اگر غذاي مصرفي شما ميتواند فاسد شود آن غذا براي شما خوب است اما اگر غذايتان فاسد نشدني است و ماندگاري طولاني داشته باشد، آن غذا براي شما بد است.
زماني منظور از مزه ي ميوه و پنير، مزه ي واقعي آنها بود. اما امروزه چه طور؟ امروزه همه چيز مصنوعي شده است. بيشتر مواد غذايي موجود در سوپرمارکتها ديگر واقعي نيستند، البته قابل خوردن هستند اما هيچ راهي وجود ندارد که بفهميد اين غذاها مُضر و نامناسب هستند.
در رابطه با افزودنيها مسائل بسياري وجود دارد. FDA در حال حاضر ليستي از موادي که در آمريکا به غذاها اضافه ميشوند را ارائه کرده است که بيش از 3000 عدد ميباشند. بيشتر اين افزودنيها بي خطر هستند اما تعدادي از آنها داراي اثرات بالقوه مضر ميباشند.
اين که چرا آنها قانوني هستند براي ما يک راز مانده است. بعضي از آنها ممکن است توسط گروههايي با قدرتي پشت پرده پشتيباني شوند و بعضي ديگر ممکن است در سيستم کنترل کيفي قبول شده باشند فقط به خاطر اين که کارکنان FDA آن قدر سرشان شلوغ بوده است که نتوانسته اند به طور دقيق دادهها را بررسي کنند!
در اينجا ما 6 نمونه از بدترين افزودني هايي که در غذاهاي شما وجود دارد را معرفي ميکنيم. حتي اگر شما نسبت به خطرناک بودن اين مواد قانع نشويد، بايستي قبول کنيد که هر چه قدر از اين مواد مضر بيشتر دوري کنيد، بيشتر فرصت استفاده از غذاهاي کامل و مفيد را خواهيد داشت.
محصول خطرناک شماره 1: رنگ کارامل
رنگ کارامل يک ماده ي مصنوعي است که از گرم کردن شکر حاصل ميشود. در بيشتر مواقع اين پروسه شامل آمونياک ميباشد.
چرا خطرناک است؟
رنگ کارامل معمولاً در همه چيز ديده ميشود. از نوشابه ها و سس ها گرفته تا نان و شيريني. وقتي که مستقيماً کارامل از شکر ساخته شود، نسبتاً بي خطر است اما وقتي که با آمونياک ساخته ميشود، دو نوع ماده شيميايي به نامهاي 2 متيل ليميدازول و 4 متيل ليميدازول که موجب ايجاد سرطان در موشها ميشود، را به وجود ميآورد.
خطر اين ريسک آن قدر زياد است که دولت ايالتي کاليفرنيا، 4 متيل ليميدازول را به عنوان يک ماده ي سرطان زا اعلام کرده است. متأسفانه شرکتها مجبور نيستند اعلام کنند که آيا مواد رنگي آنها با آمونياک ساخته شده است يا خير. به همين دليل ما پيشنهاد ميکنيم که جداً از مصرف اين محصولات دوري کنيد.
اين مواد در کولاها و نوشيدنيهاي ديگر، سسها و مخلوطهاي حجم دهنده و پُر کننده وجود دارند.
ماده ي خطرناک شماره 2: پتاسيم برومايد
پتاسيم برومايد مادهاي است که به آرد زده ميشود و در هنگام پخت نان به ورآمدن خمير کمک ميکند. در واقع نوعي عمل آورنده و بافت دهندهي خمير است که در نانهاي ماشيني به کار ميرود و از آن براي بهبود خواص نانوايي و پايداري آرد استفاده ميشود.
رنگ کارامل معمولاً در همه چيز ديده ميشود. از نوشابه ها و سس ها گرفته تا نان و شيريني. وقتي که مستقيماً کارامل از شکر ساخته شود، نسبتاً بي خطر است اما وقتي که با آمونياک ساخته ميشود، دو نوع ماده شيميايي به نامهاي 2 متيل ليميدازول و 4 متيل ليميدازول که موجب ايجاد سرطان در موشها ميشود، را به وجود مي آورد
همين طور از محلول رقيق پتاسيم برومايد به عنوان نگهدارنده ي سبزيجات و ميوه ها استفاده ميشود.
چرا ترسناک است؟
پتاسيم برومايد موجب تومورهاي تيروئيد و کليه در خرگوشها شده و باعث موتاسيون سلولهاي بدن ميگردد، همچنين ميتواند به سيستم اعصاب آسيب برساند و به همين جهت مصرف آن کاملاً محدود شده است و حتي در بسياري از کشورها ممنوع اعلام شده است. در کاليفرنيا محصولاتي که شامل پتاسيم برومايد هستند بايستي علامت «خطر ايجاد سرطان» بر روي آنها نصب شده باشد.
خوشبختانه برداشت منفي مردم، استفاده از آن را خيلي کاهش داده است اما تا زماني که FDA صددرصد آن را ممنوع نکرده است، بايستي مراقب حضور اين مواد در غذاهاي خود باشيم.
ماده ي خطرناک شماره 3: روغنهاي گياهي نيمه جامد
زماني که روغنهاي داراي پيوند دوگانه (اشباع نشده) با هيدروژن تحت عمل فشار و حرارت ترکيب ميشوند عمل هيدروژناسيون صورت ميگيرد. به چنين روغنهايي، روغنهاي هيدروژنه ميگويند. اين عمل يکي از مهمترين فرآيندهاي صنايع غذايي است. با هيدروژناسيون ميتوان روغنهاي مايع را به روغن جامد يا نيمه جامد تبديل کرد. اين عمل سبب مقاومت بيشتر روغنها در برابر اکسيداسيون ميشود.
واحدهاي صنعتي مواد غذايي به دليل حمل و نقل بهتر روغن جامد و پايداري آن در برابر فساد تمايل به تبديل روغن مايع به روغن جامد دارند، سرانجام اين که بايد از مصرف هر نوع غذايي که حاوي اسيد چرب ترانس باشد، اجتناب کنيد.
چرا خطرناک است؟
اين چربيها منابع توليد اسيدهاي چرب ترانس در رژيم آمريکاييها هستند. يک مطالعه در دانشگاه هاروارد نشان داد که اسيد چرب ترانس موجب 70 هزار حمله ي قلبي در سال ميشود.
پتاسيم برومايد مادهاي است که به آرد زده ميشود و در هنگام پخت نان
به ورآمدن خمير کمک ميکند. در واقع نوعي عمل آورنده و بافت دهندهي
خمير است که در نانهاي ماشيني به کار ميرود و از آن براي بهبود خواص نانوايي و پايداري آرد استفاده ميشود
خبر خوب اين که اين روغنها در حال حذف شدن از سيستم غذايي ميباشد. بعضي از دولتهاي محلي مثل شهر نيويورک استفاده از آنها را در رستورانهاي زنجيرهاي که از روغنهاي ترانس در سرخ کردن مواد غذاييشان استفاده ميکنند، ممنوع کرده است.
البته هنوز در بسياري از فستفودها در يک وعده غذايي حدود بيش از 2 گرم از اين مواد موجود ميباشد که اين ماکزيمم مقداري هست که انجمن قلب آمريکا اجازهي استفاده از آن را در روز، ميدهد.
اين موارد در مرغهاي سوخاري، در سوپهاي نيمه آماده و بعضي پنيرها وجود دارد.
ماده ي خطرناک شماره ي 4: Azodicarbonamide
نوعي مادهي شيميايي گردي يا متبلور، به رنگ زرد تا نارنجي قرمز و عملاً غير قابل حل در آب است که از آن در عمل آوري و رنگ بري آرد غلات براي بيشتر کردن قابليت تنظيم حالت مطلوب خمير براي توليد قرص نان سبکتر و حجيم تر و به عنوان يک ماده عمل آورنده خمير در آردهاي نانوايي و خمير نان استفاده ميشود. اين ماده را ميتوان با عامل اکسيد کننده برومات پتاسيم مصرف کرد. ميزان مصرف آزوديکربنآميد کمتر از 45 قسمت در ميليون است.
چرا ترسناک است؟
اين ماده به طور گستردهاي در توليد فومهاي پلاستيکي استفاده ميشود و اگر چه FDA براي استفاده غذايي اجازه داده است، اما انگلستان اين ماده را به عنوان مادهاي که توليد آسم ميکند، معرفي کرده است.
در يک خلاصهاي از 47 مطالعه که بر روي کربن آميدها انجام شد، سازمان بهداشت جهاني اعلام داشت که اين مواد احتمالاً سبب بروز آسم ميشوند. سازمان بهداشت جهاني نتيجه گيري کرد که تماس با اين مواد بايد به حداقل ممکن برسد.
در کجا استفاده ميشود؟ اين مواد در بعضي از دونات ها، نانهاي همبرگري و ... کاربرد دارد.
ماده ي خطرناک شماره ي 5: Carrageenan
کاراگينان يک ماده ي غلظت دهنده و امولسيفاير است که از گياهان دريايي گرفته ميشود.
چرا خطرناک است؟
خزههاي دريايي مواد خيلي خوبي هستند. اما کاراگينان يک محصول جانبي از اين خزه ها ميباشد. در مطالعاتي که بر روي حيوانات انجام شده است، نشان داده شده است که اين مواد ميتواند موجب ايجاد سرطان، اولسرهاي کولون و زخم بشوند. در مورد اين که کاراگينان به انسان نيز صدمه ميزند صد در صد مطمئن نيستيم اما به نظر ميآيد دوري از آنها بهتر باشد.
در چه چيزهايي استفاده ميشود؟ در فرآورده هاي لبني، بستني، دسرهاي ژلهاي و ژله هاي کم کالري مصرف ميشود.
ماده ترسناک شماره 6: آمونيوم سولفات
آمونيوم سولفات يک نوع نمک معدني است که معمولاً در نزديک آتشفشانهاي فعال وجود دارد و به طور صنعتي براي تهيه ي مخمر نان از آن استفاده ميشود، باعث ورآمدن خمير ميشوند و در نوشابه ها نيز به مصرف ميرسند.
چرا ترسناک است؟
اين ماده غني از نيتروژن ميباشد. معمولاً به عنوان کود شيميايي استفاده ميشود و در سيستم اطفاء حريق هم وجود دارد. اين مواد به نظر خطرناک ميآيند. مطالعات ژاپني در سال 2006 بر روي موشها نشان داد که اين مواد غير سرطان زا هستند. هم FDA و هم مرکز سلامت علوم براي عموم گفتند که اين ماده امن است و بيشتر در نانها از آن استفاده ميشود.
در نهايت به اين نکته توجه کنيد که: اگر غذاي مصرفي شما ميتواند فاسد شود آن غذا براي شما خوب است اما اگر غذايتان فاسد نشدني است و ماندگاري طولاني داشته باشد، آن غذا براي شما بد است.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید