شيراز را به تختجمشيد و حافظيه و شاهچراغش ميشناسيم، يزد را به بادگيرهاي سرو مانندش، اصفهان را به چهلستون شگفتش و تبريز را هم به بازار رويايياش؛ اما بسياري از ديدنيهاي اين شهرها پشت شهرت اين جاذبهها پنهان شده است. اين جاذبهها گاهي آنقدر شگفت است که نهتنها با جاذبههاي مشهور آن قدرت برابري دارد، بلکه بسياري از آنها کهنتر و عظيمتر و زيباتر هستند. به سراغ 10 جاذبه گردشگري در ايران رفتهايم که تنها به اين دليل که مشهور نيستند، ديده نشدهاند.
برج قربان؛ مهد تمدن
يکي از جاذبههاي ناشناخته همدان، برج قربان در محله زنديها نزديک دبيرستان ابن سيناست. اين بنا از يک برج 12 ضلعي آجري با گنبد هرميشکل 12 ترک آجري تشکيل شده و روي طاق سردابه اين برج سنگنوشتهاي وجود دارد که قدمت آن به سال 1009 هـ.ق ميرسد. بعد از ديدن اين برج ميتوانيد با تلهکابين بالاتر رفته و از ميدان ميسان گذشته و از آبشار و کتيبههايي که نشان از فرهنگ و تمدن ايران دارد هم ديدن کنيد.
شهر سيسخت؛ نگين دنا
سيسخت يکي از شهرهاي کهگيلويه و بويراحمد در جنوب غربي ايران است که در 35 کيلومتري شهر ياسوج جا خوش کرده است. با آبشارها، چشمهها، کوهها و درياچههايي که شايد در هيچ جاي دنيا نمونه آن را هم نيز نديده باشيد.
آبشارهاي خروشان مانند آبشار ناري و کوهگل که از جمله مهمترين آبشارهاي سيسخت است. بزرگترين و پرآبترين چشمه در سيسخت قرار دارد که به چشمه «ميشي» معروف است که در پايين گردنه بيژن قرار گرفته و آب آن زمينهاي زراعي ده بزرگ سيسخت را آبياري ميکند. چشمه سردو، چشمه تاگي و چشمه طوف مشرف بر شهر توريستي سيسخت هستند.
اين چشمهها در مسير صعود به قله دنا قرار دارند و در تمام فصول سال داراي آبي گوارا و خنک هستند.از آنجا که سيسخت در دامنه دنا از رشتهکوههاي زاگرس واقع شده است، اطراف آن را کوههايي زيبا از جنگل بلوط با پوشش خاص طبيعي فراگرفته است.
کردخورد؛ تالابزيبايي
تالاب کردخورد که آقگل نيز ناميده ميشود در نزديکي روستايي به همين نام و در جنوب دشت نهاوند قرار گرفته است. پوشش گياهي خاص و زيباي اين تالاب به همراه وجود کوهي به نام کت در کنار آن چهرهاي زيبا و شگفتانگيز از طبيعت را بهنمايش گذاشته است. اين تالاب زيستگاه پرندگان زيبايي مثل فلامينگو، مرغ باران، حواصيل، آبچليک، گونههاي مختلف اردک، غاز و کاکايي است. توصيه ميکنيم در پايان زمستان و آغاز بهار به اين شهر سفر کنيد و ديدن تالاب کردخورد را نيز از ياد نبريد.
سِرو؛ مرز زيبايي
شهر سرو در 55 کيلومتري و در شمال غربي شهر اروميه قرار گرفته است. سرو شهري مرزي است و حالتي گمرکي و ترانزيتي دارد. سرو به دليل قرار گرفتن در نزديکي کوههاي بلند مرزي داراي آب و هوايي سردسير و کوهستاني است و منطقهاي بکر و زيبا به حساب ميآيد. مرز سرو يکي از دروازههاي کشور ترکيه هم هست. در مسير منتهي به مرز تک مغازههايي ديده ميشود که به آن بازارچه مرزي ميگويند، اما بازارچه مرزي اصلي روبهروي پمپ بنزين در همان نزديکي است که از 2 قسمت تشکيل شده که سمت چپ آن مخصوص کفش و سمت راست اين بازارچه ويژه لباس است. علاوه بر ديدن اين منطقه زيبا و پردرخت ميتوانيد خريدهاي عيد را نيز از اين بازار انجام دهيد.
سُنقر؛مرغيشکاري
شهر سنقر در 85 کيلومتري شمال شرقي کرمانشاه قرار دارد. اطراف سنقر را رودخانه، سبزهزار، باغات و بيشهزار فراگرفته است قله کوههاي آن تا اواخر تابستان از برف ميدرخشد و از جهات طبيعي داراي ارزشهاي جهانگردي است. در دوران سلجوقيان اين شهر داراي مرغي شکاري بهنام سنقر بوده که فقط در اين شهر وجود داشته و در هيچ جاي ايران اين گونه وجود نداشته است. به همين دليل نام اين شهر را سنقر گذاشتهاند.
غارهاي آوازکبوتر در جاده سنقر ـ کرمانشاه، قلعه بزهرود در روستاي بزهرود و گور دخمه دربند در سنقر از جمله مکانهاي تاريخي و ديدني شهرستان سنقر به شمار ميآيند. اما بد نيست در اين ميان سري به سراب سنقر ـ که در 5 کيلومتري جاده سنقر به کرمانشاه و در مجاور روستاي تازهآباد قرار دارد ـ بزنيد. آب اين سراب ديدني از زير کوه سراب به سرعت و با فشار به صورت فواره بيرون ميريزد و در زمستانها گرم و در تابستانها سرد است. آب گواراي اين سراب، آب آشاميدني روستاهاي اطراف را تامين ميکند و سپس به رودخانه قرهسو ميريزد.
غار کَلماکره؛ ششمين گنجينه بزرگ جهان
استان لرستان جاذبههاي طبيعي فراواني دارد که ميتوان از جمله آنها به آبشار آب سفيد، آبشار بيشه، پل شکسته و پل کشکان، درياچه شط تمي و غارکوگان اشاره کرد که شايد بسياري از اين نقاط زيبا را ديده باشيد اما اين بار غاري زيبا که از ديدها پنهان شده است مسافران را به سمت خود ميکشاند.
غار کلماکره در شرق يکي از آخرين کوههاي شهرستان پلدختر قرار گرفته است. پيشاني غار 5/1 متر جلوتر از پايين دهانه آن است و به همين دليل اين غار از ديدها پنهان است. اما در سالهايي نه چندان دور چوپاني اين غار را پيدا کرد و توانست ششمين گنجينه بزرگ جهان را از آن ايران کند که بسياري از اشياي به جاي مانده از دوره هخامنشيان (که در موزههاي خارج از کشور نگهداري ميشود) از اين غار شگفتانگيز بيرون آمده است.
کَهَک و وشنوه؛ تاريخ به روايت غار
علاوه بر ديدن و خريد از بازار سنتي قم که به محض ورود به شهر بوي عطر آن به مشام ميرسد و سالهاست ميزبان مسافراني است که سوهان و مهر و سجاده ميخرند سري هم به درياچه نمک بزنيد که زيبايي مسحورکنندهاي دارد. اين درياچه بخشي از کوير نمک است که در شرق قم واقع شده و فقط زمستانها آب دارد. حضور ورقههاي نمک و برداشت آن که از اوايل تابستان در منطقه جنوبي اين درياچه آغاز ميشود، زيبايي خاص خود را دارد. درياچه حوض سلطان نيز يکي از معروفترين ديدنيهاي اين شهر است.
اما زيباترين نقطه قم در 60 کيلومتري اين شهر در کوه اردهال است که 4 غار در اين نقطه وجود دارد که در داخل يکي از آنها به نام غار وشنوه منبع عظيمي از آب يافت ميشود. اين آب از شکاف کوه سرازير شده و به صورت چشمه فوران ميکند. همچنين شهر کهـک از 3 سمت مشرف به ارتفاعات است و دره زيدان در شرق آن قرار دارد. اين شهر داراي آب و هوايي معتدل است. حضور امامزاده زينب خاتون(ع)، خانه ملاصدرا و غار معروف کهک عامل مهمي براي جذب گردشگران به اين منطقه است. غار کهک در 30 کيلومتري قم قرار دارد که توصيه ميکنيم ديدن آن را از دست ندهيد.
روستاي کِشه؛ روستاي مساجد
روستاي کشه در فاصله 35 کيلومتري شهرستان نطنز و100 کيلومتري اصفهان قرار دارد. اين روستا با رشتهکوههاي فراوانش که معروفترين آن کوه کرکس است، آب و هوايي کوهستاني دارد. باغهاي فراوان اين روستا هنوز آن طور که بايد و شايد شناخته نشده اند.
طارم؛ هندوستان ايران
طارم يکي از شهرستانهاي استان زنجان است که در شمال اين استان قرار گرفته است. عبور رودخانه عظيم قزلاوزن و ريزابههاي متعدد آن از منطقه طارم، باعث آباداني و رشد کشاورزي و دامداري در اين منطقه شده است. وجود کهنسالترين درختان استان زنجان در اين شهر به همراه آثار طبيعي و جاذبههاي تاريخي، استعداد جهانگردي ويژهاي به اين منطقه داده است.
قسمتي از درياچه سد سفيد رود که در شهر طارم واقع شده، دامنه ارتفاعات، جنگلها، چشمه آبمعدني اللهبلاغي، غار خرمنهسر، روستاي تشوير، روستاي شاهنشين و ديگر روستاهاي ييلاقي با آب و هواي مناسب، چشمانداز باغها و کشتزارهاي برنج که زنجان را هندوستان ايران کرده است، همگي از جاذبههاي طارم است که مقدمات استراحت دلچسبي را براي مسافران فراهم ميکند.
همچنين قلعه شميران، قلعه سانسيز، بناي امامزاده حيدر، بناي امامزادگان عوف و هاشم(ع)، چهار طاقيهاي طارم، آتشکده تشوير، آتشکده الزين و آتشکده پيرچم از جمله بناهاي ارزشمند و ديدني شهرستان طارم هستند که در کنار طبيعت زيبا و منحصر به فرد منطقه ارزشهاي توريستي و تفرجگاهي طارم را نشان ميدهد.
نکارمن؛ شهر رودها و چشمهها
نکارمن يکي از روستاهاي شاهرود است. اين روستا در دهستان خرقان در بخش بسطام قرار گرفته و به نوکارمن هم معروف است. براي ديدن اين روستا بايد به 25 کيلومتري شمال شاهرود قبل از مجن سفر کنيد. پس از طي 13 کيلومتر در جاده شاهرود به مجن، وارد جاده فرعي روستاي نکارمن ميشويم که در ادامه اين مسير و در دامنه کوه شاهوار، آبشار کوچک و زيباي آن نشانهاي براي صعود کوهنوردان به حساب ميآيد.
رودخانه فصلي نکارمن به طول 15 کيلومتر از دامنههاي جنوبي رشته کوه شاهوار و از چشمههاي زلال آن منشا ميگيرد و در ادامه به رودخانه تاش ميپيوندد. اين رودخانه در فصول گرم سال خشک ميشود. همچنين مناطق زيبايي مانند قطار زرشک و چشمه هفترنگ فرحزاد نيز از ديدنيهاي نکارمن به حساب ميآيد
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید