مسأله تحقيق و شناخت پيش از ازدواج از مسائل بسيار مهم و داراي نقش سرنوشت ساز براي خانوادههاست.
چند نکته مهم
1ـ در انتخاب همسر آيندهتان عجله نکنيد بلکه تا مطمئن نشدهايد که ويژگيهاي يک همسر خوب را دارد، اقدام نکنيد.
4ـ در امتيازبندي به افراد، بالاترين امتياز را به اخلاق و ايمان و تقواي فرد بدهيم و بعد به موقعيت شغلي و ميزان تحصيلات و موقعيت خانوادگي و زيبايي ظاهر و امثال آن.
6ـ در تحقيق و شناخت از همسر آينده هرگز نبايد به گفتگوهاي مستقيم با طرف مقابل اکتفا کرد، زيرا معمولاً کشش و جاذبه جنس مخالف مانع از اين ميشود که افراد بتوانند درک صحيحي از يکديگر داشته باشند. غير از اين که در اين گونه ملاقاتها هر يک از طرفين سعي ميکند بهترين تصوير را از خود نشان دهد و نقطه ضعفهايش را پنهان نمايد. به همين جهت زود به نتيجه ميرسند و يکديگر را انتخاب ميکنند.
4- وقتي سخن از شناخت و تحقيق به ميان ميآيد، هرگز نبايد انتظار يافتن راهي را داشت که به طور کامل بتوان طرفمقابل را شناخت. چنين چيزي به سادگي ممکن نيست؛ چه بسا کساني سالها با يکديگر زندگي کرده و هنوز شناخت دقيقياز هم ندارند. بنابراين بايد در جست و جوي راهي بود که حداکثر اطلاعات لازم را در اختيار انسان قرار دهد.
5- در اين جست و جو، بايد آسيبهاي مسأله را به خوبي در نظر داشت، چه بسا برخي از راهها بتواند پاسخگوي بسياري از پرسشها باشد، ولي در کنار آن مفاسد و ضررهاي ديگري پديد آيد. بنابراين بايد راهي را پيمود که کمترينپيامدهاي ناگوار را در بر داشته باشد.
6- راههايي که معمولا پيشنهاد ميشود، اتکاي زيادي به شخص عامل و چگونگي به کارگيري آن نيز دارد؛ يعني، چهبسا شيوه واحدي را دو نفر به کار گيرند و يکي بر اثر هوش و فراست و کار بست صحيح آن، بتواند بهترين نتايج را به دستآورد؛ ولي ديگري به نتايج لازم و کافي نرسد.
7- به کارگيري راههاي پيشنهادي لزوما به معناي تضمين زندگي سالم در آينده نيست، بلکه به معناي آن است که دقتدر به کارگيري آنها، موجب کاسته شدن اختلافات خانوادگي ناشي از عدم شناخت ميشود. بنابراين در اين مسائل نبايدانتظار همه يا هيچ داشت؛ يعني، نميتوان در جست و جوي چيزي بود که بدون استثنا نتيجه بخش باشد و اگر چنيننتيجهاي نداد بگوييم پس ديگر هيچ؟!
بهترين راه تحقيق
بهترين راهي که ميتوان پيشنهاد کرد، روش ترکيبي «مشاوره» به اضافه «رابطه کنترل شده و هنجاري»است. اين روش دوگانه به طور سنتي در جامعه ما معمول بوده است و امروزه نيز با گسترش و سازمان يافتگي بخش اول،بايد آن را تکميل کرد.
توضيح آنکه: به طور سنتي ازدواج در ايران چنين بوده که نزديکترين افراد خواستگار، براي يافتن همسر به وي مدد رسانده و در يافتن شخص و معرفي به وي و بيان خصوصيات، او را مدد رسانده و به رايزني ميپرداختهاند. اين امر معمولادر ازدواجهاي فاميلي و منطقهاي و در محيطهاي کوچک که فرد مورد نظر براي نزديکان خواستگار شناخته شده ميباشند، بسيار روش خوبي است، ولي با توجه به گسترش شهرها، ازدياد جمعيت و يا ازدواج با افراد دوردست و از شهر و دياريديگر، عوامل فوق نميتوانند کارآيي لازم را داشته باشند.
مرحله دوم که رابطه کنترل شده و هنجاري است، همان گونه که از دير زمان در جامعه ما معمول بوده، ميتواند هم اکنوننيز ادامه يابد؛ يعني، پس از بررسيهاي لازم، طرفين مدتي نامزد پيش از عقد ميشوند و تا مدتي به طور محدود و حسابشده و با آگاهي و نظارت خانواده دو طرف، رفت و آمدهايي آغاز ميشود. در اين مدت شخص ميتواند بررسيهايدقيقتري به عمل آورد و آگاهيهاي افزونتري کسب نمايد و خود را براي ازدواج آماده سازد و يا اگر خداي نخواسته طرفمقابل را مناسب نديد ترک ازدواج نمايد.
افزون بر آنچه ذکر شد راههايي براي چگونگي تحقيق و شناخت در امر ازدواج پيشنهاد ميشود.
راهها و چگونگي تحقيق
1. بررسي خصوصيات خويشان نزديک شخص
برخي از ويژگيها و صفات مانند، شرافت خانوادگي در يک فاميل و خانواده گسترده و همگاني است. اين معيار، راهنما و راهگشاي خوبي در امر تحقيق است. ميتوان با بررسي ويژگيهاي خويشان، به اين نتيجه رسيد که اين صفت در فرد مورد نظر نيز وجود دارد.
البته در مواردي استثناء نيز وجود دارد.
2. تحقيق از نزديکان او
بستگان "شخص" از روحيات، اخلاق و کردار "او" باخبرند. ميتوان از آنان دربارة "فرد مورد نظر" تحقيق کرد. البته بايد متوجه بود که خويشان، مصلحت کاري نکنند.
3. تحقيق از دوستان نزديک او: همکلاسان، همکاران و دوستان نزديک که مدت با او در تماس و معاشرت و دوستي بودهاند، موارد خوبي براي تحقيقند.
4. تحقيق از معلّمها و مديران او: اين افراد ممکن است مطالبي درباره "شخص مورد نظر" بدانند که حتي خويشان و دوستان نزديکش هم ندانند. معمولاً راه براي تحقيق از دو راه پيش بهتر است.
5. فرستادن پيک: با ارسال پيکهاي عاقل، خيرخواه، امين و داراي تجربه، تا حدود زيادي ميتوان از وضع زندگي و حرفهايي که ميزنند به حالات فرد مورد نظر و خانوادهاش پي برد.
6. صحبت با فرد مورد نظر: پس از پيمودن مراحل پيشين با اجازه خانواده و در حضور آنان ميتوان در جلسهاي از آرمانها، هدفها و خواستههاي همسر آگاه شد و پي به ايمان و اعتقادش برد.
چه سؤالاتي مطرح کنيم؟
ميتوان در تحقيق از افراد فوق سؤالات زير را پرسيد.
1- اخلاق فرد مورد نظردر منزل و بيرون، با خانواده ،دوستان، اقوام، مربيان و...
2- ميزان آداب معاشرت او با ديگران(اجتماعي است يا منزوي)
3- در زندگي چه چيزي برايش اهميت ويژه دارد؟ خانواده،دوستان، تلويزيون، ورزش، تماشاي فوتبال يا...؟
4- آيا عصباني ميشود؟ و در اين حالت چه عکس العملي نشان ميدهد، آيا خونسرد و قابل کنترل است يا تندخو و اهل داد و فرياد؟
5- در امور بيشتر با چه کسي مشورت ميکند يعني از نظر اوبزرگ خانواده کيست و آيا اين تفکر با تفکر ساير اعضاي خانواده و فاميل هماهنگ است و اگر نيست،علت آن چيست؟
6- همچنين ميتوان از نظر او درباره زندگي مطلع شد، حتي ميتوان از خود او پرسيد که آيا اهل ميهماني هست يا نه؟ به چه ميزان. آيا اهل شلوغي است يا خلوت؟ چقدر با دوستان خود ارتباط دارد و بعد از ازدواج چه مقدار از آن حفظ ميشود و آيا آن مقدار به زندگي مشترک آسيب ميرساند يا خير؟آيا اهل تجملات است يا به زندگي ساده معتقد است؟ البته لازم است تعريفي روشن از زندگي ساده ارائه دهد.
7- از همه مهمتر از اهتمام او به مسائل مذهبي جويا شد، آيا در ميهمانيها رعايت محرم و نامحرم را ميکند يا دختر خاله براي او مثل خواهر است؟آياپرداختن به نماز،روزه و ساير عبادات فردي و اجتماعي برايش مهم است؟آيا اهل موسيقي يا فيلمهاي حرام هست يا نه يا به قول بعضي تفريحي ميبيند و ميشنود؟و...
«جوانان و انتخاب همسر» علي اکبر مظاهري.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید