غر زدن مانند خشمگين شدن، که بروز ناپخته اعتراض و يا فرياد زدن که بروز نادرست خشم است، روشي سادهانگارانه براي بيان برخي احساسات دروني انسان است و البته عملي بيدليل و بيريشه نيست! هرچند که ميتواند به واکنشي تکراري و عادتي تبديل شود.
از آنجائي که از لحاظ روانشناسي خانمها تمايل و نياز بيشتري براي ايجاد ارتباط کلامي دارند و هر نوع هيجاني در آنها معمولاً منجر به بهانهاي براي ايجاد ارتباط ميگردد، شايد بتوان گفت که عمل غر زدن که نوعي ارتباط کلامي ناپخته و گاه غير مستقيم است در خانمها بيشتر به چشم ميخورد و صد البته که در آقايان هم وجود دارد.
غر زدن به عبارتي بيان نوعي نارضايتي و ناراحتي با جملاتي نارسا، نامناسب، گاه کليشهاي و پي در پي، بدون هيچ برآوردي شايسته از موقعيت موجود و وضعيت شنونده است.
بهطوري که گاه فرد در حال انجام کاري زير لب جملاتي را زمزمه ميکند و از واکنش اطرافيان نسبت به اين رفتار خود که ـ معمولاً و طبيعتاً واکنشي نامناسب است ـ خوشش نميآيد.اما آيا بهراستي غرغر کردن روشي مناسب و مؤثر براي بيان احساسات است؟
- خانمها چه بايد بکنند؟
خانمها بايد با خودشان صادق باشند و به طرزي عميق درباره احساسات و واکنشهاي دروني خود تفکر کنند. در لحظاتي که احساسات منفي و ناخوشايند بر آنها مستولي ميشود و در شرايطي که احساس نارضايتي ميکنند، با خود بينديشند که ريشه و علل اين احساس و نارضايتي چيست؟ شايد در برخي شرايط ، عوامل مختلفي در طي زمان باعث بهوجود آمدن تدريجي اين حالت شده باشند. بنابراين بايد کليتر و عميقتر بررسي کرد. دوم آنکه خانمها پس از پيدا کردن ريشه احساسات خود ميتوانند تحمل اين نارضايتي و ناراحتي را به خود آسان کنند و در ضمن چه کاري ميتوانند انجام دهند که در آينده دوباره دچار اين وضعيت نشوند.
بنابراين بهنظر ميرسد براي يک خانم، اولين راه ايجاد ارتباط کلامي و صحبت کردن ـ به نوعي درد دل کردن ـ با فردي که مورد اعتماد است که ميتواند در ارتباط با اين احساسهاي منفي باشد، اعم از والدين و يا همسر و يا فرزندان . و همچنين صحبت در محيطي آرام، با جملاتي رسا و مناسب و به دور از عوامل مخربي چون خشم، مقصرجويي و توهين و ....
غرزدن نه تنها باعث احساس آرامش نميگردد بلکه در اطرافيان ايجاد تنش و واکنش منفي و حتي سوء تفاهم ميکند.
وقتي خانمي از انجام کارهاي منزل بسيار خسته ميشود و از وضعيت موجود احساس نارضايتي ميکند، ميتواند به جاي آنکه به طور ناخودآگاه شروع به غر زدن کند ، در تفکري اوليه دريابد که شايد اين احساس نارضايتي او از عدم همکاري همسر يا فرزندانش در امور منزل و يا عدم قدرداني آنها از اين مسأله باشد. پس ميتواند بدون آنکه با غر زدن احساس تقصير و اتهام را در آنها بهوجود آورد و باعث جبههگيري آنها شود و يا سبب سوء برداشتهائي مانند منت گذاشتن يا قضاوت ضعيف بودن گردد، اين مسأله را با همسر يا فرزندانش در وقتي مناسب و در محيطي آرام با جملاتي رسا و صميمانه درميان بگذارد و ضمن بيان احساسات و افکار خود ، احساسات و افکار آنها را جويا شود. حتي ميتوان اين مسائل را طي نامهاي به مخاطب انتقال داد يا حتي گاه به صورت مکمل از راهکارهائي عملي مثل نوعي تقسيم وظايف به صورت نامحسوس استفاده کرد.
از طرفي جلسات گفتوگو ميان همسران و والدين و فرزندان در زماني مشخص از هفته، از بروز اين احساسات منفي و نارضايتي جلوگيري خواهد کرد.
- آقايان چه بايد بکنند؟
مردي زيرک است و عاقلانه رفتار ميکند که هنگام روبهرو شدن با غرغر کردنهاي همسرش پيش از هر چيزي از ايجاد احساسات و واکنشهاي منفي در خود جلوگيري کند و منطقي و مهربانانه به اين واقعيت بينديشد که اين رفتار (غر زدن) تظاهر احساساتي است که از چشم او به دلايلي که شايد به نوعي خود در آن دست داشته پنهان مانده است.
آقايان بايد بدانند که اندکي تدبير ميتوانند شرايط را به نحو احسن به سود همه تغيير دهند. او بايد به همسرش کمک کند تا تحمل احساسات منفي و نارضايتي برايش آسانتر گردد و از طرفي شرايطي را به وجود آورد که در آينده اين وضعيت و حالت مجدداً تکرار نگردد. پس اولين قدم آن است که مرد با کلام خويش با همسرش هم احساسي کند. اين مسأله چنان مهم است که گاهي ميتواند مرد را از جايگاه مقصر به جايگاه نجاتدهنده صعود دهد. جملاتي ساده مانند: عزيزم ميدانم که بسيار ناراحت هستي و من نيز متأسفم ... حق با توست .... من کاملاً تو را ميفهمم و ... عزيزم از من چه کاري برميآيد تا مشتاقانه انجام دهم و ... ميتوانند اوضاع را بهبود بخشند.
اين ارتباط کلامي گاه به سرعت باعث کاهش احساسات منفي زن خواهد شد که ميتوان به آن ارتباط فيزيکي و رفتاري را به تدريج اضافه کرد. دستان همسرتان را که در حال غر زدن و گلايه است صميمانه در دست بگيريد، در چشمانش خيره شويد و به او بگوئيد که درکش ميکنيد و از او بخواهيد تا صحبتي گرم داشته باشيد تا معجزه ارتباط مناسب را تجربه کنيد.
مرد ميتواند در قدم بعدي در طولاني مدت با رفع علل ايجاد احساس منفي در همسرش به محيط خانواده خود آرامش و شادي بيشتري ببخشد. بهطور مثال در مورد ذکر شده با همکاريهائي کوچک در امور منزل، يا با تقديرها و تشکرهاي کلامي و يا نوشتن دو سه خط نامه صميمانه که در انتها به دوستت دارم و سپاس ختم ميشود ، ميتواند به تعالي خود، همسرش و خانوادهاش بسيار کمک کند. شايد مطالب فوق بيشتر اشاره به روابط همسران داشته باشد که البته بايد ذکر کرد غرزدن ميتواند در هر کسي و در هر سني وجود داشته باشد و در هر رابطهاي ايجاد مشکل کند، مثل روابط والدين و فرزندان، روابط همکاران، روابط خواهرها و برادرها، روابط دوستان و ...مسلماً با کمي حوصله ميتوان مطالب فوق را تعميم داده و در هر رابطهاي به کار برد. اگر اهل غر زدن هستيد از همين اکنون شروع کنيد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید