فاقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا فِطْرَةَ اللَّهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْهَا لَا تَبْدِيلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ.
پس روي خود را متوجه آيين خالص پروردگار كن! اين فطرتي است كه خداوند،انسانها را بر آن آفريده; دگرگوني در آفرينش الهي نيست; اين دين استوار و پا بر جا است ، ولي اكثر مردم نميدانند ( روم ،30) .
ضرورت اطاعت از همسر را ا ز دو منظر دين و علم مورد بررسي قرار مي دهيم ؛تا اين که نقش اطاعت از شوهر در تحکم زندگي و همچنين ارتقاي ورشد زن به سوي خدا روشن وشفاف گردد .
هماهنگي دين و فطرت
در آيه 30 سوره روم ،اشاره به خلقت انسان بر اساس فطرت الهي است ،فطرتي که به تعبير قرآن غيرقابل تغيير مي باشد ،خدا دين خود را براين فطرت بنا نهاده و با آن هما هنگ است ؛و رشد وارتقاي انسان براساس عمل به فرامين ديني است که براين فطرت بنا شده است .
آيا اطاعت شوهر از دستورات دين است ؟ !آيا اين اطاعت حدي دارد ؟واين حد چيست ؟
درآيه 34 سوره نساء خداي مهربان و حکيم قيوميت زن را به مرد واگذارده است (اَلرِّجال ُقوّامونَ عََلَي النِّساءِ) .ودر همان آيه يکي از صفات زن صالح را «همسر متواضع ومطيع »معرفي کرد است(قانِتاتٌ ) .پيامبر اسلام (ص) بهترين زن را اين گونه معرفي کرده است«اِنَّ مِن خَيرِنِسائِکُم .....اَلّتي تَسمَعُ قََولَهُ وَ تُطيعُ امرَهُ » (به درستيکه از بهترين زنان شما ......زني است که حرف همسرش را گوش کند و فرمان او را اطاعت کند ) (بابازاده ،علي اکبر ،حقوق خانواده ومسايل ازدواج ،ص 229) وهمچنين در حديث ديگر زن خوشبخت و بزرگ را اين گونه تعريف کرده است :(زن بزرگ وخوشبخت زني است که همسرش را اکرام مي کند و او را آزار و اذيت نمي کند و در تمام حال از او اطاعت مي کند ).(بحار الانوارج 103ص253).
با توجه به آيه قرآن و احاديث نبوي ،اطاعت زن از همسر خود ،از آموزه هاي اسلامي مي باشد که موجب رشد وقرب الي اللِه زن مسلم خواهد شد .
زن مسلم همواره در فکر رشد و قرب به سوي خالق خود مي باشد ،او مي داندعمرش سرمايه اي است تا دراين فرصت بندگي خدا کند و به وسيله آ ن به مقامات بهشتي که رب رحيم براي او آماده کرده است ،دست يابد.
البته قابل ذکر مي باشد که اسلام نيز در مورد اکرام زن و معاشرت معروف به او را سفارش اکيد نموده است ، به گونه اي که پيامبر اسلام (ص) فرموده اند :(بهترين شما در ايمان کسي است که نسبت به همسرش خوب رفتار کند. )
متأسفانه بعضي از مردان به وظايف خود نسبت به همسر عمل نمي کنند ،وحتي رفتارهايي که در شأن يک مؤمن نيست، نسبت به او دارند .هرچند که خدا در قرآن کريم چنين مردان را به سختي تهديد کرده است :
(البته خدا کلام زني که در مورد همسرش گفتگو مي کرد ودر باره او به سوي خدا شکايت مي کرد ،شنيد ؛وخدا گفتگوي شما دو را مي شنود ،البته خدا شنواي بينا است )(آيه 1 سوره مجادله )
اطاعت از شوهر در هر حال مي تواند دو پيامد مفيد داشته باشد :اولاً به تغيير رفتار همسر منجر شود ،و از رفتار خود پشيمان گردد . ثانياً موجب قرب زن به سوي خدا مي شود ، وهمچنين از هم پاشيدگي خانواده جلوگيري مي کند .از اين رو امام صادق (ع)در حديثي چنين زني را اين گونه ستايش مي کند :
(سه زن هستندکه خدا عذاب قبر را از آنها بر مي دارد وبا حضرت فاطمه (س)دختر محمد (ص)محشور مي شوند :زني که برغيرت همسرش صبر کند ،وزني که بر سوء اخلاق همسرش صبر کند ،زني که مهرش را به همسرش ببخشد ،خدا در ازاي هر واحد از آن ثواب هزار شهيد مي دهد و براي هر واحد ازآن ثواب يک سال عبادت مي نويسد )(وسايل الشيعه ج 15ص 37).
اطاعت از شوهر کوتاه ترين راه براي جلب يک مرد است .
زنان در دوران ابتدا ي آشنايي خود با يک مرد سعي دارند با پذيرفتن نظرا ت او ،قلب او را تسخيرکنند ،واين روش جلب و شکار مرد را به طور فطري اعمال مي کند . اين مطلب يعني اين که زن در درون خود حس مي کند براي جذب مرد، احترام به عقايد ونظرات او لازم مي باشد . يک دختر بچه در زماني که خردسال است ،براي جذب پدر اين شيوه را اعمال مي کند ،تمام سعي او ، کسب رضايت پدر واجراي فرامين اوست ؛اين عمل بروز فطرت دختر مي باشد که تمرين وتکراري به همسرداري او مي باشد .
بنابرين اطاعت از شوهر يک خصيصه فطري زن سالم مي باشد،که خدا براي تحکم بخشيدن وشيرين کردن زندگي زناشويي ،در زن قرار داده است .آقاي هاري استين متز متخصص امور زناشويي وروان شناس معروف مي نويسد :سازگاري وقبول کردن سليقه همسر در خوشبختي ازدواج مؤثر و مهم تر از آن است که زن و شوهر داراي عقيده مشترک باشند .(کارنگي ،دوروتي ،آيين همسرداري ،ص190)
شايد بسياري از زنان با رجوع به فطرت خود اين حقيقت را دريابند .ولي سوء استفاده هاي بعضي از مردان ، زنان را وادار به تمرد وعصيان نسبت به آنها مي کند ؛ که در نتيجه موجب از هم پاشيدگي زندگي زناشويي مي گردد .خانم مارابل مورگان در مورد تجربه نادرست اين چنين زنان مي نويسد :
(اگر شاه يک تصميم اشتباه بگيرد چه مي شود ؟ اوه ،اين يک وضيعت دستور است ،بخصوص وقتي که شما مي دانيد حق با شما ست . در مواقع زيادي اين چنين است با وجود اين ملکه بايد از شوهرش تبعيت کند .يک ملکه نبايد پس از اعلان تصميم شوهرش به او غُربزند يا ازاو خرده بگيرد ،خانمها، آن آزمون ها و تجربه هاي شتابزده را بخاطر آوريد!!!).
آيا مخالفت با همسرتان زندگي زناشويي شما را رونق بخشيد ؟!!آيا با مخالفت با او قلب همسرتان را تسخير کرده ايد ؟!! آيا رفتار همسرتان بدتر از قبل نشده است ؟!!به نظر شما اطاعت از شوهر بردگي است ؟ يا بندگي خداست .
در ادامه در مقاله اي با عنوان معشوق يا برده شوهر حدود اختيارات شوهر نسبت به همسر پرداخته خواهد شد.
منابع :
قرآن
وسايل الشيعه
بحار الانوار ج 103
آيين همسرداري
حقوق خانواده ومسايل ازدواج
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید