پذيرش مسئوليت خانواده
هنگامى كه در صدر اسلام، آيهاى درباره عذاب دوزخيان نازل شد، چند تن از جوانان از ترس گرفتارى به چنين عذابى، سر به بيابان نهادند و زندگى عادى خويش را رها كردند. همسران آنان خدمت رسول خدا صلىاللهعليهوآله آمدند و شرححال شوهران خود را بازگفتند. حضرت از اين ماجرا ناراحت شد، به سوى مسجد شتافت و چنين فرمود: «من كه پيامبر شما هستم، همسر اختيار كردهام، غذا مىخورم و از بدنم نگهدارى مىكنم و در ميان اجتماع به سر مىبرم و با مردم تماس دارم. هر كس از سنت و روش من روى برگرداند، از من نيست».
تقسيم كار در خانواده
حضرت على عليهالسلام و حضرت فاطمه عليهاالسلام پس از تشكيل زندگى مشترك، تقسيم كارهاى خانه را به نظر و مشورت رسول اكرم صلىاللهعليهوآله واگذاشتند. آنان به آن حضرت گفتند: يا رسولالله! ما دوست داريم ترتيب و تقسيمبندى كارهاى خانهمان با شما باشد. پيامبر نيز كارهاى بيرون خانه را بر عهده على عليهالسلام و كارهاى داخلى را بر عهده حضرت زهرا عليهاالسلام گذاشت. على و فاطمه عليهاالسلام نيز از اينكه نظر رسول خدا صلىاللهعليهوآله را در زندگى خصوصى خود دخالت دادهاند، بسيار خرسند بودند.
آموزش شجاعت و خداشناسى به كودك هنگام بازى
در روايتى آمده است: هنگامى كه امام حسن عليهالسلام كودكى خردسال بود، فاطمه زهرا عليهاالسلام با او بازى مىكرد و هنگام بازى، فرزند خود را بالا و پايين مىانداخت. در آن حال درس شجاعت و شهامت به او مىآموخت و در شعرى كه ترجمه آن چنين است، مىفرمود:
اى حسن! مانند پدرت باش *** بند اسارت را از گردن بگشاى
خداوندِ احسانكننده را پرستش كن ***و هرگز با كينهتوزان دوستى نكن
پاداش عدالت ميان فرزندان
زنى با دو فرزند كوچكش بر عايشه، همسر رسول خدا صلىاللهعليهوآله وارد شد. عايشه، سه دانه خرما به زن داد. مادر به هر يك از بچهها يك دانه خرما داد. يك دانه ديگر را نيز نصف كرد و نيمى از آن را به هريك از بچهها داد. چون پيامبر به خانه برگشت، عايشه جريان را براى آن حضرت تعريف كرد. پيامبر اكرم صلىاللهعليهوآله فرمود: آيا از كار آن زن تعجب كردى؟ خدا به دليل رعايت عدالت و مساوات، آن زن را به بهشت خواهد برد. حضرت در جاى ديگرى فرموده است: «خداوند دوست دارد ميان فرزندانتان عادلانه رفتار كنيد، حتى در بوسيدن آنها».
خانواده؛ سرچشمه پيشرفت جامعه
اگر در سرچشمه ترقى و پيشرفت تمدن بينديشيم و در جستوجوى منبع شعاع ارزشها، فضيلتها، كارهاى نيك و خاستگاههاى اخلاق در محافل اجتماعى باشيم، خواهيم ديد كه همه اينها از نظام خانوادههايى به هم پيوسته و سرشار از عاطفه سرچشمه مىگيرد. پس اگر بناى خانواده در جامعه بر پايه فضيلت و اخلاقى نيكو استوار باشد، روح همكارى، برادرى و محبت بر آن جامعه حاكم خواهد شد و آن جامعه با اتحاد و انسجام، اهليت پذيرش امانت الهى را در زندگى خواهد داشت. اگر خانواده به انحراف، بدىها و پراكندگى گرايش داشته باشد، جامعه به تزلزل و انحطاط خواهد گراييد و اگر زمينه اين انحرافها بيشتر شود، جامعه به گمراهى و تباهى كشيده خواهد شد. بنابراين، خانواده، هويت جامعه و نشانههاى امت را بر دوش مىكشد و اگر آن را به يك هرم تشبيه كنيم، پدر در رأس اين هرم، مسئول مراقبت و حمايت از همسر خويش است كه او نيز پايه دوم خانواده و مسئول تربيت فرزندان و ساماندهى امور خانه است.
نقش مرد در خانواده
پيامبر اعظم صلىاللهعليهوآله فرمود:
خداوند رحمت كند پدرى را كه فرزندش را بر نيكى كردن بر خود كمك كند.
نشستن مرد نزد زن و فرزندش، نزد خداوند محبوبتر از اعتكاف در مسجد من است.
امام سجاد عليهالسلام فرمود:
خداوند از آن كس خشنودتر است كه خانواده خود را بيشتر در رفاه و نعمت قرار دهد.
حق زن اين است كه بدانى خداوند او را مايه آرامش و انس تو قرار داده است و بدانى اين نعمتى است كه خداوند به تو داده. پس بايد او را گرامى دارى و با وى نرمى كنى.
امام صادق عليهالسلام فرمود:
مرد براى اداره منزل و خانواده خود به سه ويژگى نياز دارد كه اگر در طبيعت او نباشد، بايد خود را با تكلّف به آنها وادارد: خوشرفتارى، گشادهدستى سنجيده و غيرت براى حفاظت از آنها.
نقش زن در خانواده
پيامبر اعظم صلىاللهعليهوآله فرمود:
هر زنى كه در خانه شوهر خود به قصد انجام دادن كارهاى خانه چيزى را جا به جا كند، خداوند به او نظر مىكند و هر كه خداوند به او نظر كند، عذابش نمىدهد.
زنى كه شوهر خود را به كارهايى وادار مىكند كه او توانايى انجام دادن آنها را ندارد، هيچيك از كارهاى نيكش پذيرفته نخواهد شد.
امام باقر عليهالسلام فرمود:
براى زن نزد پروردگارش هيچ شفاعتكنندهاى كارسازتر از خشنودى شوهرش نيست.
امام صادق عليهالسلام فرمود:
خوشبخت است خوشبخت، زنى كه شوهر خود را گرامى مىدارد و آزارش نمىدهد و در همه حال از وى فرمان مىبرد.
وظيفه فرزند در خانواده
پيامبر اعظم صلىاللهعليهوآله فرمود:
خوشا به حال كسى كه به پدر و مادرش نيكى كند؛ خداوند عمرش را زياد مىكند.
امام على عليهالسلام فرمود:
نيكى به پدر و مادر، بزرگترين فريضه است.
امام صادق عليهالسلام فرمود:
پدر و مادر را بر فرزند سه حق است: در همه حال شكرگزار آنها باشد، در هر چه او را امر و نهى مىكنند، به جز معصيت خدا، اطاعتشان كند و در نهان و آشكار خيرخواه آنان باشد.
امام رضا عليهالسلام فرمود:
خداوند به سپاسگزارى از خود و پدر و مادر فرمان داده است. پس هر كس از پدر و مادرش سپاسگزارى نكند، خداوند را سپاس نگفته است.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید