در طول ماه هاي پاييز و زمستان، با كوتاه تر شدن طول روزها و كم شدن نور خورشيد، برخي افراد غمگين و افسرده مي شوند و به زودي نيز بهبود پيدا مي كنند. افرادي كه مبتلا به «اختلال تأثير فصلي» يا به اصطلاح SAD هستند حالت افسردگي عميق تري را تجربه مي كنند. افراد مبتلا به اين اختلال روحي تمايل پيدا مي كنند كه بيشتر بخوابند، پرخوري كنند و در طول فصل هاي پاييز و زمستان دچار اضافه وزن مي شوند. آنها ممكن است احساس خستگي مفرط داشته باشند و از طرفي هم قادر نيستند برنامه منظم خود را انجام دهند. برخي افراد احساس افسردگي و تحريك پذيري مي كنند و حتي اشتياق خود را براي شركت در تعاملات اجتماعي از دست مي دهند.
تصور مي شود كه اين اختلال فصلي به دليل اختلال و برهم خوردن سيكل خواب و بيداري بروز مي کند که در نتيجه كاهش نور خورشيد در زمستان است.
كاهش نور خورشيد منجر به كاهش ميزان ترشح هورمون ملاتونين مي شود كه اين امر نيز احساس خواب آلودگي و خستگي را در افراد مبتلا افزايش مي دهد. وقتي فصل بهار مي رسد اين علائم به تدريج از بين مي روند.
دكتر جاكوبز، مدير اجرايي مركز بازبيني بهداشت رواني و استاد روان شناسي دانشكده پزشكي هاروارد در اين باره گفت: اين اختلال يك مشكل واقعي است و نياز به تشخيص و اغلب نياز به درمان دارد كه حدود 75 درصد زنان به آن مبتلا مي شوند. وي همچنين افزود: اگرچه اين بيماري معمولاً با حالت هاي شديد بيمارگونه و بستري شدن همراه نيست اما ممكن است در برخي افراد تمايل به خودكشي به وجود آورد، و اگر چنين اتفاقي بيفتد اين افراد بايد فوراً با يك متخصص مراقبت هاي بهداشتي مشورت كنند. در اكثر موارد اين اختلال بسيار خفيف از سوي خود فرد قابل كنترل است اما در برخي موارد نياز به بررسي و رسيدگي وجود دارد.
درمان اين اختلال بستگي به شدت علائم آن دارد و ممكن است به سادگي قرار گرفتن در معرض نور خورشيد و يا گذراندن ساعات بيشتري از روز در كنار پنجره در طول ماه هاي تاريك باشد. اما اگر علائم تشديد شوند، ممكن است به نور درماني (قرار گرفتن در معرض نور مصنوعي) نياز باشد و حتي در شرايط حادتر نيز روان درماني و تجويز داروهاي ضدافسردگي مورد نياز است.
زنان افسرده و آلرژي
محققان علوم پزشكي اعلام كردند زناني كه دچار افسردگي شديد هستند بيشتر از ديگر زنان در معرض ابتلا به آلرژي قرار دارند .اين محققان تأكيد كردند به نظر مي رسد آلرژي ها در مرداني نيز كه شخصيت هاي حساس، عصبي و مضطرب دارند بيشتر بروز مي كنند. به گزارش خبرگزاري رويترز از نيويورك، اين يافته ها كه حاصل مطالعه بر روي سه هزار و سي و دو فرد بالغ آمريكايي است، نشان مي دهد بين رفتارهاي شخصيت عصبي و افسرده با انرژي رابطه برقرار است و اين ارتباط بين زنان و مردان متفاوت است. خلق افسرده، احساس پوچي و غمگيني يا گريان بودن در اكثر اوقات روز و كاهش علاقه و لذت تقريباً در تمام فعاليت ها از نشانه هاي افسردگي هستند.
علائم ديگر افسردگي
شامل اختلال در خواب است كه مي تواند به صورت پرخوابي و كم خوابي باشد که هر شب وجود دارد و نيز كاهش يا افزايش اشتها كه مي تواند منجربه كاهش يا افزايش وزن شود.
همچنين بيماران افسرده ممكن است در حركات خود كندي يا بي قراري داشته باشند؛ آنها تقريباً هر روز احساس خستگي يا فقدان نيرو دارند، از ديگر علائم افسردگي احساس بي ارزشي يا گناه به صورت مفرط و نامتناسب است. كاهش توانايي در تمركز فكر، و ناتواني در تصميم گيري هم از ديگر نشانه هاي اين بيماري شايع اعصاب و روان محسوب مي شود. گاه افكار مکرر مربوط به خودكشي نيز اين افراد را آزار مي دهد. براي تشخيص افسردگي و شروع درمان، وجود دو علامت از نشانه هاي ياد شده كه دست كم دو هفته نيز استمرار داشته باشند ضروري است .
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید