جنگ ايران؛ دفاع مقدس؛ جنگ تحميلي؛جنگ هشت ساله؛ نزد اعراب نبرد قادسيه و صدام يا جنگ اول خليج فارس هم ناميده ميشود.
جنگ ايران پس ازجنگ ويتنام طولاني ترين جنگ قرن بيستم است. جيمز بيل کارشناس امريکايي ميگويد: دليل اصلي شروع جنگ در ايران تسلط يافتن به خليج فارس است. صدام حسين ميخواست ژاندارم جديد باشد و اين هدف براي مصر و عربستان خوشايند بود.
لذا در جدا سازي خوزستان از ايران همه اعراب به غير از سوريه و ليبي از وي حمايت کردند. صدام درمصاحبه با مجله آلماني اشپيگل گفت:نظام بعثي از همان ابتداي انعقاد قرارداد مرزي 1975در زمان پهلوي خود را مغبون ديده است. سفيرعراق درلبنان هنگام مصاحبه با روزنامه النهار ميگويد: بهبودي روابط با ايران سه شرط دارد: تجديدنظر درقطعنامه 1975 الجزاير در رابطه با اروند رود، اعطاي خود مختاري به عشايرکرد وبلوچ وعرب و خروج نيروهاي نظامي ايران از جزاير سهگانه مورد مناقشه اعراب.
با پاشيده شدن ساختار ارتش پس از انقلاب و اعدام و فرار و حذف ارتشيها و ترور سپهبد قرني؛ گروههاي مختلف و مخالف به پاخاستند. سپهبد قرني توسط فرقان ترور ميشود. او رئيس ستاد ارتش است و پس از او پنج فرمانده ديگر از جمله سرلشکر فربد؛ سرلشکر شادمهر؛ سرتيپ فلاحي (رئيس ستاد ارتش در آغاز جنگ)استعفا دادند.
در نيروي هوايي که در طول يک سال و اندي مشغول تعويض فرماندهان بود به ترتيب سرتيپ ايمانيان و سرهنگ معينپور و فکوري (فرمانده نيروي هوايي در آغاز جنگ) تعويض شدند و بالاخره سپهبد مهديون به جرم دخالت درکودتاي نوژه اعدام شد و سرلشکر باقري جاي او را گرفت. در نيروي دريايي دريادار مدني و دريادار علوي و طباطبايي تعويض شدند. بالاخره بهرام افضلي چهارمين فرمانده نيروي دريايي به جرم عضويت درحزب توده در ارديبهشت 1362دستگير و به اتهام جاسوسي به همراه نه نفر ديگر از افسران ارتش در اسفند همان سال تيرباران شد. در اين اثنا سپاه پاسداران بدون دانش کلاسيک و رزمي با اعضايي که بين 20 تا 30 سال عمر داشتند با جنب وجوش ميرفت تا وجود خود را بيش از پيش ثابت کند. پس از اعدام و فرار و حذف و ترور 13 تن از فرماندهان عالي رتبه ارتش و ايجاد بحران داخلي توسط سيدابوالحسن بني صدر (رئيس جمهور وقت)؛ فرمانده لشکر92زرهي به نام سرهنگ فرزانه حدود يک ماه قبل ازحمله عراق بنا به رأي دادگاه انقلاب در اهواز اعدام شد و لشکرزرهي خوزستان از385تانک سازماني فقط توانست از 38 تانک استفاده کند. با آغاز کودتاي نوژه در نخستين سالگرد پيروزي انقلاب امام راحل فرياد ميزند: ما باشدت هرچه بيشترانقلاب خود را به جهان صادر ميکنيم.
مثل نبرد وردندر جنگ اول جهاني؛ اگر به شوخي آتش ميکرديم
ايرانيها جدي قتل عام ميشدند
از سويي ديگر بزرگنمايي جهت دار غربيان به اين مفهوم که ايران ميخواهد عراق را سرنگون کند و تأسيس قيام توسط سيد محمد باقر صدر باعث شد در تابستان پنجاه و هشت سفير ايران از بغداد اخراج شود. بعدها رئيس جمهور وقت (آيت الله خامنهاي) در هفده مرداد شصت و هفت در افتتاحيه کنفرانس بين المللي تجاوز و دفاع اظهارکرد: اين جنگ عليه انقلاب اسلامي و به منظور واژگون ساختن نظام انقلابي ايران سازماندهي شد. درهمان اجلاس آيت الله رفسنجاني ميگويد: براي سرکوبي و مهار انقلاب؛ مارکسيسم شرق و امپرياليسم غرب در اين هدف به تلاقي رسيدند و صدام نقطه تقاطع خطوط فوق بود.
آري طبس شکست ميخورد و صدام به خوزستان حمله ميکند، چرا که با استقرار ناو هواپيمابر يو اساس کيتيهاوک در خليج فارس و ورود 6 هزار چترباز امريکايي در بحرين؛ عراق با گمانه زنيهاي شخصي نسبت به اينکه امريکا به ايران حمله خواهدکرد خودش به ايران تجاوزکرد.
اين درحالي است که ماسکي وزير امورخارجه امريکا سه ماه قبل از جنگ گفته بود: امريکا با تجزيه ايران مخالف است. در حين سفرطارق عزيز به فرانسه؛ صدام حسين و برژينسکي در ژوئن 1980همديگر را در کويت ملاقات ميکنند و مجله فيگارو چنين مينويسد: عراقيها مدعياند برژينسکي به آنها قول حمايت داده است. قبل از جنگ سوسنگرد به خفاجيه؛ خرمشهربه محمره؛ آبادان به عبادان و خوزستان به عربستان تبديل شدند. به تقليد از جنگ شش روزه اعراب و اسراييل؛ نوع استراتژي حمله به ايران شکل ميگيرد و ساعت دوازده ظهر به وقت بغداد عدنان خيرالله وزير دفاع حمله مستقيم به ايران را اعلام ميکند.
در اين سو ارتش ايران بر سر تقسيم مهمات با نيروهاي مردمي و سپاه کار را به درگيري ميکشاند. در ميان واحدهاي زميني ارتش تنها سرهنگ هوشنگ عطاريان درجبهه غرب کشور توانست با اتخاذ تاکتيک عملياتي ضد حمله در روز هشتم شروع جنگ نيروهاي نظامي عراق را از قصر شيرين بيرون کند. درگزارش جنگي جمهوري اسلامي آن ايام آمده است: بعد از ظهر امروز سرهنگ عطاريان قصرشيرين را باز ستاند و در جبهه غرب کشور هشتاد تانک عراقي نابود شدند و ما دوباره راديو و تلويزيون را پس گرفتيم. دو سال بعد سرهنگ عطاريان به علت تودهاي بودن و نفوذي بودن تيرباران شد.
پس از فتح خرمشهر عراق تن به مصالحه داد و چهارشرط براي آن توسط امام خميني گذاشته شد:1-پرداخت غرامت يکصد و پنجاه ميليارد دلاري2-بازگشت شيعيان رانده شده 3-آزادي قصر شيرين 4-برکناري و محاکمه صدام حسين.
اما از آنجا که به گفته امام جنگ ما جنگ فقر و غنا بود؛ صدام حسين شرايط را نپذيرفت.
در همين لحظه فرمانده کل قوا ژنرال صدام حسين در حالي که چفيه قرمز رنگ به سر داشت و نوار فشنگ به دور کمر خود بسته بود؛ بدون آنکه درجات نظامياش را نصب کرده باشد وارد اطاق عمليات شد. وزيردفاع عدنان خيرالله با لباس تمام رسمي ايستاد و گفت: سرور من جوانها بيست دقيقه قبل به پرواز درآمدهاند. صدام لبخندي زد و به صورت عدنان خيره شد و گفت: تا نيم ساعت ديگر کمر ايران خواهد شکست...
الن فريدمن نويسنده امريکايي مينويسد: امريکا به پيشنهاد ويليام کيسي (رئيس سيا) تحويل بمبهاي خوشهاي به عراق را در اولويت قرار داد، زيرا اين سلاح را مناسبترين و کارآمدترين سلاح براي در هم شکستن امواج انساني در ايران ميدانست. اين يعني يک قدرت تصاعدي عليه نيروهاي ايراني. چرا که اين بمبها عملاً چرخ گوشت هوايي هستند. اينها درحالي است که ايدئولوژي زمين بدهيم و زمان بگيريم بني صدر به همراه او در لباسي زنانه به پاريس رفته بود. عراق به کمک يکي از شعبات بانک لاوورو در شمال ايتاليا نه ميليون مين ضد نفر ميخرد که ارزش آنها بيست و پنج ميليون دلار است. شرکت والسلا اينها را ساخته بود که پنجاه درصد آن تحت مالکيت شرکت فيات و گروه صنعتي ايتاليا بود. اين شرکت تحت کنترل جياني انيلي هفتاد و دو ساله بود که امروز به عنوان پادشاه بدون تاج و تخت ايتاليا معروف است. اين مينها رو ميشد حتي با دست از هليکوپتر پخش کرد. اين مينها دقيقاً خود فاجعه بودند. در ژانويه 1981شصت فروند ميراژ اف-يک ازسوي والري ژيکاردستن به عراق داده شد. ژوييه همان سال فرانسه پيشنهاد پناهندگي سياسي بني صدر و رجوي را پذيرفت. رجوي پاريس را ستاد اپوزيسيون (مخالفت) ايران کرد و به دنبال اخراج ديپلماتهاي فرانسه از ايران؛ فرانسه در 1982 اقدام به تحويل پنج فروند هواپيماي سوپر استاندارد مجهز به موشکهاي اگزوست به عراق کرد. الن فريدمن ميگويد: تحويل سلاح تقريباً هر روز ادامه داشت.
يکي از افسران آموزشي در بصره ميگويد: با يکبار آتش ايرانيها را تا فاصله دوکيلومتري درو ميکرديم. همين سلاح جلوي امواج انساني در ايران را گرفت. درست مثل نبرد وردندر جنگ اول جهاني؛ اگر به شوخي آتش ميکرديم ايرانيها جدي قتل عام ميشدند
معامله 1/6 ميليارد دلاري طرح ولکان يکي از شيرينترين معاملات فرانسه با عراق بود. هشتاد و سه توپ موضوع قرارداد ولکان بود که براي طيف وسيعي از مقاطعهکاران تسليحاتي فرانسه توليد درآمد ميکرد. عراق از شرکت فرانسوي تي. آر. تي يک فيوز فوقالعاده پيشرفته خريد که با نصب آن روي دماغه خمپاره قبل از رسيدن به زمين منفجر ميشد. يکي از افسران آموزشي در بصره ميگويد: با يکبار آتش ايرانيها را تا فاصله دوکيلومتري درو ميکرديم. همين سلاح جلوي امواج انساني در ايران را گرفت. درست مثل نبرد وردندر جنگ اول جهاني؛ اگر به شوخي آتش ميکرديم ايرانيها جدي قتل عام ميشدند. در ژوئن 1982ميلادي هشتصد وسي ميليون دلار شرکت بلژيکي سيکسکو پروژه رمزي 505 را با عراق امضا کرد که طي آن ملزم بود هشتصد پناهگاه در عمق پنجاه متري زمين براي عراق بسازد. حسين کامل رئيس صنايع دفاعي عراق ميگويد: واقعيت اين است که تلاش ما ساخت بمب اتم بودکه اگر در جنگ پيروز نشديم آن را عليه ايران به کار ببريم.
همچنين سودان در دي ماه 1361خورشيدي نيروهاي نظامي به عراق ميدهد و شرکت آلماني کارل کولمب شش خط توليد سلاح شيميايي جداگانه با نامهاي مختلف در مجتمع سامرا ايجاد مينمايد. از گاز خردل و اسيد پروسيک گرفته تا گازهاي عصبي سارين و تابون در اين کارخانه توليد ميشود. راديو بي بي سي به نقل از اشپيگل ميگويد: هيچ کشوري به اندازه آلمان چنين کمک تحقيقاتي و توليدي به عراق در تهيه نوع سلاح کشنده و تعيين کننده نکرده است. ريچارد مورفي نيز ميگويد: تا زماني که عراق از سلاح شيميايي در دفاع از خاک خود در مقياس محدود استفاده ميکند؛ توسلش به اين سلاح قابل درک ميباشد.
حال آيا ميتوان باور کرد که ايران در طول هشت سال با يک کشور در حال جنگ بوده است؟
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید