افسردگي مشكلي در بين جوانان ( قسمت دوم)
چه جواناني بيشتر در معرض بيماري افسردگي و خطر خودكشي قرار دارند؟
پاسخ به اين سؤال چندان ساده نيست . ولي نسبت دختراني كه دست به خودكشي مي زنند بيشتر از پسران است. چرا كه افسردگي در دختران نسبت بالاتري دارد و بيشتر آنها در كشتن خودشان موفق مي گردند .
برخي از پژوهشگران چنين عقيده دارند كه سه گروه از نوجوانان در معرض خطر خودكشي قراردارند.
گروه اول : نوجواناني هستند كه نشانه هايي از افسردگي مانند : غم ، اندوه و نااميدي دارندو اغلب نيز درگير اين حالت خودهستند .
گروه دوم : نوجواناني هستند كه احساس مي كنند خصوصيات ممتاز و برتري نسبت به ديگران دارند و به همين دليل فكر مي كنند كه در مقايسه با ديگران در درجات بالاتري قرار دارند و در نتيجه ي چنين فكري،قوانين و مقررات خاص رفتاري و فكري را عمل مي نمايند. بيشتر اينها دچار اضطراب بوده و به دليل گوشه گيري از اجتماعات دوري مي كنند.
گروه سوم : نوجواناني هستند كه حالت افسردگي خودشان را با رفتارهاي تهاجمي مانند: به سوي خطر رفتن ، مصرف بعضي از داروها و درگيري با بزرگترها نشان مي دهند و حالت خود را طبيعي دانسته و منكر افسردگي خودهستند . اين گروه در معرض خطر خودكشي بيشتري قرار دارند و اگر اقدام به خودكشي نمايند ،دوست دارند كه در انجام آن موفق گردند .
علائم آگاه دهنده خودكشي
• راجع به مرگ صحبت كردن و رفتارهاي توأم با خود آزاري .
• اضطراب و ترس هاي مرضي مزمن.
• بي خوابي متناوب.
• ظاهر سازي در حفظ شخصيت طبيعي و خوب.
• تغييرات در خواب و خوراك.
• رسيدن به مراحل پوچي و بي هدفي.
• احساس ازدست دادن .
چه نوجواني افسرده مي شود؟
در اين رابطه باز هم پاسخ واضح و روشني وجود ندارد.شايد بهترين پاسخ به اين پرسش اين باشد:به همان دليلي كه فردي دچار سرماخوردگي مي شود و ديگري نمي شود.با وجود اين به همين سادگي هم نيست.بروز يك بيماري عوامل و علت هاي فراواني مي تواند داشته باشد كه بعضي از اين عوامل تاكنون مشخص شده و در مورد بعضي از عوامل ديگر احتمال داده مي شود و پژوهشگران در مورد روشن شدن عوامل ديگر در حال تحقيق مي باشند .
مهمترين علت ها وعوامل مؤثر در بروز بيماري افسردگي يا افسردگي در نوجوانان عبارت اند از :
فشارهاي رواني گوناگون ، شكست هاي پي در پي،هر نوع اعتياد ،رفتار پدر ومادر در برخورد با فرزندان ، برخي از بيماري هاي جسمي ، اختلافات و مشكلات خانوادگي ، از دست دادن عزيزان ، عامل ارث ، اختلال در كاركرد مواد شيميايي بين سلولي مغز، استفاده از بعضي داروها بدون تجويز و يا نظر پزشك ، مشروبات الكلي و ...
چگونگي شروع يك برنامه ي درماني :
بسياري از نوجوانان و جوانان مي توانند از يك برنامه ريزي درماني صحيح و درست استفاده ببرند :
-مراجعه به پزشك متخصص ( روان پزشك ) براي تشخيص و تعيين روش درماني و انجام دقيق توصيه هاي دارويي و ...
-كمك گرفتن از پزشك خانوادگي نوجوان ، زيرا پزشكي كه از دوران كودكي با نوجوان و خانواده وي آشنا مي باشد ، بهترين فردي است كه مي تواند در دادن اطلاعات و كمك كردن به انجام برنامه هاي درماني بسيار مفيد باشد.-انجام جلسات مشاوره و روان درماني براي نوجوان افسرده.
-جلسات مشاوره و يا روان درماني با تمام افراد خانواده.
مشاوره يا روان درماني :
مشاوره يا روان درماني به عنوان صحبت درماني يا گفتار درماني نيز شناخته شده است . به طور تخصصي"گفتار درماني" در مورد كودكاني به كار برده مي شود كه دچار مشكلات گفتاري مانند لكنت زبان مي باشند . صحبت درماني به معناي ارائه راهنمايي هاي لازم واستفاده از بعضي تلقينات مفيد مانند حفظ آرامش و داشتن استقامت در برخورد با دشواري هاي زندگي در مورد نوجوانان و جوانان مؤثر خواهد بود.گروه درماني نيز به دليل اين كه نوجوان و يا جوان در يك گروه ِ درماني از نزديك شاهد شنيدن مشكلات نوجوانان و جوانان ديگر است متوجه مي گردد كه افراد ديگر نيز دچار مشكلات هستند و اين به نوبه خود مي تواند موجب التيام دردهاي او گردد . علاوه بر اين گروه درماني فرصتي مناسب براي بيان بسياري از احساسات ، خواسته ها ، نيازها ، دشواري هاي زندگي و ... مي باشد.
دارو درماني :
دارو درماني در بيماري افسردگي جايگاه خاص و مهمي دارد .البتهاين تشخيص روان پزشك است كه كدام داروي انتخابي مي تواند براي بيمار افسرده مؤثر باشد . در اينجا اشاره به دو نكته ضروري است؛اول اين كه هيچ كدام از داروهاي ضد افسردگي اعتياد آور نيستند . دوم اين كه خود درماني و يا استفاده از داروي ديگران براي درمان افسردگي خود بدون مشورت با پزشك،مشكلات فراواني در پي خواهد داشت .
شوك درماني:
استفاده از اين نوع درمان بر عهده پزشك معالج است كه در افسردگي هاي نسبتاً شديد و يا شديد مورد استفاده قرار مي گيرد وهيچ خطري در پي نخواهد داشت و موجب مي گردد كه بهبودي،سريع تر حاصل گردد.
احساس بهتر
پس از شروع برنامه هاي درماني كه شرح داده شد شاهد اين حالت خواهيم بود كه به تدريج در نوجوان و يا جوان افسرده،احساسي بهتر و يا احساسي خوب نسبت به شناخت از خود،زندگي،نزديكان و .. به وجود آمده است. اين برنامه هاي درماني به آن ميزان بايدادامه يابد تا متوجه گرديم كه افسردگي به طور چشمگيري بهبود يافته است . لازم به ذكر است كه اين بهبودي پايان افسردگي و يا پايان دادن به برنامه هاي درماني نيست،بلكه ضروري است بنا به نظريه و صلاح ديد پزشك معالج،درمان هاي ضروري ادامه يابد. به اين اميد كه با رفع عوامل بيماري زا و با كمك خانواده ها و مسئولان كشوري در بهبود شرايط اجتماعي و رفع هرگونه فشارهاي اجتماعي ، اقتصادي و ...،نوجوانان و جوانان افسرده كمتري در كشور عزيزمان داشته باشيم .
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید