انسان در سراسر زندگى با انتخابهايى روبهرو مىشود و بايسته است كه ملاكها و معيارهايى براى گزينش هر موضوع در دست داشته باشد؛ مانند انتخاب شغل، رشته تحصيلى، مسكن و ... فرد براساس منافع و شرايط و امكانات موجود، معيارهايى را تعريف و آنگاه گزينش مىكند، يكى از موضوعات و مسائل مهم زندگى ازدواج است كه نيازمند دقت و توجه بيشترى است؛ زيرا به تمام زندگى دنيوى و اخروى او ارتباط دارد و نسل آينده نيز از آن متأثر مىباشد. با توجه به اهميت موضوع و پيامدهاى آن ضرورى است تا ملاكها و معيارهاى درست و منطقى ازدواج را بشناسيم.
قرآن كريم و روايات معصومان(ع) ملاكهاى مهمى را براى اين مسئله بيان كرده است كه در اين نوشتار به چند نمونه مىپردازيم:
امام صادق(ع) فرمودند: «انما المرائة قلاده فانظر ماتتقلد؛ زن به منزله گردنبندى است كه به گردن مىافكنى، سپس مراقب باش كه چه چيزى را به گردن مىافكنى.»
اين ملاكها هم بايد در مورد مردان باشد و هم درباره زنان، چنين نيست كه تنها زنان بايد اين صفات و ويژگىها و ملاكها را دارا باشند و مردان از آن مستثنا شوند.
1ـ ايمان و ديندارى
متون دينى ما، اولين و مهمترين ملاك در انتخاب همسر را ديندارى معرفى كرده است. قرآن كريم در همين زمينه مىفرمايد: «ولا تنكحوا المشركات حتى يومن ولامه مؤمنه خير من مشركه ولو اعجبتكم و لا تنكحو المشركين حتى يومنوا و لعبد مؤمن خير من مشرك ولو اعجبكم اولئك يدعون الى النار واللّه يدعو الى الجنه؛ با زنان مشرك تا زمانى كه ايمان نياوردهاند ازدواج نكنيد،اگر چه بخاطر مال يا جمال و مقام (موقعيت)، شما را به شگفتى آورند و زنان خود را به ازدواج مردان مشرك و بتپرست تا ايمان نياوردهاند در نياوريد اگر چه (مال و زيبايى و موقعيت) آنان شما را به شگفتى آورد (زيرا) آنها شما را به سوى آتش دعوت مىكنند و خداوند شما را دعوت به بهشت و آمرزش مىنمايد.»(بقره-221)
امام صادق(ع) مىفرمايد: «اگر مرد با زنى براى جمال يا مال ازدواج كند به همين امر واگذار مىشود ولى اگر براى ديندار بودن او ازدواج كند خدا مال و جمال را نيز نصيبش مىگرداند.»
و نيز رسول خدا(ص) مىفرمايد: «هر كس با زنى براى مالش ازدواج كند خدا او را به همين امر واگذار مىنمايد و هر كس كه براى جمالش ازدواج كند به چيزى مىرسد كه از آن كراهت دارد و هر كسى كه براى ديندارى ازدواج كند خداوند هر سه را برايش جمع مىكند.»
از اين آيه و روايات بخوبى استفاده مىشود كسانى كه درصدد انتخاب همسر هستند بايد ايمان و ديندارى را به عنوان شرط اصلى و ضرورى محسوب بدارند و براى يافتن آن كمال سعى و جديت را به عمل آورند.
والدين پسر و دختر نيز بايد در انتخاب همسر براى فرزندان خود موضوع ايمان و ديانت و تقيد به ضوابط و مقررات شريعت را شرط اساسى بدانند و دريافتن چنين فردى به پسر و دخترشان كمك نمايند.
2ـ عقل و هوش
بعد از ديندارى، عقل و زيركى از مهمترين معيار و ملاك يك همسر خوب محسوب مىشود، اداره و تداوم و پيمودن راه راست و حل مشكلات زندگى كار آسانى نيست اگر همسران با هم تفاهم داشته باشند و موقعيت يكديگر و شرايط و امكانات زندگى را خوب درك كنند، مىتوانند زندگى را بر پايه صحيحى استوار سازند و به انجام وظيفه مشغول باشند و به كانون خانواده صفا و محبت و گرمى دهند و با عقل و درايت مشكلات را حل و فصل كنند. همسر عاقل امكانات خانواده و شرايط و اوضاع زندگى را خوب درك مىكند، توقعات بيجا و بلندپروازى ندارد تا همسرش را در فشار قرار دهد.
اختلافات خانوادگى و كشمكشهاى زندگى معلول جهالت و نادانى زن و شوهر، يا يكى از آنها مىباشد.
زوجين هر چه عاقلتر باشند بهتر مىتوانند همسردارى كنند و وسيله آسايش و خوشى همديگر را فراهم سازند و از اختلافات و مشكلات بكاهند. همسر عاقل ، گذشت و بردبارى دارد و با بهانههاى كوچك و جزئى زندگى را متلاشى نمىسازد.
به علاوه، عقل و هوش زن و شوهر در فرزندان نيز تأثير دارد ، فرزندان خانواده خوش فهم و باهوش، غالبا زيرك مىشوند، و برعكس حماقت و نادانى پدر و مادر نيز در فرزند تأثير دارد، همسر باهوش و عاقل بهتر مىتواند نسبت به تعليم و تربيت فرزندانش انجام وظيفه نمايد. بارى عقل و درايت يكى از معيارها و ملاكهاى مهم و بسيار با ارزش محسوب مىشود كه به هنگام گزينش همسر بايد كاملاً مورد توجه قرار بگيرد.
امام على(ع) مىفرمايد: «اياكم و تزويج الحمقاء فان صحبتها بلاء و ولدها ضياع؛ با انسان احمق و نافهم ازدواج نكنيد زيرا معاشرت با او بلايى است عظيم و فرزندانش نيز ضايع خواهند شد.»
و نيز امام صادق(ع) مىفرمايد: «العقل دليل المؤمن؛ عقل دليل و راهنماى مؤمن است.» از اين روايات بخوبى استفاده مىشود كه عقل و هوش از بزرگترين معيارها و ملاكهايى است كه در انتخاب همسر بايد مورد توجه دختر و پسر باشد.
3ـ اخلاق نيك
سومين معيار و ملاك در انتخاب همسر اخلاق حسنه است و اين مطلب را مىتوان از قرآن كريم و روايات معصومان(ع) بخوبى استفاده كرد. قرآن كريم مىفرمايد: «فانكحوا ما طاب لكم من النساء؛ با زنان پاك ازدواج كنيد.»(نسا3)
همچنين رسول خدا(ع) مىفرمايد: «اذا جائكم من ترضون خلقه و دينه فزوجوه الا تفعلوه تكن فتنه فى الارض و فساد كبير؛ اگر كسى به عنوان خواستگارى به نزد شما آمد كه خلق و دينش را مىپسنديد با او ازدواج كنيد و اگر به اين دستور عمل نكنيد. فتنه و فساد بزرگى در زمين به وجود خواهد آمد.»
و نير در روايات ديگر مىفرمايد: «زوجها من رجل تقى فانه ان احبها اكرمها و ان ابغضها لم يظلمها؛ دخترت را به ازدواج انسان متقى و پرهيزكار در آور، زيرا اگر دخترت را دوست داشته باشد او را اكرام و احترام مىكند و اگر نسبت به او بغض داشته باشد به او ظلم نمىكند.»
حسين بشار واسطى مىگويد: «به امام رضا(ع) نوشتم، يكى از خويشاوندان از دخترم خواستگارى كرده است اما بد اخلاق است امام(ع) فرمود: «اگر بد اخلاق است دختر به او نده.»
زن و شوهر يك عمر در كنار هماند و ارتباط كلامى و غير كلامى فراوانى با هم دارند. بدين روى اخلاق حسنه و خوشرفتارى و نيك گفتارى در همه زندگىها بسيار ضرورى است و بدون آن زندگى بىروح و خستهكننده خواهد بود.
زندگى با زن و مردى داراى كمالات و زيبايى، اما بد اخلاق و بد رفتار و تندخو، رنجآور خواهد بود و انسان هر روز آرزوى مرگ مىكند. زيرا ديدن حالات و رفتار و مشاهده گفتارهاى تند و خشن او از تحمل هر انسان صبور و شكيبايى خارج است بنابراين شرط اساس زندگى سالم، صميمى، با نشاط و با صفا، داشتن همسرى خوش اخلاق و عفيف و نيك گفتار است.
4ـ عفت و پاكدامني
از جمله ملاكهاى بسيار مهم و ضرورى در انتخاب همسر، عفت و پاكدامنى است. اگر به قرآن كريم و روايات معصومان مراجعه كنيم بخوبى مىفهميم كه آنان به عفت و پاكدامنى تأكيد فراوان مىكردند. بنا بر روايت خداوند متعال مىفرمايد: «وقتى اراده كنم كه خير دنيا و آخرت را براى يك مسلمان جمع كنم قلبى خاشع و زبانى ذاكر و تنى صابر بر بلا به او عطا مىكند و همسرى به او مىدهم كه از نگاه كردن به وى شادمان شود، و آن زن در غياب شوهر از نفس خودش و مال شوهرش نگهدارى كند.»
همچنين امام صادق(ع) مىفرمايد: «كفو بودن در اين است كه عفيف باشد و از امكانات اقتصادى نيز برخوردار باشد.
امام صادق(ع) درباره پاكى درونى و منش زنان در سرنوشت و تربيت بهتر و برتر كودكان فرموده است: «طوبى لمن كانت امه عفيفه؛ خوشا به حال كسى كه مادرش پاكدامن باشد.»
در فرهنگ دينى و سفارش پيشوايان معصوم(ه) كه اينقدر به پاكى و عفت مردان و زنان تأكيد شده است براى آن است كه اگر پدر و مادر بد رفتار و ناپاك باشد و توجه به دستورات شرعى نداشته باشند، در اخلاق و روش كودك اثر نامطلوبى برجاى خواهد گذاشت و اغلب كودكان و بخصوص دختران قدم جاى قدم مادران مىگذارند.
5 ـ شرافت خانوادگى
پنجمين ملاك در انتخاب همسر اصالت و شرافت خانوادگى است كه بايد مورد توجه قرار بگيرد در همين زمينه قرآن كريم مىفرمايد: «والبلد الطيب يخرج نباته باذن ربه والذى خبث لايخرج الا نكدا؛ سرزمين پاكيزه (و شيرين) گياهش به فرمان پروردگار مىرويد، اما سرزمينهاى بد طينت (و شورهزار) جز گياه ناچيز و بىارزش از آن نمىرويد.»(اعراف-58)
همچنين رسول خدا(ص) مىفرمايد: «اى مردم از گياهانى كه بر مزبلهها مىرويد اجتناب نماييد، گفته شد: يا رسولاللّه مقصود شما از گياه و سبزى كه بر مزبله مىرويد چيست؟ زن زيبايى كه در خانواده پست و فرومايه پرورش مىيابد.»
بنابراين بايد در انتخاب همسر بسيار دقت كرد و از خانواده داراى كرامت و شرافت و اصالت همسر را برگزيد. در غير اين صورت آثار منفى رشد و تربيت خانوادگى در آينده زندگى مشترك و نسل آينده تأثير زيادى برجاى خواهد گذاشت. پيامبر اسلام فرمودند: «وانظر فى اى نصاب تضع ولدك فان العرق دساس؛ بنگر كه فرزند خود را در چه مكانى قرار مىدهى زيرا رگ و ريشه در فرزند اثر مىگذارد.»
و نيز فرمودند: «تزوجوا فى الحجرالصالح، فان العرق دساس؛ با خانوادهاى خوب و شايسته وصلت كنيد زيرا خون اثر دارد.»
بايد براى گزينش همسر ملاكها و معيارهاى منطقى و درستى در دست داشته باشيم بهترين ملاكها در آيات و قرآن كريم در روايات معصومان(ع) بيان شده است توجه به آنها زمينهساز ازدواجى سالم و هدفمند است اين ملاك از سوى خالق هستى و رسولى الهى و اولياء الهى بيان شده است. آنان با اسرار هستى آشنايند و بهترين راهنمايان زندگى هستند بايد دانست كه برخوردارى از هر كدام از اين ملاكها نسبى است و وجود تمام ملاكها در يك فرد تقريبا محال به نظر مىرسد.
منبع :پيام زن
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید