امروزه اضطراب و دلواپسي براي ميليون ها انسان به صورت مشکلي غير قابل حل و خسته کننده در آمده است ، ولي بايد در نظر داشت که نگراني ها همه مخرب نيستند و به کمک يک برنامه ريزي دقيق مي توان آنها را از بين برد .
نگراني مفرط يا به عبارت ديگر – دلشوره – يک بيماري روحي است که باعث مي شود سلامتي جسمي به خطر بيفتد . نگراني ها اغلب نتيجه تعبير نادرست افراد از حقيقت است .
ما مي توانيم روح حقيقت گرايي و واقع بيني را به طرق مختلف در خودمان تقويت کنيم . روان شناسان چنين معتقدند که : « هيچ وقت در خلوت خويش نبايد به اضطراب و نگراني فکر کرد! »
درباره نحوه مبارزه با اضطراب و نگراني روشهاي مختلفي ذکر کرده اند ، در اينجا شما را با برخي از اين روش ها آشنا مي سازيم
1- ورزش کنيد :
روزانه يک کيلومتر يا بيشتر بدويد و يا تنيس بازي کنيد . بعد از ورزش احساس مي کنيد نگراني تان کمتر شده است . ورزش کردن و انجام تمرينات بدني هيجانات را کاهش مي دهد ، نگراني را کم کرده و اثر آن را خنثي مي کند ، احساس خوب و مثبتي را در وجودتان افزايش مي دهد ، مقدار خواب را زياد مي کند و بالاخره به قدرت تمرکز انسان کمک فراوان مي کند .
2- تمرين در کنترل تنفس :
با کنترل تنفس هم مي توان نگراني و اضطراب روحي را کاهش داد . اگر نفس عميقي بکشيد و بازدم خود را آهسته خارج کنيد ، موقتاً احساس آرامش مي کنيد . اگر بتوانيد چند بار پشت سر هم اين کار را انجام دهيد نتيجه بهتري عايد شما مي شود . همچنين مي توانيد به کمک آموزش در تمرينات تنفسي ، نگراني و اضطراب خود را ساماندهي کنيد .
3- برقراري ارتباط با ديگران :
سعي کنيد با ديگران ارتباط برقرار کنيد و از انزوا خارج شويد . با افزايش سطح ارتباطات مي توانيد اعتماد به نفس خودتان را تقويت کنيد و احساسات منفي و مخرب را کاهش دهيد .
پيامبر گرامي اسلام فرموده اند: اگر همه شما در راه نيکي و نيکوکاري به هم بپيونديد ، دوستدار و علاقمند به يکديگر خواهيد شد.
4- با خداوند راز و نياز کنيد :
هر روز نماز بخوانيد و با خالق يکتا راز و نياز کنيد . مطالعات نشان داده است که ميزان افسردگي در ميان افرادي که به خداوند ايمان دارند بسيار کمتر از بقيه افراد است . به کمک تفکر و عبادت ، نگرش جامعي نسبت به حيات و زندگي به دست مي آوريد. خواندن قرآن را نيز فراموش نکنيد چراکه قرآن آرامش بخش دلهاست.
5- به زندگي روزانه خود سرو سامان بدهيد :
بسياري از نگراني هاي روزانه ما به خاطر نداشتن نظم و ترتيب در کارهاست . سوالاتي نظير : چه چيز را فراموش کرده ام ؟ چه چيز را گم کرده ام ؟ به دنبال چه مي گردم و ... سوالاتي است که بر نگراني ما مي افزايد . براي درمان اين مشکل مي توانيد ليستي تهيه کنيد و در آن برنامه روزانه را يادداشت نماييد .
6- به انجام کارهاي مورد علاقه تان بپردازيد :
تحقيقات نشان داده است ، انجام کارهايي که مورد علاقه فرد باشد مقدار زيادي از نگراني مخرب ، مثل دلشوره را کاهش مي دهد .
7- خودتان را از شنيدن برخي اخبار منع کنيد :
رسانه هاي گروهي عاشق اخبار بد هستند و گاهي توسط اين خبرهاي غم انگيز ما را افسرده و غمگين مي کنند . اگر شما از شنيدن اين اخبار و رويدادها اجتناب نکنيد حتماً در آينده اي نه چندان دور دچار نگراني و دلشوره مي شويد .
8- روابط عاطفي برقرار کنيد :
با برقراري روابط عاطفي ، روحيات انسان ها متحول مي شود زيرا ما موجودات عاطفي هستيم . براي رسيدن به اين هدف فرزندان و ديگر عزيزان خويش را در آغوش بگيريد و نسبت به آنها ابراز محبت کنيد .
9- در مکاني که شما را نگران مي کند ، نمانيد :
هر لحظه که احساس کرديد دچار دلشوره و يا نگراني بيش از حد شده ايد . سعي کنيد به نحوي خودتان را از قيد آن آزاد کنيد . از روي صندليتان بلند شويد ، قدم بزنيد و يا با دوستي صحبت کنيد . از نشستن و ماندن در جايي که شما را نگران مي کند بپرهيزيد . هر قدر به نگراني و اضطراب ، بيشتر اجازه دهيد که فکر شما را مشغول کند ، سخت تر مي توانيد از شر آن خلاص شويد .
10- فرصتي را به گريه کردن اختصاص دهيد :
گاهي اوقات نگراني و اضطراب اجازه بروز پيدا نمي کند و به شکل ناراحتي آشکار شده باقي مي ماند . بعضي وقت ها لازم است که از ته دل گريه کنيد . يک گريه به موقع تمامي نگراني هاي شما را از بين مي برد.
11- هر قدر مي توانيد بخنديد :
شوخي کردن يکي از بهترين روش هاي برخورد با نگراني است . دلشوره هميشه باعث مي شود که حقيقت بيني را از دست بدهيد . اما شوخي ، اين ديدگاه و وضعيت را عوض مي کند بنابراين بخنديد تا دنيا به رويتان لبخند بزند .
12- به هر چيزي به اندازه ارزش آن بها بدهيد :
براي هر مساله جزيي و کم اهميت وقت خودتان را بيهوده هدر ندهيد و به ياد داشته باشيد که از ديد انسان واقع بين تمامي کارهاي کوچک ، حقيقتاً جزئي و کم اهميت هستند .
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید