دور و بر ما آدم هاي متفاوتي ديده مي شوند. برخي چنان حساسند كه حتي با كوچك ترين مسئله جزيي كه شايد براي ديگران جالب و شادي آور باشد، دچار افسردگي مي شوند، همان موريانه اي كه هر لحظه امكان دارد آدم را تا ته بجود.
آمدن زمستان يكي از همين مسائل پيش پاافتاده ايست كه مي تواند به بروز واقعه اي بس ناگوار منجر شود. با آمدن فصل زمستان و كوتاه شدن طول روز، بسياري افراد به افسردگي مبتلا مي شوند. اين نوع افسردگي كه «افسردگي فصلي» ناميده مي شود اغلب در پاييز و زمستان اتفاق مي افتد و بيش از همه جوانان و زنان را گرفتار مي كند. افسردگي فصلي تحت تأثير ملاتونين بروز مي كند. ملاتونين هورموني است كه توسط غده پينه آل در مغز ساخته و ترشح مي شود و نقش مهمي در تنظيم ساعت بيولوژيك بدن ايفا مي كند.
ملاتونين در فصل سرما و به دليل تاريكي زياد، بيش از فصول ديگر سال ترشح مي شود و از آنجا كه هرچه ترشح ملاتونين بيشتر باشد بروز اختلالات خلق و خو نيز بيشتر است، افراد زيادي در زمستان دچار افسردگي مي شوند.
ساعت بيولوژيك بدن انجام فعاليت هايي نظير توليد پروتئين، رشد مو، ميزان اشتها، تنظيم درجه حرارت بدن، و خواب و بيداري را بر عهده دارد كه همه تحت تأثير هورمون ملاتونين دچار تغييرات مي شوند. ملاتونين در فصل سرما و به دليل تاريكي زياد، بيش از فصول ديگر سال ترشح مي شود و از آنجا كه هرچه ترشح ملاتونين بيشتر باشد بروز اختلالات خلق و خو نيز بيشتر است، افراد زيادي در زمستان دچار افسردگي مي شوند. جوان هايي كه ناخودآگاه به افسردگي مبتلا مي شوند، ابتدا آن را مشكلي جدي تلقي نمي كنند در حالي كه اين بيماري اگر به طور صحيح درمان نشود، عوارض شديدتري را به همراه مي آورد. احساس پوچي، يأس و نااميدي، اضطراب ، تباهي، نفرت، اختلال در خواب، از دست دادن اشتها، عدم تمايل به انجام كارهاي روزانه و از دست دادن احساس شادماني و نشاط، علائمي است كه فرد مبتلا را درگير مي سازد. گرچه اين حالت ها به دليل تغييرات بيولوژيك بدن طبيعي است ولي اگر روز به روز شديدتر شود و فرد به تنهايي و انزوا كشيده شود، بايد هرچه سريع تر دست به كار شد و فرد را از بحران موجود نجات داد. در صورتي كه علائم ظاهري اين افسردگي در شما ديده مي شود، تلاش كنيد تا دير نشده و به ماه هاي آخر زمستان نرسيده ايم افسردگي را از خود دور كنيد. دارو درماني و روان درماني دو راه متفاوت براي رفع افسردگي به شمار مي روند. اولي چندان توصيه نمي شود زيرا مصرف بيش از حد داروهاي ضدافسردگي علاوه بر اين كه سيكل معكوس ايجاد مي كند باعث بروز عوارض جانبي بسياري خواهد شد. روان درماني بيش از ديگر راه ها مورد توجه متخصصان علوم روان پزشكي است.
توصيه هايي براي جلوگيري از پيشرفت افسردگي فصلي در روزهاي اوليه زمستان
1- صبح ها زودتر از خواب بلند شويد و به پياده روي برويد. انجام فعاليت هاي ورزشي به ويژه پياده روي در هواي آزاد و روشنايي روز سهم بسزايي در كاهش افسردگي دارد.
2- خود را در اتاق تاريك و بسته حبس نكنيد. هرچه بيشتر در معرض تابش نور خورشيد قرار بگيريد، زودتر از علائم افسردگي فصلي خلاص مي شويد.
صبح ها زودتر از خواب بلند شويد و به پياده روي برويد. انجام فعاليت هاي ورزشي به ويژه پياده روي در هواي آزاد و روشنايي روز سهم بسزايي در كاهش افسردگي دارد.
3- از گرفتن رژيم هاي كاهش وزن كه بدون قواعد علمي است خودداري كنيد. براي رهايي از اختلالات خلق و خوي تا مي توانيد از سبزي و ميوه استفاده كنيد و به ميزان ويتامين گروه B كه در گوشت قرمز، جگر، تخم مرغ ، غلات ، دانه هاي خوراكي و ماهي يافت مي شود، در رژيم غذايي تان بيفزاييد.
4- مصرف قهوه و شكر را در روز كاهش دهيد. شكر از تأثير ويتامين گروه B در بدن مي كاهد و علائم افسردگي را شدت مي بخشد.
5- كمبود آهن، امگا ? ، و اسيدفوليك نيز تأثير مستقيمي با بروز علائم افسردگي دارد، پس هر چه بيشتر از گذشته به رژيم غذايي تان اهميت دهيد.
6- از پيله تنهايي كه در درون تان كشيده ايد، خارج شويد و با دوستان خود صحبت كنيد. براي تغيير حالت عمومي تان، بيشتر از روزهاي گذشته در اجتماع بچرخيد و با دوستان و همفكران خود تبادل نظر كنيد.اگر هم با تمام توصيه هاي فوق تغييري در درون تان مشاهده نشد تا ديرتر شده به روان پزشك مراجعه كنيد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید