فوايد زود هنگام و تدريجى ترك سيگار
- 20 دقيقه بعد از استعمال آخرين سيگار، فشارخون شما پايين مى آيد و به سطح معمولى مى رسد. درجه حرارت دست ها و پاهاى شما افزايش مي يابد و به حد طبيعى مى رسد.. -8 ساعت بعد از ترك: منواكسيد كربن در خون شما پايين آمده و به حد مطلوب مى رسد.
-24 ساعت بعد از ترك: احتمال حمله قلبى در بدن شما كاهش مى يابد.
- دو هفته تا سه ماه بعد از ترك: گردش خون شما پيشرفت مى كند و عملكرد ريه نيز تا 30 درصد افزايش مى يابد.
- يك تا 9 ماه بعد از ترك: سرفه ، ترشحات و گرفتگى، سينوس ، خستگى و كوفتگى و ميزان كم آوردن نفس كاهش مى يابد. موهاى ريزى كه با حركت دودى شكل خود خلط را به بيرون از ريه مى رانند، دوباره وظيفه طبيعى خود را در ريه شروع مى كنند و توانايى جابه جايى خلط را به دست مى آورند، ريه را تميز مى كنند و به اين ترتيب عفونت كاهش مى يابد.
10 سال بعد از ترك: نرخ مرگ ناشى از سرطان ريه نسبت به كسانى كه به سيگار كشيدن خود ادامه مى دهند، نصف مى شود. احتمال ابتلا به سرطان دهان، گلو، مرى، مثانه، كليه و لوزالمعده نيز كاهش مى يابد.
- 15 سال بعد از ترك: احتمال بيمارى هاى كرونرى قلب به اندازه يك غيرسيگارى کاهش مي يابد.
نتايج آنى و ظاهرى ترك سيگار
ترك سيگار به شما كمك مى كند تا عوامل زيان آور تنباكو را در ظاهر خود از بين ببريد:
چين و چروك زودرس در پوست، بوى بد دهان ، زردى دندان ها، بيمارى هاى لثه، بوى بد لباس ها، زردى دست ها. پشت پا زدن به عادت استعمال تنباكو مزاياى ديگرى نيز به ارمغان مى آورد كه شما خيلى زود متوجه آن خواهيد شد.تعدادى از اين مزايا در هفته هاى اول به تدريج پديدار مي شود و زندگى شما را روز به روز لذت بخش تر مى كند:
- غذا طعم بهترى پيدا مى كند.
- حس بويايى به حالت طبيعى خود برمى گردد.
- براى فعاليت هاى روزانه مانند بالا رفتن از پله، كارهاى سبك خانه و غيره، نفس كم نمى آوريد.
اميد دستيابى به سلامت بيشتر يك دليل خوب براى ترك سيگار است، اما دلايل مهم ديگرى نيز وجود دارد. استعمال سيگار هزينه زيادى دارد. خسارت اقتصادى استعمال سيگار حدود 391/3 هزار دلار در سال براى هر سيگارى تخمين زده شده است. آيا واقعاً بدون در نظر گرفتن مشكلات بهداشتى مى خواهيد به آتش زدن پول هايتان ادامه دهيد؟!
هزينه
سيگاري بودن گران است. به دست آوردن مبلغى كه روزانه صرف خريد سيگارتان مى شود، چندان سخت نيست. رقم به دست آمده را ضرب در 365 كنيد!! اين رقم برايتان تعجب آور است. حال اين عدد را ضرب در سال هايى كه سيگار مى كشيد!!! نتيجه به دست آمده شما را مبهوت مى كند. فكر كنيد كه با اين مبلغ چه چيز هايى مى توانستيد بخريد!! اين بدون در نظر گرفتن خسارت هاى وارد شده بر سلامت و ايمنى زندگى و هزينه اى است كه صرف به دست آوردن سلامت از دست رفته شما مى شود.
پذيرش اجتماعى
امروزه سيگار كشيدن از نظر اجتماعى كمتر مورد پذيرش قرار مى گيرد. در عين اين كه امكان اجراى تصميمات مبنى بر عدم استعمال دخانيات در همه جاى كشور وجود ندارد در بسيارى از اماکن عمومى استعمال دخانيات ممنوع است و بسياري از كارفرمايان نيز ترجيح مى دهند افراد غيرسيگارى را استخدام کنند.مطالعات نشان مى دهد كه كاركنان سيگارى هزينه بيشترى به كارفرمايان تحميل مى كنند. زيرا بيشتر اوقات با حالت بيمار سركار حاضر مى شوند و كاركنانى كه نسبت به غير سيگارى ها بيشتر بيمار مى شوند خرج كارفرما را براى جايگزينى فرد بالا مى برند.
سلامت ديگران
سيگارى ها نه تنها به سلامت خودشان صدمه مى زنند بلكه بهداشت و سلامت اطرافيان را نيز به مخاطره مى اندازند. وجود «دود دست دوم» (دود باقى مانده از سيگار كشيدن فرد سيگارى در محيط) به همان مقدار خطرناك است كه کشيدن خود سيگار. مطالعات نشان داده است كه دود دست دوم سالانه موجب مرگ هزاران نفر مبتلا به سرطان ريه و بيماران قلبى در ميان افراد غير سيگارى كه فقط در معرض اين دود قرار گرفته اند، شده است. بچه هاى مادران سيگارى خصوصاً اگر مادران در دوران باردارى هم سيگار مصرف كنند، در خطر ابتلا به آسم هستند و يا خطر بروز مرگ ناشى از نوعى سندرم؛ سيگاري بودن مادر باردار احتمال تولد نوزاد كم وزن را افزايش مى دهد. نوزادان و كودكانى كه در معرض دود سيگار هستند بيشتر دچار عفونت هاى گوش، سرماخوردگى ، برونشيت و ديگر مشكلات تنفسى مى شوند. همچنين دود سيگار مى تواند موجب سوزش چشم، سردرد، تهوع و سرگيجه شود.
الگوى تربيتى مناسب
تقريباً همه سيگارى ها مى گويند كه نمى خواهند بچه هايشان سيگارى شوند در حالى كه بچه ها از رفتار والدين خود الگو بردارى مى كنند و بچه هايى كه پدر و مادرشان سيگارى هستند بيشتر تمايل به شروع استعمال دخانيات از خود نشان مى دهند. شما مى توانيد يك الگوى خوب براى فرزندانتان باشيد، به شرط اين که همين حالا اقدام به ترك سيگار كنيد.
سيگار نكشيد!
استعمال دخانيات مهمترين عامل مرگ هاي قابل پيشگيري است.
- دود تنباكو و سيگار حاوي بيش از 4000 ماده شيميايي است كه شمار زيادي از آنها مواد محرك يا سمي و سرطان زا هستند.
- دود سيگار بيش از 40 نوع تركيب سرطان زا دارد.
- جزء اعتياد آور سيگار، نيكوتين است كه با اثر بر دستگاه اعصاب مركزي موجب اعتياد مي شود. نيكوتين سيگار، تنباكو به سرعت جذب جريان خون مي شود و ظرف 30 ثانيه به مغز مي رسد و روي سلولهاي عصبي آن اثر مي گذارد.
- برخي گازهاي سمي موجود در دود سيگار عبارتند از : مونوكسيد كربن ، آمونياك ، دي متيل نيتروزامين ، فرمالدييد ، سيانيا هيد روژن و آكرولئين .
- دود تنباكو و سيگار مانند آزيت ( پنبه نسوز) ، آرسنيك ، بنزن و گاز رادون جزء مواد سرطان زا ي درجه يك طبقه بندي مي شود.
- نيتروزامين ها فعال ترين مواد سرطان زاي موجود در دود سيگار و تنباكوهستند.
- خطر پيدايش سرطان در سيگاري ها بيشتر از ديگران است و اين افراد حداقل 15 سال زودتر از غير سيگاري ها به سنين در معرض خطر سرطان مي رسند.
- ذرات زيان آور موجود در دود سيگار شامل موادي مانند قطران ، نيكوتين ، بنزن و بنزو پيرن است.
- دود سيگار براي اطرافيان نيز زيان آور است . 85% دود سيگاري كه دريك اتاق جمع مي شود، ناشي از سوختن نوك سيگار است و نه دودي كه فرد سيگاري از راههاي هوايي اش خارج مي كند.
- بيش از 30 درصد مرگهاي ناشي از سرطان مربوط به استعمال دخانيات است .
- علت بيش از 80% مرگهاي ناشي از سرطان ريه، استعمال دخانيات است .
- خطر مرگ ناشي از سرطان ريه با افزايش تعداد سيگارهايي كه فرد در روز مي كشد، زياد مي شود.
- خطر بيماري قلبي و سرطان ريه در افراد غير سيگاري كه در خانه در معرض دود سيگار اطرافيانشان هستند، 25% بيشتراز ديگران است.
- در افرادي كه سالهاي زياد حتي تا زمان ميانسالي سيگار كشيده اند، قطع كامل استعمال دخانيات خطر پيدايش سرطان ريه را به ميزان زيادي كاهش مي دهد.
- استعمال دخانيات ( به هر شكل ) يك عامل خطر براي سرطانهاي حنجره ، حفره دهان و مري به شمار مي رود.
- بيش از 90% مبتلايان به سرطان حفره دهان از تنباكو به صورت كشيدن ( تدخيني ) يا جويدني استفاده كرده اند. سرطان هاي حفره دهان شامل سرطان هاي لب، زبان ، دهان وگلو است.
- خطر پيدايش سرطان سينه درزنان سيگاري و حتي در زناني كه درمعرض دود سيگاراطرافيان هستند ( درمكانهاي سربسته )، بيش از زناني است كه با دود سيگار تماس ندارند.
- استعمال دخانيات خطر سرطان لوزالمعده را افزايش مي دهد و با ترك دخانيات، درصد اين خطر پس از چند سال مشابه افراد غير سيگاري خواهد شد.
- خطرسرطان خون ( لوسمي ) در سيگاري ها بيشتر از ساير افراد جامعه است .
- 50% سرطان هاي مثانه در مردان و بيش از 30% سرطان هاي مثانه درزنان با استعمال دخانيات ارتباط دارد و سرطان كليه نيزدر افراد سيگاري شايع تر است .
سيگار عامل مهم ايجاد سرطان هاي ريه ، حفره دهان ، گلو ، حنجره ، مثانه و... است و مبارزه با سيگار مهمترين راهكار پيشگيري از سرطان است . اگر سيگار مي كشيد ، هر چه زودتر آن را ترك كنيد و اگر سيگاري نيستيد، هرگز طرف آن نرويد زيرا نيكوتين موجود در تنباكو اعتياد آور است . - با خوردن سبزيها و ميوه جات تازه و مواد غذايي پر فيبر، خطر بروز سرطان هاي دستگاه گوارش را كاهش دهيد.
- مصرف زياد نوشابه هاي الكلي موجب پيدايش سرطان مي شود .
- اشكال در بلع به ويژه مواد جامد غذا بايد به طور جدي پيگيري شود.
- در صورت پيدايش برجستگي يا لكه يا خونريزي درحفره دهان يا وجود زخم طول كشيده ، سريعاً به پزشك مراجعه كنيد .
- در صورت همراهي سرفه هاي مزمن با خلط خوني يا گرفتگي صدا سريعاً به پزشك مراجعه نماييد.
- اگر سيگاري هستيد ، در صورت افزايش دفعات سرفه يا پيدايش تغيير صدا سريعاً به پزشك مراجعه كنيد. اين تغييرات ممكن است ناشي از سرطان ريه باشد.
- كاهش وزن زياد ، بي اشتهايي و تب ها ي مزمن مي توانند نشانه بدخيمي باشند . در صورت وجود اين علائم به پزشك مراجعه نماييد.
- پيدايش توده هاي بزرگ شونده در هر جاي بدن ممكن است نشانه اي از يك سرطان باشد.
-پيشگيري بسيار بهتر از درمان است.
سازمان بهداشت جهانی: مصرف تنباکو به هر شکل مرگ آور است
سازمان بهداشت جهانی روز 'دخانيات ممنوع' خود را با اين هشدار برگزار کرده است که صنعت دخانيات با توجه به مقررات سختی که در کشورهای مختلف در مورد کشيدن سيگار و تبليغ در اين باره اجرا شده، توليد محصولات ديگری مانند تنباکوی جويدنی، انفيه (گرد توتون) و قليان را افزايش داده است.
اين سازمان از کشورهای جهان خواسته است تا تدابير فوری برای کنترل بازاريابی اين دست از محصولات تنباکو - که به ويژه جوانان و زنان را هدف قرار داده - و همچنين مصرف آنها اتخاذ کنند.سازمان بهداشت جهانی در گزارش خود به مناسبت "روز دخانيات ممنوع" می گويد بر خلاف آنچه تبليغ شده است اين محصولات سالم تر از سيگار نيستند.به مناسبت روز جهانی "دخانيات ممنوع" برنامه های متعددی در کشورهای مختلف برپاست تا در مورد خطرات انواع دخانيات آگاهی بيشتری به مردم به ويژه نوجوانان داده شود. موضوع امسال روز جهانی دخانيات ممنوع "مرگ آور در هر شکل و پوشش" است.نظر سنجی سازمان بهداشت جهانی از هفتصد و پنجاه هزار نوجوان 13 تا 15 سال در کشورهای مختلف همچنين نشان داده که در استعمال انواع دخانيات در ميان اين گروه سنی نگران کننده است. اين گزارش می گويد که يازده درصد از نوجوانان محصولات تنباکو به غير از سيگار را مصرف می کنند در حالی که 9 درصد سيگار می کشند.سازمان بهداشت جهانی تبليغات نادرست بازار را که می گويد استعمال شکل های ديگر تنباکو بی خطر است دليل گسترش مصرف اين گونه محصولات می داند.اين سازمان خواستار مقررات شديدتری در مورد محصولات تنباکو شده است و می گويد که دخانيات در هر شکل آن مرگ آور است.روزانه حدود 13 هزار و پانصد نفر در دنيا بر اثر بيماريهای مرتبط با مصرف دخانيات جان می بازند.
کنوانسيون دخانيات
کنوانسيون کنترل دخانيات سازمان بهداشت جهانی فوريه سال گذشته ضمانت اجرايی يافت. سازمان بهداشت جهانی اين کنوانسيون را - که مدت ده سال در دست بررسی بود - به اميد پيشگيری از پنج ميليون مرگ ساليانه ناشی از مصرف دخانيات به اجرا درآورده است. اين سند اولين معاهده جهانی درباره بهداشت عمومی است و کشورهای عضو سازمان بهداشت جهانی ملزم به اعمال مفاد آن هستند.کشورهايی که اين کنوانسيون را تصويب کرده اند، اکنون سه سال وقت دارند تا روی بسته های سيگار هشدارهای جدی بهداشتی بچسبانند و پنج سال فرصت دارند تا تبليغات دخانيات را ممنوع کنند. آنها بايد پيروی خود از اين معاهده را بصورت منظم به سازمان بهداشت جهانی گزارش کنند.
اين کشورها می توانند عليه کشورهايی که اين کنوانسيون را تصويب نکرده اند و کشورهای توليد کننده دخانيات که مبارزه شان را تضعيف می کنند، به سازمان بهداشت جهانی شکايت کنند.سازمان بهداشت جهانی اميدوار است که اين معاهده به ويژه در کشورهای در حال توسعه مفيد باشد، زيرا اين جوانان کشورها هدف تبليغات صنعت دخانيات قرار می گيرند. آمار نشان می دهد که ۸۴ درصد از ۸/۱ ميليارد مصرف کننده دخانيات جهان در کشورهای در حال توسعه زندگی می کنند که نقش بسزايی در اجرايی کردن اين کنوانسيون داشتند. دوسوم تصويب کنندگان، از کشورهای در حال توسعه هستند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید