- تلاش در راه رفاه خانواده:
خداوند رزاق و رحيم در قرآن کريم ميفرمايند:
«مردان و زنان بيهمسر خود را همسر دهيد،... اگر فقير و تنگدست باشند، خداوند از فضل خود آنان را بينياز ميسازد، خداوند گشايش دهنده و آگاه است.» (1)
پيامبر اکرم صليالله و عليه واله وسلم ميفرمايند: «بي همسرانتان را همسر دهيد ، زيرا خداوند در پرتو ازدواج، اخلاق آنان را نيکو ميگرداند و رزق و توان مالي آنها را وسعت ميدهد، و بر مروّت و ارزشهاي انسانيشان ميافزايد.» (2)
امير مومنان علي عليه السلام ميفرمايند:
«خداوند متعال روزي همه را تضمين کرده و قوت آنان را معين ساخته ... هر کس زنده باشد، روزياش بر اوست و هر کس بميرد، بازگشتش به سوي اوست...»(3)
اما رضا عليه السلام در رابطه با تلاش مرد در راه رفاه خانواده ميفرمايند:
«کسي که از راه حلال براي رفاه خانوادهاش تلاش ميکند، همانند مجاهدي است که در راه خدا جهاد ميکند.» (4)
با توجه به دستور الهي و کلام نوراني معصومين (عليهم السلام) بايد به اين نکته دقت داشت که نفقه زن بر شوهر واجب است، يعني قانوناً و شرعاً مرد موظف است کليه مخارج خانواده از قبيل خوراک، پوشاک، مسکن، دارو و درمان و... را تامين نمايد و در صورت امتناع يا کوتاهي ايشان، شرعاً و قانوناً مورد بازخواست قرار خواهد گرفت.
بنابراين مرد خردمند و آينده نگر و با تدبير، حساب دخل و خرج خانواده را به طور دقيق ميکند. اشياء و لوازم زندگي را نسبت به لزوم و احتياج درجهبندي ميکند. حوائج ضروري زندگي مانند خوراک و پوشاک را بر ساير چيزها مقدم ميدارد و کار و شغلش، کمال جديّت و تلاش را دارد و مقداري از درآمدش را براي حوادث ناگهاني روزگار از قبيل بيماري و ... کنار ميگذارد. در کار و زندگياش اعتدال و قناعت را در نظر دارد و از هر گونه اسراف و تبذير خودداري ميکند. و همه سعي و تلاشش اين است که با توکل بر خدا، از راه حلال و در حدّ توان و اعتدال، وضع اقتصادي خانواده را بهتر کند.
1- نظافت و آراستگي:
نظافت و تميزي از ارکان زندگي انسان است، که حيات و لذت بردن از حيات، بستگي به آن دارد. نظافت در خانه، کوچه، بازار، اداره و مغازه ضروري و اجتنابناپذير است. نظافت با خوردن، آشاميدن، پوشيدن و حتي نفس کشيدن انسان ارتباط دارد.
در نظام آفرينش، خداوند متعال همه موجودات را زيبا آفريد ، خصوصاً انسان که گل سر سبد خلقت است زيباتر. در بين انسانها خداوند سبحان خلقت زنان را نسبت به مردان زيبا پسندتر و نظافت دوستتر آفريده است.
پيامبر اسلام صلي الله عليه و اله وسلم ميفرمايند: «هر چه ميتوانيد پاکيزه باشيد، زيرا خداوند اسلام را بر پاکيزگي بنيان نهاده و جز مردم پاکيزه کسي به بهشت نميرود.» 5
و امام باقر عليه ميفرمايند: «همان گونه که مردان دوست دارند زينت را در زنانشان ببينند، زنان نيز دوست دارند زينت را در شوهرانشان ببينند.» 6
و در همين رابطه امام کاظم عليهالسلام ميفرمايند: «آراستگي شوهر موجب عفت زياد همسر ميشود و بيعفتي زنان به خاطر ناآراستگي شوهرانشان بوده است.» 7
2- بوي دهان و مسواک زدن:
يکي از دستورات مهم اسلام که بر انجام آن تاکيد فراوان شده است مسواک زدن ميباشد. زن و شوهر به خاطر نزديکي بسياري که با يکديگر دارند و به واسطه همسري، از بوي دهان يکديگر يا شادان و خرّم ميشوند و يا افسرده و متنفر.
پيامبر اکرم صلي الله عليه واله وسلم خطاب به مردان ميفرمايند: «لباسهاي خود را تميز کنيد و موهاي خود را کم کنيد، مسواک بزنيد و آراسته و پاکيزه باشيد، که بني اسرائيل چنين نکردند تا زنانشان به فساد کشيده شدند.»8
اميرالمومنين علي عليه السلام ميفرمايند: «مسواک کردن موجب رضايت خداست و سنّت پيغمبر صليالله عليه وآله و سلم است و پاککننده دهان است.» 9
3- حفظ عفت و پاکدامني خود :
پيامبر امين اسلام صليالله عليه و اله وسلم ميفرمايند: «نسبت به زنان ديگران عفت داشته باشيد، تا ديگران نسبت به زنان شما عفت داشته باشند.»10
همانطور که مرد همسر خود را عفيف و پاکدامن ميخواهد، خود نيز بايد عفيف و پرهيزگار باشد. بايد مواظب رفتار، کردار و گفتار خود باشد و از هواهاي نفساني پيروي نکند. هرگز از زيباييهاي زنان ديگر در نزد همسر خود سخن نگويد.
امام علي عليهالسلام در باره پرهيز از نگاه به نامحرم و خطر آن ميفرمايند: «قلب، کتاب چشم است (آنچه چشم ببيند در قلب نشيند). 11
و در همين رابطه امام صادق عليهالسلام ميفرمايند: «نگاه شهوت آلوده، تيري زهرآگين از تيرهاي ابليس است و چه بسيار از نگاههاي به نامحرم که سبب اندوه و حسرت طولاني ميشود.» 12
بنابراين نگاه به نامحرم حرام است و مرد مسلمان نبايد به زن نامحرم خيره شود و با قصد لذّت به او نگاه کند. و مهمترين هدف اسلام در ممنوع کردن نگاه به نامحرم مراقبت از کانون گرم خانواده، ثبات پايههاي زندگي خانوادگي و حفظ اخلاق جامعه است.
گذراندن اوقات فراغت در کنار همسر و فرزندان سبب به وجود آمدن تفاهم و صميميّت، انس و الفت، عشق و محبّت بين اعضاي خانواده ميشود و مهمتر اينکه شوهر از مسائل خانواده (کمبودها و کاستيها و ديگر مشکلات احتمالي) اطلاع پيدا ميکند و زمان اختيار و کنترل خانواده همچنان در دست اوست.
4- وقت گذاري براي همسر:
اشتغال و کار بيرون از منزل براي مرد يک امر ضروري، لازم، نيکو و مورد پسند است؛ در عين حال، وضع بايد به گونه اي باشد که مرد ساعاتي را در خانواده و در جمع صميمي همسر و فرزندان حضور داشته باشد. مثلاً به غير از ساعات شبانه روز که مقداري را در اختيار آنان ميگذارد ، روزهاي تعطيل آخر هفته و نيز تعطيلات سالانه را با آنها بگذراند. اگر به گردش و تفريحي براي رفع خستگي ميرود، آنها را فراموش نکند.
گذراندن اوقات فراغت در کنار همسر و فرزندان سبب به وجود آوردن تفاهم و صميميّت، انس و الفت، عشق و محبّت بين اعضاي خانواده ميشود و مهمتر اينکه شوهر از مسائل خانواده (کمبودها و کاستيها و ديگر مشکلات احتمالي) اطلاع پيدا ميکند و زمان اختيار و کنترل خانواده همچنان در دست اوست. از درس و بحث و فرزندان و نيازهاي آنها اطلاع پيدا ميکند و زمينه رشد و شکوفايي استعدادها و ارتقاء علمي ايشان را فراهم مينمايد و فرزندان نيز اعتماد بيشتري نسبت به پدر خود پيدا ميکنند و با همه وجود به او مهر و عشق و علاقه ميورزند و مطمئن هستند که او در همه لحظات يار و ياور و غمخوار آنها ميباشد.
اما متاسفانه مشاهده ميشود چه بسيار خانوادههايي که شوهر در آن فقط اسمي دارد و نقش او تنها تهيه غذا و لباس براي اهل خانه است. و چه بسيار خانوادههايي که در اثر غفلت و سهل انگاري مرد خانواده، زن و يا فرزندان دچار مشکلات فراوان، گمراهيها، انحرافات اخلاقي، اعتياد و ... شدهاند که اگر شوهر (پدر) قبلاً مقداري از وقت خود را صرف آنها کرده بود، هرگز چنين وضعي پيش نميآمد.
بنابراين بسيار نيکو و بجاست که شوهر، هر گاه به منزل وارد ميشود، پس از سلام و احوالپرسي گرم و صميمي، چند لحظهاي از وقت خود را در اختيار اعضاي خانواده بگذارد و با آنها مشغول به تناول چاي، شربت، ميوه و غذا شود و پس از گفتگوي صميمانه خانوادگي، به ساير فعاليتهاي خصوصي خود از قبيل: مطالعه روزنامه، مجلات، کتب علمي و حسابرسيهاي تجاري و... بپردازد.
پي نوشت ها:
1- سوره نور،آيه 32
2- ترجمه ميزان الحکمه ،ج5
3- نهج البلاغه ،بخش16
4- بحارالانوار ،ج104،ص72
5- نهج الفصاحه،ص72
6- مکارم الاخلاق
7- وسايل الشيعه
8- نهج الفصاحه
9- وسايل الشيعه
10-مستدرک الوسايل
11- نهج البلاغه ،ترجمه محمد دشتي
12- وسايل الشيعه ،ج14،ص138
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید