براساس پژوهش مركز مطالعات جمعيتي آسيا و اقيانوسيه مهريه زنان ايراني بين 260 تا 350 سكه طلاست
شهلا كاظميپور كه معاونت پژوهشي اين مركز را بر عهده داشته ميانگين سن ازدواج پاسخگويان مرد را 25 و زنان را 21سال عنوان كرده و گفته كه در اين تحقيق 1200 زن و مرد متاهل بين 18 تا 40 سال در 12 استان كشور به پرسشهاي مطرح شدهپاسخ دادهاند.
پشتوانهاي براي زنان
زنان و خانوادههايشان معمولا مهريه را بهعنوان پشتوانهاي مالي براي ازدواج درنظر ميگيرند. آنچه در فرهنگ ايرانيان امروزي به چشم ميخورد حساسيت در تعيين مهريه گاهي به مشاجره ميان خانواده عروس و داماد هم منجر ميشود و گاهي نيز يكي از دلايل اختلاف ميان 2خانواده خواهد شد.
رشد مهريه در طول زمان همواره صعودي بوده است و يكي از يافتههاي پژوهش دكتر كاظميپور نيز بر اين باور صحه گذاشته است. او در باره اين رشد صعودي گفته روند تورمي مهريه در چند سال اخير چند برابر گذشته شده بهطوري كه ميزان ميانگين مهريه در 20 سال قبل 150 سكه طلا بود، اما در 5 سال اخير اين ميزان به 450 سكه طلا افزايش يافته است.
در سالهاي گذشته رشد اجتماعي زنان روند رو به افزايشي داشته و شايد يكي از دلايلش را بتوان هجوم دختران جوانان به دانشگاهها عنوان كرد؛ هجومي كه سبب شد تا دختران بر غافله پسران پيشي گرفته و صندليهاي بيشتري را در دانشگاههاي كشور تصاحب كنند و مسئولين را به تكاپويي براي كنترل بيندازند؛ تكاپويي كه هر چند هنوز به ثمر ننشسته اما همه ساله مديران بخش آموزش كشور تلاش ميكنند تا از راههاي متفاوت به كنترل ورود دختران به دانشگاهها دست يابند.
سماجت دختران در ادامه تحصيل و به دست آوردن جايگاههاي شغلي هر چند هنوز با شرايط ايدهآل فاصله زيادي دارد اما در غياب برنامهريزيهاي كلان دولتي موفقيت چشمگيري براي زنان به شمار ميرود.
شايد همين پشتوانه اجتماعي سبب شده تا دختران ايراني اين روزها با مهريههاي كم، حاضر به ازدواج نيستند و اصرار دارند تا با افزايش تعداد سكههاي طلاي مهريه جاي پاي محكمتري در ازدواج دست و پا كنند.
معضلات ناشي از مهريه
افزايش مهريه هر چند از سوي برخي كارشناسان بيرويه بوده و زنگ خطري جدي براي كانون خانواده ايراني به حساب ميآيد اما همچنان از سوي دختران ايراني با استقبال روبهروست.
به اعتقاد كاظمي پور، مسائل و معضلات اجتماعي ناشي از مهريه همزمان با رشد ناگهاني آن آغاز شده بهطوري كه ميانگين مهريه زنان طي 30 سال از 150 به 300 سكه رسيده، اما ناگهان از 5 سال پيش تاكنون اين ميزان از 300 سكه به 450 سكه رسيدهاست. به اين ترتيب افزايش يك دوره 30 ساله مهريه مساوي است با افزايش آن در 5 سال گذشته كه رشدي نامتعارف و جهشي است.
از حمايت تا دردسر
از قديم گفتهاند مهريه را كي داده كي گرفته سالها گذشت اما شكايت امروز زنان ايراني هنوز همين است. آنها در مراجعه به دادگاه با اين واقعيت روبهرو ميشوند كه وصول مهريه از همسرانشان كاري بس دشوار و طاقت فرساست، به همين دليل معمولا عطاي مهريه را به لقايش ميبخشند.
مهريه زنان ايراني هر چند رشدي جهشي دارد اما بهنظر ميرسد افزايش تعداد سكههاي طلا هيچ ربطي به پررنگ شدن نقششان ندارد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید