مردم اغلب چنان به استرس عادت كرده اند كه از وجود آن در خود بي خبرند. بسياري از ما به رغم اين كه عصبي و هيجان زده نمي شويم ، از تأثيرات وعوارض ضعيف كننده و مخّرب استرس در امان نيستيم . حتي در صورتي كه احساس يأس و اضطراب نكنيم، استرس مي تواند شيوه و طرز رفتار ما را با ديگران تغيير داده ، يا به بدن ما آسيب جدي وارد سازد. عوامل بسياري سبب بروز استرس مي شوند. مثلاً بيماري ، دير رسيدن به محل كار ، ترافيك و ... اما مهمترين عامل طرز برخورد ، نوع نگاه و نگرش ما به حوادث و اتفاقاتي است كه پيرامون ما مي افتد.
ما مي توانيم احساسات خود را تغيير دهيم. اين كار از طريق تغيير در رفتار يا تغيير در تفكر و طرز فكرمان ميسر مي شود. به عنوان مثال انجام دادن مقداري از يك كار مي تواند ما را از نگراني درباره ي آن برهاند. ايجاد يك برداشت و فهم جديد از يك وضعيت خاص ، از هراس و استرس ناشي از آن مي كاهد.
توصيه هايي براي كاهش استرس
1- ياد بگيريد كه برنامه ريزي كنيد.
آشفتگي ، بي نظمي و عدم سازمان دهي در كارها و برنامه ها مي تواند توليد استرس كرده ، يا نقطه اي براي شروع آن باشد. در دست داشتن برنامه ها و طرح هاي متعدد كه به صورت همزمان پيش مي روند اغلب منجر به سردرگمي ، فراموشي و احساس ترس از شكستِ طرح هاي ناتمام مي شود. هر زمان كه امكانش باشد طرح ها را يكي بعد از ديگري به انجام برسانيد . به اين صورت كه طرحي را شروع كرده ، روي آ ن كار كنيد تا تمام شود.
2- محدويت ها و ضعف هاي خود را بشناسيد و آنها را قبول كنيد.
بسياري از ما براي خود اهداف دست نيافتني ، آرمان گرايانه و غيرمنطقي تعيين مي كنيم ، در نتيجه هر قدر هم كه كارايي و عملكرد ما بالا باشد يك نوع حس شكست يا عدم كفايت و صلاحيت در خود احساس مي كنيم . اين نكته ي مهم را نبايد فراموش كنيم كه ما هرگز نمي توانيم كامل و بي نقص باشيم. پس براي خود اهدافي تعيين كنيد كه دست يافتني و قابل دستيابي باشند.
3- ياد بگيريد كه در زندگي بازي ، تفريح و سرگرمي داشته باشيد.
شما هر از چند گاه نياز داريد كه از فشار زندگي فرار كنيد و به تفريح و سرگرمي روي آوريد. صرف نظر از سطح توانايي و مهارتتان در بازي ، سرگرمي ها و بازي هايي پيدا كنيد كه برايتان جذاب و لذت بخش باشند.
4- شخصي مثبت ، سازنده ومفيد باشيد.
از انتقاد و عيب جويي ديگران خودداري كنيد . ياد بگيريد از چيزهايي كه خوشتان مي آيد و دوستشان داريد و در وجود ديگران هست تعريف و تمجيد كنيد. سعي كنيد به صفات و خصوصيات خوب و پسنديده ي اطرافيانتان توجه نماييد. اطمينان حاصل كنيد كه براي خود ارزش قائليد و صفات خوب و ويژگي هاي برتر خود را تحسين مي كنيد.
5- ياد بگيريد كه گذشت داشته باشيد و ديگران وعقايد آنها را تحمل كنيد.
تحمل نكردن ديگران و عقايد آنها منجر به يأس ، ناكامي وعصبانيت مي شود. تلاش براي فهميدن اين كه واقعاً مردم چگونه فكر مي كنند و چه احساسي دارند مي تواند باعث شود كه شما آنها را بيشتر بپذيريد. خودتان را نيز باور داشته باشيد و از خطاي خود چشم پوشي كنيد.
6- از رقابت ها و چشم و هم چشمي هاي بيجا و غير ضروري پرهيز كنيد.
موقعيت هايي در زندگي وجود دارد كه جنبه ي رقابتي دارد و ما نمي توانيم از آنها اجتناب كنيم . درگير شدن افراطي ، مي تواند ايجاد تنش و اضطراب شديد كند و ما را تبديل به فردي پرخاشگر كند.
7- به طور مرتب ورزش كنيد.
اگر به جاي ورزش و نرمش هايي كه انجام آنها برايتان سخت و طاقت فرساست ، ورزشي را انتخاب كنيد كه واقعاً از آن لذت مي بريد ، احتمالاً بيشتر به آن خواهيد پرداخت و وقت بيشتري را به آن اختصاص خواهيد داد.
8- ياد بگيريد كه روش شما براي استراحت و آرامش ، منظم و عاري از داروهاي آرام بخش و مسكن باشد.
مديتيشنMeditation( مراقبه و تفكر ) ، يوگا يا هر نوع از فنون مربوط به آرامش ذهن را مي توان از معلمان و مربيان مختلف و روان پزشكاني كه به صورت رسمي تأييد شده اند و مجوز دارند، فرا گرفت.
9- مشكلات و مسائل خود را در درون خود نگه نداريد .
يك دوست ، عضوي از هيأت علمي دانشگاه ، يك مشاور يا يك روان پزشك پيدا كنيد تا بتوانيد آزادانه و به راحتي با او صحبت كنيد. بيان احساسات و تنش هاي دروني خود به يك شخص درد آشنا و دلسوز مي تواند به صورت فوق العاده اي مفيد باشد.
10- تفكر خود را عوض كنيد .
اين كه از نظر احساسي و هيجاني چگونه حس مي كنيم ، بستگي به ديدگاه و فلسفه ما درباره زندگي دارد . دگرگوني و تغييرعقايد ، يك فرايند مشكل وپرزحمت است . دانش و آگاهي عملي در دنياي پيشرفته براي راهنمايي ما در حياتمان كمتر وجود دارد . هيچ كس تمام جواب ها را ندارد، اما بعضي جواب ها در دسترس اند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید