي توانيد آن را امتحان کنيد!
فوايد خردل
همانطور که گفته شد، خردل از هزاران سال پيش به عنوان يک گياه دارويي مورد استفاده قرار ميگرفت و روميان عقيده داشتند که قرار دادن مقداري دانه خردل روي دندان، مي تواند درد آن را به صورت موقت تسکين دهد.
به علاوه، چون طبع خردل گرم است مي توان از آن براي تسکين دردهاي قاعدگي و دل درد استفاده کرد.
مصرف خردل مي تواند براي جلوگيري از سوءهاضمه و نفخ هم مفيد باشد. ميتوان گفت که مزاياي سس خردل هم با کمي تخفيف، تقريبا شبيه خودش است به شرطي که از سُس هاي خردل رژيمي با کمترين ميزان افزودني استفاده کنيد!
دانههاي خردل سرشار از کلسيم، منگنز، اسيدهاي چرب امگا 3 ، آهن ، روي، پروتئين و فيبر خوراکي هستند. به علاوه براي افرادي که بد اشتها هستند، دانههاي خردل واقعا ميتوانند کمک کننده باشند. براي رفع بد اشتهايي توصيه مي شود که مقداري دانه خردل سياه را با شير مخلوط کنيد و 15 تا 20 دقيقه قبل از غذا آن را بنوشيد.
اگر از سردردهاي ميگرني رنج ميبريد، سري به خردل بزنيد، چون دانه هاي خردل آرام بخشي موثر براي کاهش تعداد دفعات سردردهاي ميگرني هستند
دانههاي خردل همچنين براي گوارش و هضم فوقالعاده سودمند هستند، چون سرعت متابوليسم را در بدن افزايش مي دهند. اين دانهها همچنين براي زنان يائسه که مشکل خواب دارند، مفيد است.
دانه خردل سرشار از ريز مغذي موسوم به سلنيوم است که اين ماده معدني خواص ضد التهابي فوق العادهاي دارد. همچنين دانه خردل منبع غني از عنصر منيزيم است که به کاهش شدت حملات آسم و علائم خاص آرتريت روماتوئيد و پايين آوردن فشار خون کمک ميکند.
کارشناسان ميگويند: اگر از سردردهاي ميگرني رنج ميبريد، سري به خردل بزنيد، چون دانه هاي خردل آرام بخشي موثر براي کاهش تعداد دفعات سردردهاي ميگرني هستند.
معايب خردل
از سوي ديگر، متخصصان گياهان دارويي مضراتي را هم براي مصرف بيش از حد خردل بيان کرده اند؛ مضراتي مانند ابتلا به يبوست، احساس تشنگي، ناراحتي کبد و حتي حالت تهوع و ورم کليه!
توجه داشته باشيد که قسمتي از ترکيبات شيميايي گاز اشکآور در برخي جنگ ها از مادهاي در خردل سياه به دست ميآيد که محرک مخاط و نسوج مرطوب بدن است؛ خصوصا در مخاط چشم و بيني اثر شديدي دارد. تنفس مقدار زياد آن موجب سوختگي مخاط شده و در مواردي منجر به مرگ مي گردد. همين ماده در خردل در مواردي که به مقدار اندک به عنوان ادويه مصرف مي شود موجب تحريک اشتها و تسريع تحريک بزاق مي گردد البته مصرف زياد آن حالت سوزاننده داشته و باعث ريزش اشک ميشود. ضمنا فراموش نکنيد که ادويه با سس خردل در مجاورت نور فاسد ميشود لذا بايد آن را در جاي خنک نگهداري نماييد. بهترين زمان ماندگاري سس خردل 6 ماه است.
سسهاي خردل موجود در بازار معمولا تند و تيز هستند بنابراين خوردن اين محصولات به کساني که آلرژي غذايي يا ناراحتي معده دارند، پيشنهاد نمي شود
حالا اگر شما خردل را به صورت سُس چرب و غيررژيمي به ميزان بالايي در رژيم غذايي تان بگنجانيد، احتمال ابتلاي شما به اضافه وزن، کلسترول خون، تصلب شرايين و سکته مغزي به ميزان قابلتوجهي بالا ميرود. بنابراين بهتر است که سس خردل به عنوان يک چاشني و طعمدهنده، روي ميز غذاي تان جاي بگيرد و به هيچ وجه جاي ثابتي را در سبد خريدتان به خود اختصاص ندهد.
راستي يادتان باشد که سس هاي خردل موجود در بازار معمولا تند و تيز هستند بنابراين خوردن اين محصولات به کساني که آلرژي غذايي يا ناراحتي معده دارند، پيشنهاد نمي شود. ضمن اين که بهتر است به خاطر وجود نمک، فلفل و شکر به عنوان افزودني در اين سس از اضافه کردن آن به رژيم غذايي کودکان زير 5 سال خودداري کنيد.
طرز تهيه ي اين سس
از آن جايي که هر 100 گرم از سس خردل غيررژيمي نزديک به 270 کيلوکالري انرژي دارد و شما بايد براي سوزاندن اين مقدار از انرژي نزديک به 95 دقيقه پياده روي کنيد و از سوي ديگر، تقريبا سس خردل کاملا رژيمي در فروشگاههاي ما وجود ندارد، بهتر است اگر به اين سس خوشمزه علاقه داريد، طرز تهيه يک نوع از آن را ياد بگيريد و خودتان در منزل درستش کنيد.
شما ميتوانيد يک قاشق مرباخوري آرد را با 50 گرم کره سرخ کنيد و سپس 120 گرم آب گوشت يا مرغ را به آن بيفزاييد و اجازه بدهيد اين مايه آن قدر بجوشد تا غليظ شود.
در اين مرحله شما بايد کمي سبزيجات معطر مانند نعناع، آويشن، ريحان يا ترخان را بنابر سليقه خودتان با 2 قاشق غذاخوري خردل به اين مايه اضافه کنيد و کمي نمک و فلفل هم به آن بيفزاييد. حالا شما يک سس خردل خوشمزه، سالم و کاملا رژيمي خواهيد داشت!
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید