تا کي منتظر بشينيم تا شخص دلخواه به در خانه ي مان بيايد. شايد تا ده سال ديگه هم اين اتفاق نيافتاد . پسر ها اين شانس را دارند که مي توانند بين افراد بيشتري انتخاب کنند.آنقدر به خواستگاري بروند تا شخص دلخواه را پيدا کنند ولي ما چي....
***
خواستگاري رفتن ،رفتاري است که هرچند در زمان ها و مکان ها ي مختلف کمي متفاوت است اما به طور کلي در اکثر مواقع شباهت هايي به هم دارد. طبق آداب و رسومي نانوشته در بيشتر موارد پسر ها و خانواده هاي آنان پيشقدم مي شوند و جواب نهايي با دختر خانم است.
دين ما دستور مستقيمي در باره ي نحوه ي خواستگاري ندارد اما تلويحا بر پيشنهاد ازدواج از جانب آقايان صحه گذاشته است ولي دستوري مبني بر منع شرعي خواستگاري توسط دختران ندارد اما بهتر است با خواندن اين مقاله خودتان قضاوت کنيد که کدام راه مناسب تر است:
استاد مطهرى ميگويد: « اين که از قديم الايام مردان به عنوان خواستگارى نزد زنان مى رفته اند و از آنها تقاضاي همسرى مى کرده اند ، از بزرگ ترين عوامل حفظ حيثيت و احترام زن بوده است. طبيعت مرد را مظهر طلب و عشق و تقاضا آفريده است و زن را مظهر مطلوب بودن و معشوق بودن. طبيعت زن را گُل، و مرد را بلبل، زن را شمع و مرد را پروانه قرار داده است. اين يکى از تدابير حکيمانه و شاهکارهاى خلقت است که در غريزة مرد نياز و طلب و در غريزة زن ناز و جلوه قرار داده است. خلاف حيثيت و احترام زن است که به دنبال مرد بدود. براى مرد قابل تحمّل است که از زنى خواستگارى کند و جواب رد بشنود و آن گاه از زن ديگرى خواستگارى کند و جواب رد بشنود تا بالاخره زنى رضايت خود را به همسرى با او اعلام کند اما براى زن که ميخواهد محبوب و معشوق و مورد توجه و علاقه باشد و از قلب مرد سر در آورد تا بر سراسر وجود او حکومت کند ، قابل تحمل و موافق غريزه نيست که مردى را به همسرى خود دعوت کند و احياناً جواب رد بشنود و سراغ مرد ديگري رود».(1)
پس اينکه در کشور ما هم رسم بر آن است که خواستگاري از طرف پسر ها انجام شود ، رسمي است بر خواسته از فطرت و طبيعت .اگر دختري به خواستگاري پسري برود و جواب او منفي باشد ، براي دختر شکست روحي تلقي مي شود. زيرا از لحاظ روحي زن نيازمند خواسته شدن است و برايش سخت است از جانب مرد به او بي توجهي شود.
رفتار هاي زير پيامدهايي است که ممکن است در اثر اينگونه خواستگاري ها(از جانب دختر خانم ها) ايجاد شود:
1 - اگر پاسخ پسر منفي باشد ، دختر احساس شکست و سرخوردگي مي کند. در حالي که جواب منفي براي پسر قابل تحمل است و در صورت پاسخ منفي دختر، به خواستگاري شخص ديگري مي رود.
2 - درصورت پاسخ منفي پسر، احتمال تمسخر و آزارهاي بعدي و آبرو ريزي به وسيله او وجود دارد.
3 - ممکن است پسر با شنيدن چنين تقاضايي، با پاسخ مثبت ظاهري به فکرسوء استفاده از دختر بيفتد.
4 - احتمال دارد در زندگي مشترک آينده(در تنش ها و اختلافات) به دختر سرکوفت بزند که تو به خواستگاري من آمدي و اين برخورد ، براي دختر بسيار رنج آور است.
دين مقدس اسلام نيز که آيين فطرت است، بر اين رويه فطرى و طبيعى صحه نهاده و بر اين مبنا و اساس است که در قرآن و سنّت در امر ازدواج، مردان مخاطب واقع گشته اند و مستقيماً به آنان دستور ازدواج و همسر گزينى داده شده و فرموده است: «فانکحوا ما طاب لکم من النّساء؛ بازنان طيب و پاکيزه ازدواج کنيد».(2)
البته ما استثنا ها را هم در نظر مي گيريم . ممکن است ازدواجي هم با چنين خواستگاري انجام بشود و بسيار مناسب هم باشد. گاهي اوقات هم ممکن است شرايطي پيش آيد که دختري ،پسري را براي ازدواج مناسب مي بيند. در اين شرايط مي تواند با اطلاع والدين خود ، شخصي را به عنوان رابط بفرستد تا نظر پسر را جويا شود .لازم به ذکر است رابط بايد به گونه اي حرف بزند که مثل پيک عمل نکند و معلوم نشود از طرف دختر فرستاده شده. اگر نظر پسر مساعد بود ، آنوقت پيشنهاد خواستگاري از جانب مرد مطرح شود .
حيا ، وقار ،نجابت ،رمز محبوبيت يک دختر است ، به نفع مان است که روال طبيعت را بر هم نزنيم و بر خلاف فطرتمان گام بر نداريم.
شنيدن نظر شما مخاطبان همراه مي تواند به کامل کردن بحث اين مقاله کمک کند. شما نظرتان را براي تبيان و ديگر مخاطبان اين بحث مطر ح کنيد.به نظر شما صحيح است که خواستگاري از جانب دختر باشد؟چرا؟
پينوشتها:
1 - استاد مطهري نظام حقوق زن در اسلام ص15
2 - نساء آيه 3
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید