مهریه تبدیل به وسیله ای برای ارزش گذاری زنان و مردان شده است که هرچه مهریه بالاتر باشد شخصیت دختر و پسر و خانواده های آنها بالا میرود/در بحث مهريه كاملا قوانين در حال حاضر به نفع زنان است /اينكه بتوان قانوني مصوب كرد كه بتوان با استناد به آن جلوي افزايش مهريه را گرفت بسيار بعيد است.
اصل مهريه مسالهاي شرعي و قانوني است و خداوند متعال و پيامبران روي اين تاكيد داشتند و عقد نكاح بدون باطل است و اخيرا تبديل به يك مسئله بغرنج تبديل شده و امنيت خانواده را زير سوال برده است گرچه برخي از خانواده ها افزايش مهريه را موجب اطمينان و دوام زندگي زوجه ميدانند اما در عمل سبب مشكلات بسياري شده است.
مجيد ناصري نژاد يكي از اعضا كميسيون قضايي مجلس شوراي اسلامي در گفتگو با خبرنگار اجتماعي «فردا» گفت: از نظر قوانين، مهريه به دوصورت قابل پرداخت است يا عندالمطالبه است يا عندالاستطاعه كه معمولا عندالمطالبه پرداخت ميشود. وضع قوانين موجود مهريه در ايران كاملا به نفع زنان است البته راههايي براي فرار از قانون براي مردان وجود دارد اما با درصد بسيار كم.
وي افزود: به نحو احسن اجرا شدن قانون مهريه را ميتوان با گذر از دادگاهها و پروندههايي كه وجود دارد و همچنين زندانهايي كه پر از مرداني كه به دليل عدم پرداخت مهريه است مشاهده كرد. وقتي احساسات و عواطف در روزخواستگاري بر مردان در غلبه ميكند و مهريه بالا را به عهده ميگيرند بايد منتظر درهاي بسته زندان به روي خود نيز باشند. گاهي ديده ميشود مهريه تبديل به دست آويزي براي استفاده مالي براي زنان از مردان شده است.
اين نماينده مجلس درخصوص قوانين جديد در خصوص مهريه متعارف كه در كميسيون قضايي مجلس در دست بررسي است اظهار داشت: در كميسيون قضايي درباره مهريه موارد بسياري مطرح شده اما به نظر ميرسد اينكه بتوان قانوني مصوب كرد كه بتوان با استناد به آن جلوي افزايش مهريه را گرفت بسيار بعيد است. مهريه براساس توافق طرفين است و بهتر است به جاي مصوبه قانوني به فرهنگ سازي در اين خصوص پرداخته شود.
ناصري نژاد با اشاره به تبعات منفي كه افزايش مهريه در جامعه با خود به همراه دارد تاكيد كرد: افزايش سن ازدواج و بي ميلي مردان براي ازدواج از تاثيرات مخرب افزايش مهريه است. در ميان نسل گذشته بسيار ديده ميشد كه بسياري از زنان مهريههاي خود را هرچند ناچيز به همسرانشان مي بخشيدند اما امروز شاهديم زنان به محض مشاهده كوچكترين اشتباهي مردان را با مهريه عندالطالبه در دادگاه و در نهايت پشت ميلههاي زندان مواجه ميكنند.
عضو كميسيون قضايي مجلس همچنين در پاسخ به اين سوال كه قوانين موجود در بحث ازدواج يا طلاق به نفع مردان يا زنان است گفت: در بحث مهريه كاملا قوانين در حال حاضر به نفع زنان است تنها در خصوص حق طلاق كه به عهده مردان است ميتوان قوانين را يكطرفه به نفع مردان تعبيركرد كه انهم با رجوع به كتب فقهي دلايل منطقي را در اين خصوص عنوان كرده است.
دکتر غلامحسین باهر در گفتگو با خبرنگار «فردا» با اشاره به اینکه امروز مهریه تبدیل به وسیله ای برای ارزش گذاری زنان و مردان شده است گفت: این روزها می بینی که هرچه مهریه بالاتر باشد شخصیت دختر و پسر و خانواده های آنها بالا میرود. اما اینکه بگوییم این دختران و خانواده های آنها هستند که سبب شده اند نرخ مهریه در کشور بالا رود درست نیست.
وی افزود: در گذشته عموما براي تعيين مهريه دريك جلسه خواستگاري براساس نظر حكمين بود كه موارد شان و منزلت خانوادگي، تحصيلات وموقعيت مالي درنظر گرفته مي شد اما امروز عموما خود پسر و دختر با هم به نتيجه مي رسند كه تصميم آنها از روي احساس و منطق است.
اين استاد دانشگاه در ادامه خاطر نشان كرد: هیچ گاه در یک مراسم خواستگاری پسری را مجبور به پذیرفتن مهریه بالا نمیکنند و اگر شاهد افزایش بی رویه مهریه و پذیرفتن آن از سوی مردان میباشیم در درجه اول به دلیل ناآگاهی آنها است. از آن جایی که بسیاری از ازدواجها بدون درنظر گرفتن معیارهای عقلانی صورت میکیرد سبب شده که با نگاه عاطفی که افراطی نیز میباشد تن به پذیرفتن مهریه های بالا دهند و در نهایت عدم تفاهم، طلاق و زندان را به همراه دارد.
باهر يادآور شد: بسيار ديده شده كه مهريه وسيله اي براي سودجويي زنان از مردان شده است كه اين گروه قليل كه در حال افزايش است در عين حال كه قداست زنان را زير سوال برده اند ارزش مهريه را در حد استفاده از يك منفعت مالي كاهش داده اند.
اين آسيب شناس اجتماعي دسته سومي هم براي زناني كه خواهان مهريه بالا هستند قائل شده است و افزود: برخي از دختران نيز از روش يا شانس و اقبال استفاده مي كنند يعني اينكه مهريه را زياد ميگيرند اگرزندگي روال خوبي داشت و تامين مالي بودند و از همسر رضايت داشتند كه ادامه ميدهند و در غير اين صورت از مهريه بالا به عنوان يك سرمايه استفاده مي كنند.
باهر افزود: مهریه ازدید اسلام به معنی صداق است یعنی نشانه ای از مهر مرد به زن و این فقط یک نشانه و سمبل است که پیامبر برای دخترش نیز تعریف کرده است اما با گذشت زمان این سمبل به وسیله ای برای چشم و هم چشمی و ارضای عقده های درونی خانوادهها و جوانان تبديل شده است.
وي در پايان اظهار داشت: افزايش نرخ مهريه علاوه بر اينكه عدم اعتماد در ميان جوانان و طلاق را به دنبال دارد افزايش فساد و سن ازدواج را نيز در پي خواهد داشت. بهتر است به جاي آنكه به اين بپردازيم كه مهريه را از طريق متوسل شدن به مجلس كاهش دهند فرهنگ سازي را از مدارس آغاز كنند و به جوانان ياد دهيم در جلسات خواستگاري به جاي چك و چانه زدن بر سر مقدار مهريه به شخصيت دو طرف بها دهند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید