ازدواج، هسته اوّل ايجاد خانواده و خانواده نيز سنگ بناي جامعه انساني است. لذا نوع پايهگذاري، و ميزان توجّه و تدبير در اين امر مهم، در پيشرفت و توسعه و نيز انحطاط و سقوط جامعه، تأثير مستقيم دارد.
ازدواج، عاملي براي رفاه، سکون و گسترش مدنيّت بشري است. راهي مهم براي آسايش جامعه و رفاه بشريت است. بنا بر اين، ازدواج آثار و نتايج بسيار سازندهاي براي افراد و به تبع آن، براي جامعه دارد که در اين جا به برخي از آنها اشاره ميکنيم:1 . ارضاي نيازها و گرايشهاي غريزي، 2 . بقاي نسل بشر، 3 . ايجاد آرامش و اطمينان روحي و رواني و نجات از تنهايي،4 . ريشهکن شدن بسياري از انحرافات و فسادها، 5 . حفظ و تقويت ايمان و معنويت در افراد (تکميل شدن دين) 6 . تکامل روحي، فکري و جسمي افراد، 7 . توسعه و رشد ارزشهاي اخلاقي (اعم از فردي و اجتماعي) و... .
«بهترينْ ازدواج، آسانترينِ آن است»(2)
ازدواج در دنياي امروز
در دنياي امروز که با مظاهر فريبنده خود، الگوهاي بسيار نامناسبي را براي زندگي افراد معرفي ميکند، بسياري از جواناني که اطلاعات کمي از ازدواج و مسائل مربوط به تشکيل خانواده دارند، گرفتار انتخابهاي نسنجيده و در نتيجه، شکستهاي جبرانناپذيري در زندگي خويش ميشوند. جوانان ما بايد هميشه اين نکته مهم را در نظر بگيرند که انتخاب همسر بدون بررسي، دقت و انديشه، همانند خريدن يک عينک بدون معاينه، آزمايش و سنجش، براي چشم است ؛ چرا که همانگونه که عينک خريداري شده، احتمال دارد که به چشمهاي ما نخورد و حتي زيان و ضررهايي نيز براي چشممان داشته باشد، همسري هم که بدون دقت و بررسي لازم انتخاب شده باشد، همين وضع را داراست.
سختگيري و دقت تا چه اندازه؟!
سختگيري در انتخاب همسر تا آنجا که انسان را از سهولت و سهلانگاري در انتخاب، باز دارد و او را به دقت لازم و مفيد در اين امر وادارد، بسيار بهجا و سازنده است ؛ اسلام، درباره بسياري از مسائل پيرامون ازدواج مثل: مهريه، جهيزيه، ثروت، تشريفات، آداب و رسوم و... به آسانگيري و سادگي و عدم سختگيري توصيه مينمايد. همچنان که در روايات آمده است: «بهترين همسران، کسانياند که مهريهشان کمتر باشد»(1) و... اما هنگامي که سخن، در باب «انتخاب همسر» است، شخص را بر حذر ميدارد و از او ميخواهد که معيار و ملاکهايي را لحاظ کند و دقت و سختگيري لازم را براي رعايت شدن ملاکهاي واقعي در انتخاب همسر، داشته باشد، «بنگر چه گردنبندي برگردنت مياندازي!»(3) و نيز سفارش شده که: «از ازدواج با احمق بپرهيزيد»(4) و دهها مورد ديگر که معيار و ملاکهاي اسلامي را براي يک انتخاب موفق در گزينش همسر براي انسان، مشخص ميکند. وليکن سختگيريهاي بيمورد که بعضي اوقات فرد را پس از مدتي از ازدواج، بيزار ميکند و يا موجب تأخير در ازدواج براي چند سال ميشود، و همچنين سختگيريهايي که ناشي از يک دسته تفکرات ايده آل (آرماني) و دور از واقعيت (خيالي) باشد، بسيار ناشايست است که انسان بايد از آن دوري گزيند.
درمان سختگيريهاي افراطي در انتخاب همسر
اگر انسان در مسئله انتخاب همسر، معيار و ملاک صحيح داشته باشد، هيچ وقت دچار سرگرداني و اشتباه نميشود ؛ بايد بدانيم آن دقتي که در مورد انتخاب همسر، مطرح ميشود، غير از سختگيريهاي بيمورد و افراطي است ؛ چرا که هيچ وقت، همسرِ کاملِ بدون هيچ عيب و نقص و از هر جهت مطابق با ميل انسان، يافت نشده و نميشود. آيا خود شما از هر جهت، بيعيب و نقص هستيد بنا بر اين در انتخاب همسر نبايد خيلي آرمانگرايانه فکر کنيم ؛ هماهنگي و همفکري صد در صد با همسر آيندهمان، امکانپذير نيست و هميشه تعدادي ناهماهنگي و فاصله باقي خواهند ماند که ما بايد اين فاصلهها و ناهماهنگيها را به حداقل برسانيم تا باقي آنها هم به وسيله تفاهم، گذشت، محبّت و بزرگواري، پس از ازدواج، برطرف شوند.
يکي از پيامدهاي مهم سختگيري افراطي
يکي از پيامدهاي مهمِ سختگيري افراطي در زمينه انتخاب همسر، تأخير افتادن در کار ازدواج و گاهي هم منصرف شدن شخص از ازدواج و تشکيل خانواده است.اين پيامد، به خودي خود، آثار بسيار منفياي بر زندگي اشخاص دارد که از آنجمله است: 1 . ايجاد ناراحتيهاي عصبي و رواني در فرد، 2 . بروز انحرافات جنسي و فساد اخلاقي، 3 . عدم بهرهوري از دوران شيرين و بانشاط جواني، 4 . تزلزل پايههاي اعتقادي و ارزشهاي ديني در فرد، 5 . عدم آرامش روحي و رواني و از دست دادن قدرت تصميمگيري 6 . فاصله گرفتن از موفقيت و سعادت در زندگي و عدم بروز استعدادها.
بنا بر اين، با تقويت روحيه تصميمگيري، پرهيز از تفکّرات آرمان گرايانه (ايدهآل) و آشنايي با معيارها و ملاکهاي واقعي انتخاب همسر، جلوي اينگونه سختگيريهاي بيمورد و افراطي را بگيريد
.«از ازدواج با زن زيبايي که اصالت خانوادگي ندارد، دوري کنيد»(5)
معيارهاي انتخاب همسر
اگر افراد بدانند که مشخصات لازم براي انتخاب شريک زندگي چيست، هرگز در انتخابشان دچار سرگرداني و سختگيريِ بيفايده نخواهند شد، پس در اين جا شايسته است که به ذکر برخي از معيارهاي انتخاب همسر بپردازيم و به دليل محدوديت اين نوشتار، از توضيح و تفسير آنها صرفنظر مينماييم:
1 . ايمان و پايبندي به دين، 2 . اخلاق پسنديده انساني، 3 . شرافت خانوادگي، 4 . سلامت جسمي و روحي، 5 . برخورداري از دانش لازم براي زندگي، 6 . زيبايي متناسب با همسر، 7 . کُفْوِ يکديگر بودن (همتايي) که البته اين مورد در برگيرنده بسياري از شرايط و ملاکهاي مهم است. همتايي را ميتوان در موارد زير بيان کرد: همتايي ديني و ايماني، همتايي فرهنگي و فکري، همتايي اخلاقي، همتايي سنّي، همتايي خانوادگي، همتايي اجتماعي و سياسي، همتايي روحي و رواني، همتايي علمي و عقلي، و... .
پي نوشت:
1 . الکافي، ج 5، ص 324.
2 . کنز العمال، ج 16، ص 296.
3 . معانيالأخبار، ص 144.
4 . بحارالأنوار، ج 103، ص 237.
5 . همان، ص 232.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید