ريبوفلاوين كه به ويتامين B2 نيز شناخته شده است، يك ويتامين محلول در آب و يكي از ٨ نوع ويتامينهاي گروه B است. بهترين منابع غذايي حاوي ريبوفلاوين شامل شير و محصولات لبني، گوشت، تخممرغ، سبزيجات سبز و برگ پهن، تمام دانههاي غلات و غني شده و حبوبات و گوشهايي از قبيل كبد، كليه و قلب هستند. در ايالات متحده محصولات و فرآوردههاي شير تقريبا نيمي از ريبوفلاوين موجود در مواد غذايي مردم را تشكيل ميدهد. بايد توجه داشت كه اشعه فرابنفش مانند نور خورشيد ريبوفلاوين را تخريب ميكند. به همين دليل است كه اغلب شير را در شيشههاي مات نگهداري ميكنند. بر خلاف ساير ويتامينها ريبوفلاوين در اثر پختن تخريب نميشود اما غلات اغلب در اثر آسياب كردن يا تصفيه كردن بخش عمده ريبوفلاوين و ساير مواد مغذي را از دست ميدهند. از اينرو مصرف غلات مانند جو و گندم با پوست و به طور كامل ترجيح داده ميشود. همچنين، مصرف مواد غذايي غني و تصفيهشده گزينه مناسبي است، چرا كه ريبوفلاوين از دست رفته از طريق تصفيه دوباره به اين ترتيب به غذا باز ميگردد. مواد خوراكي تصفيه شدهاي كه غني نشدهاند مانند برنج سفيد حتي در مقادير زياد نيز نميتوانند ريبوفلاوين لازم براي بدن را تامين كنند. مقدار ريبوفلاوين موجود در برخي از مواد غذايي معمولي و روزانه به اين قرار است: ٤/٠ ميليگرم ريبوفلاوين در يك فنجان شير، ٣٧/٠ ميليگرم در يك فنجان پنير، ٦/١ ميلي گرم در يك فنجان ماست و ٥/٣ ميلي گرم در ٣ اونس گوشت وجود دارد. ريبوفلاوين از راههاي مختلف به حفظ سلامت بدن كمك ميكند. براي مثال اين ويتامين باعث تبديل مواد غذايي به انرژي ميشود. آمينو اسيد موسوم به تريپتوفان را به نياسين تبديل ميكند. اين ويتامين در ارتباط نزديك با ٨ ويتامين ديگر گروه B عمل ميكند. به ساخته شدن گلبولهاي قرمز خون كمك ميكند و بافتهاي بدن به ويژه پوست و چشمها را سالم نگه ميدارد. در رشد و نمو سالم نقش كليدي دارد و به بدن در توليد و كنترل هورمونهاي خاص كمك ميكند. مقدار مورد نياز مصرف روزانه براي افراد مختلف به اين ترتيب است كه مردان بزرگسال با متوسط سن ١٩ تا ٥٠ سال به ٧/١ ميلي گرم، مردان بالاي ٥٠ سال به ٤/١ ميليگرم، زنان بين ١٩ تا ٥٠ سال به ٣/١ ميليگرم، زنان بالاي ٥٠ سال به ٢/١ ميلي گرم،زنان باردار به ٦/١ ميلي گرم و زنان شيرده در طول ٦ ماه اول شيردهي به ٨/١ ميليگرم و از ٦ ماه به بعد به ٧/١ ميليگرم تا زماني كه كودك نياز خود را به اين ويتامين از بدن مادر تامين ميكند، از ويتامين ريبوفلاوين نيازمندست. از آنجا كه ريبوفلاوين اغلب در بسياري از مواد غذايي يافت ميشود يك رژيم غذايي متعادل معمولا ميزان كافي آن را براي بدن فراهم ميكند. به علاوه از آنجا كه ريبوفلاوين نقش مهمي در حفظ سلامت بدن دارد لذا كمبود آن در رژيم غذايي مشكلاتي در پي خواهد داشت. فقدان شديد ريبوفلاوين با علايم كلينيكي بسيار نادر است كمبودهاي خفيف اغلب شايعتر هستند كه بويژه در افراد مسن و نيز افراد مبتلا به بياشتهايي عصبي بروز ميكند. همچنين، گياهخواران كه به هيچوجه گوشت و مواد لبني مصرف نميكنند نيز در معرض كمبود اين ويتامين قرار دارند. علايم كمبود ريبوفلاوين عبارت از خشكي و خشن شدن پوست به ويژه در چهره و ترك خوردن كنارههاي لب، اختلالات چشمي، تورم زبان و لثههاست. به علاوه كودكاني كه براي مدت زمان طولاني ريبوفلاوين دريافت نميكنند، با كاهش رشد مواجه ميشوند. مكملهاي ويتاميني اغلب ظرف چندين روز تا چندين هفته اين علائم را بهبود ميبخشند. احتمال مسموليت با اين ويتامين در اثر مصرف زياد آن نيز وجود ندارد چرا كه يك ويتامين محلول در آب است و مازاد آن از راه ادرار دفع ميشود.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید