قبلا به سه عامل مخرب در روابط زناشويي اشاره شد که انتقاد اولين تخريب گر است و مي تواند زمينه را براي ديگر فاکتور هاي مخرب فراهم سازد. پس از انتقاد ، اهانت و حالت هاي تدافعي گرفتن را متذکر شديم و توصيه کرديم براي عدم راهيابي ساير تخريب گر ها اينگونه فکر کنيد. احساس نکنيد همسرتان با هر حرفي که مي زند قصد دارد به شما حمله کند. سعي کنيد خودتان را با او همدل کنيد، شايد انجام اين کار در زمان عصبانيت ساده نباشد اما بعداً که قدري آرام تر شديد به راحتي مي توانيد از عهده آن برآييد. وقتي اين کار را انجام دهيد متوجه خواهيد شد که مي تواند چه تاثيرات معجزه آسايي را در بر داشته باشد. واما بعد...
چهارمين اسب سوار: ديوار سنگي
از آنجايي که رضا از نحوه برخورد و حملات سلما خسته و درمانده شده بود به مرور زمان تصميم گرفت که جواب او را ندهد و شرايط آنها هر روز بدتر مي شد و ديگر خبري از گفتگو و تبادل نظر نبود. کسانيکه اين کار را انجام مي دهند، شايد خودشان هم خبر نداشته باشند که با انجام يک چنين کاري باعث بيشتر کردن فاصله ميان خود و همسرشان مي شوند. قصد دارند که با اين کار عدم رضايت خود را نشان دهند اما در واقع خود را انسان خود بين و از خود راضي نشان مي دهند. اين مسئله به ويژه زماني صدق مي کند که آقا يک چنين واکنشي را در برابر همسرش از خود نشان مي دهد. چون زمانيکه خانم ها با يک چنين عکس العملي مواجه مي شوند ضربان قلبشان بيش از اندازه بالا مي رود. زمانيکه افراد به يک چنين وضعيتي مي رسند، بايد گفت که احتمال از هم پاشيدن زندگي مشترک نيز بالا مي رود. اغلب زن و شوهر تصميم مي گيرند که از هم جدا زندگي کنند و کمتر همديگر را ببينند و نهايتاً نيز طلاق مي گيرند. نجات زندگي مشترک در يک چنين شرايطي نيازمند کار بسيار زياد و همدلي روحي است.
زمانيکه پاي چهارمين اسب سوار به زندگي مشترک باز مي شود، خطرات ديگري هم در پي آن ايجاد مي شود. زن و شوهر احساس اوليه اي که نسبت به يکديگر داشته اند را از ياد مي برند، افکار منفي نسبت به يکديگر وجودشان را فرا مي گيرد و کليه اين امور خود به خود به فاصله گرفتن و تنهايي هر يک از زوجين دامن مي زند، اما اگر خانم و آقا به درستي تشخيص دهند که دچار چه وضعيتي شده اند و چه اتفاقي براي ازدواج خوبشان روي داده باز هم مي توانند الگويي براي بهبود وضعيت خود گسترش دهند و مجدداً کنترل امور را به عهده بگيريد.
به طرف مقابل بفهمانيد که او را درک مي کنيد. اين مسئله دقيقاً نقطه مقابل انتقاد، اهانت، و حالت تدافعي گرفتن است.
کليد ارتقا و بهبود ازدواج
زمانيکه احساس در هم شکستگي به شما دست مي دهد، تعمداً تلاش کنيد تا خودتان را آرام کنيد.بر طبق نمونه هاي آزمايشگاهي اگر افراد ياد بگيرند که چگونه مي توانند در تمام طول بحث خونسرد بمانند و در تمام شرايط آرامش خود را حفظ کنند، مشاجرات بي حاصل ميان آنها کاهش پيدا مي کند و ديگر لازم نيست که از صحبت هاي ضروري فرار کنند. همچنين اگر زوجين آموزش ببينند که در طول بحث حالت تدافعي به خود نگيرند، عادات مخرب ديگر نيز از زندگيشان حذف خواهد شد. اگر شنونده غير تدافعي باشيد، منفي گرايي کمتري در ذهن شما جايگزين مي شود و همچنين کمتر تصور مي کنيد که بايد نقش يک ديوار سنگي را ايفا کنيد؛ به ويژه براي آقايون.
يکي از مواردي که مي تواند براي ارتباط سودمند باشد اين است که به طرف مقابل بفهمانيد که او را درک مي کنيد. اين مسئله دقيقاً نقطه مقابل انتقاد، اهانت، و حالت تدافعي گرفتن است. به جاي اينکه به نظرات طرف مقابل حمله کنيد و يا نسبت به آنها بي توجهي به خرج دهيد، بهتر است براي يک لحظه هم که شده خودتان را جاي او بگذاريد و از ديد او اين مطلب را بررسي کنيد و شايد به اين نتيجه برسيد که حرف هاي او زياد هم بيراه نيستند. به مرور زمان اين نوع نگرش در وجود شما به صورت خودکار جايگزين واکنش هاي غير اصولي مي شود و حتي زمانيکه خسته هستيد باز هم مي توانيد مکالماتي داشته باشيد که نهايتاً به نفع دو طرف به پايان برسند.
تمرين: مقايسه کنيد
اين تمرين به شما اين شانس را مي دهد که ميزان تداوم و قدرت زندگي مشترک خود را با زوج هاي ديگر مقايسه کنيد.
هر يک از شما نام دو زوجي را که هر دو مي شناسيد بر روي يک برگ کاغذ يادداشت کنيد. دو نمونه زوجي که تصور مي کنيد ازدواج "موفق" داشته اند و دو نمونه "ازدواج ناموفق" . حال با هم اسم ها را بررسي کنيد و هر يک دلايل اين امر را که چرا فکر مي کنيد ازدواج آنها موفق و يا ناموفق بوده را بيان کنيد. در ميان اين زوجها جايگاه زندگي مشترک خود را مشخص کنيد. ببينيد شما و همسرتان براي عبور از شرايط سخت چه واکنش هايي را انجام مي دهيد و چگونه مشکلات موجود در زندگي را اداره و کنترل مي نماييد. ببينيد توانايي شما به عنوان يک زوج براي برطرف کردن موانع و مشکلات تا چه حد است. آيا مشکلاتي در زندگي شما بوده اند که از آنها با موفقيت عبور کرده باشيد و اگر چنين است اين کار را چگونه انجام داده ايد؟
جبران آسيب ها
خوشبختانه در همه روابط بالاخره راهي براي درست کردن اوضاع و احوال آشفته وجود دارد که معمولاً زماني به آنها نياز مي شود که هر دو نفر نااميد و عصباني هستند. خانواده هاي خوشبخت براي خود يکسري عبارات و اعمالي دارند که در حين مشاجرات با اتکا به آنها از بروز افکار منفي در ذهن طرف مقابل جلوگيري بعمل مي آورند و اجازه نمي دهند که رفتار خود و همسرشان غير قابل کنترل شود. اين واکنش ها از نظر روانشناسي مانند چسبي عمل مي کند که زن و شوهر را همچنان متصل بهم نگه مي دارد. از جمله اين موارد مي توان به چند نمونه زير اشاره کرد:
1- سعي کنيد نظرات خود را لحظه به لحظه در مورد خود بحث اعلام کنيد، مثلاً: "اجازه بده حرفم را تمام کنم" و يا "فکر مي کنم از موضوع اصلي بحث منحرف شده ايم" و يا "اين حرف تو احساسات مرا خدشه دار کرد" و...
2- همان موقع که چيزي در حال وقوع است نظر خود را اعلام کنيد و اجازه ندهيد تا افکار منفي در مورد مسئله اي خاص آنقدر رشد کنند که ذهن شما را احاطه نمايد.
3- به همسرتان ياد آوري کنيد که با وجود بحث ها و مشاجراتي که با هم داريد، باز هم او را دوست مي داريد و برايش احترام قائل هستيد.
4- از عباراتي نظير: "بله، متوجه شدم" ، "ادامه بده" ، "درسته" استفاده کنيد تا طرف مقابل متوجه شود که براي حرف هايش ارزش قائل هستيد. اين مسئله از نظر روحي روي طرف مقابل تاثير زيادي مي گذارد و جزء تکنيک هايي است که زوج هاي موفق در آن تبحر خاصي دارند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید