الكساندر دوما مىگويد: «قلب زن، پارچهاى است كه زود پاره مىشود و زود هم رفو مىشود». نشاط و سرزندگى زن، به محبت مرد وابسته است. زن، عشق و احساساتش را با كلمات بيان مىكند و نياز دارد كه با شنيدن كلمات، عشق و احساسات را از ديگران دريافت كند. زن، به نرمش و كلمات محبت آميز، نياز دارد؛ ولى مردان با رفتار و عمل، عشق و احساسات خود را بيان مىكنند. نياز عاطفى زن، اين است كه جمله دوستت دارم را چندين و چند بار از زبان همسرش بشنود و از اين طريق، به آرامش روحى و اعتماد به نفس دست يابد. يكى از خصوصيات مردان، اين است كه كمتر احساسات و عواطف خود را بروز مىدهند و بنابراين، در ابراز محبت خود به همسرشان، كمى با مشكل مواجه مىشوند؛ ولى اگر مردان به تفاوتهاى موجود بين زن و مرد توجه داشته باشند و بدانند كه با كمى ابراز محبت، به گرماى زندگى خود مىافزايند، با كمى تلاش، احساسات خود را بروز خواهند داد. امام صادق عليهالسلام مىفرمايد: «يكى از اخلاق پيامبران، اين است كه نسبت به همسران خود محبت دارند».1 همچنين پيامبر اكرم صلىاللهعليهوآله مىفرمايد: «اين كه مرد به زن بگويد دوستت دارم، هرگز از قلب زن بيرون نمیرود».2
در تمام زنها، علايق مشتركى وجود دارد كه مهمترين آنها، توجه، محبت و قدردانى است.
كارهايى كه ممكن است از سوى مرد انجام شود و باعث افسردگى زن گردد، عبارتند از:
با او حرف نزند. به صحبتهايش گوش ندهد و نيازهايش را ناديده بگيرد. در مقابل او شورش كند؛ بدين معنى كه در برابر خواستههاى زن، لجبازى به خرج دهد. هرگز به او آسايش و آرامش خيال ندهد. به زنهاى ديگر توجه كند. از او فاصله بگيرد. از او در امور غير مهم و ناچيز، از او انتقاد كند. مبهم و دوپهلو با او صحبت كند.
مردان با تلاشى بسيار اندك، مىتوانند علاقه خود را به همسرشان نشان دهند.
حضرت على عليهالسلام مىفرمايد: «نگهدارى زن، حال او را خوشتر و شادابى و زيبايىاش را پايدارتر مىكند». در تمام زنها، علايق مشتركى وجود دارد كه مهمترين آنها، توجه، محبت و قدردانى است.
توجه؛ براى چند دقيقه يا حتى چند لحظه، با تمام حواس، متوجه او باشيد؛ حالش را بپرسيد؛ شنونده او باشيد و به چيز ديگرى توجه نكنيد. قدردانى؛ قدردانى، يعنى در برابر او اذعان كنيد كه در خانه، زحمت مىكشد؛ پس تلاشهاى او را ارج بگذاريد و از سليقه و كوشش او تعريف، تمجيد و تشكر كنيد.
پيامبر مىفرمايد: «هر گاه مرد به زن خود آبى بنوشاند، پاداش بَرَد» و نيز مىفرمايد: «مردى كه به طرف دهان همسرش لقمهاى بالا برد، پاداش مىبرد».
زن و مرد، ديد متفاوتى نسبت به زمان دارند.
اين تفاوت نگاه، باعث بسيارى از سوءتفاهمها مىگردد؛ مانند ديركردنها، فراموش كردن انجام كارى به موقع و مهم نشمردن رويدادهاى مهم؛ مثلاً زنها به خوبى مىدانند كه آخرين بارى كه به گردش رفتهاند، كى بوده است و سالروز تولدها و سالگرد ازدواج و ساير مناسبتهاى مهم، چه زمانى است. اين توانايى كه گاه مردها را حيرتزده مىكند، براى زنها، بسيار طبيعى و ذاتى است و در واقع، در ساختار زيستى آنها برنامهريزى شده است. بدن زن، از يك چرخه ماهانه تبعيت مىكند و عادت شمردن، از همان ابتداى بلوغ، در فعاليتها پديدار مىگردد. بنابراين، اگر گاهى با همسرتان بر سر چنين مسائلى اختلاف نظر پيدا كرديد، بهتر است بر نظر خود پافشارى نكنيد و به زمانسنجى همسرتان بيشتر اعتماد كنيد.ضمنا سعي کنيد براي ايجاد حسي خوب درهمسرتان زمان هاي مهم مثل تولد و ازدواج را از ياد نبريد.
زنهاى تشنه محبت، خصوصياتى دارند كه مردان بايد به آنها توجه كنند.
سيراب كردن دل و جان همسرتان، يكى از مهمترين مهارتهاى شماست. زنان، رفتارهاى خاصى، هنگام احتياج به محبت دارند؛ علائم تشنگى يك زن براى محبت، عبارتند از: تحريك پذيرى (حساس بودن) عصبى و زودرنج بودن، پرتوقع بودن، خستگى مزمن، كم اشتهايى يا پرخورى، افسردگى، مشغوليتهاى افراطى، سردمزاجى و سردى احساسى و عاطفى. مردان بايد بدانند كه زنان احتمالاً به آنان نخواهند گفت چقدر از نظر عاطفى محتاج آنان هستند يا چقدر افسردهاند؛ بنابراين، دقت كنيد كه مبادا كمتر از آنچه محبت مي کنند، دريافت كنند و اجازه ندهيد چنان تشنه محبت شوند كه سرانجام از لحاظ احساسى، نسبت به شما سرد شوند.
اين احساس را به او بدهيد كه براى شما اهميت دارد و اين كه او به زندگىتان بهبود بخشيده است و اين كه بدون او، شما نمىتوانستيد مانند آن چه اكنون هستيد، شاد و راضى باشيد.
رفتارتان را با شوهر خود، هنگام برگشتن از سر كار به منزل، بهبود دهيد.
كارهايى كه در اين بهبودى رفتار مؤثرند، عبارتند از:
سلام و احوالپرسى همراه با خوشرويى، گرفتن كيف، كت و بسته هاى خريد، دادن خبرهاى خوش، آماده كردن سريع غذا، پرسوجو از اوضاع كارى روز، صحبت كردن به مرد، گله و شكايت نكردن از حوادث و كارهاى آن روز و... .
هنگامى كه رفتار مرد ناگهان تغيير مىكند، زن بايد آرامش خود را حفظ كند.
مردها پس از آن كه نيازشان به عشق و صميمت برآورده شد، ناگهان به ياد استقلال گذشته خود مىافتند و حس مىكنند كه شديداً به آن نياز دارند. هنگامى كه مرد از زن فاصله مىگيرد، زن دچار هراس شده، به دنبال اشتباه يا خطاى خود مىافتد. او متوجه نيست كه مرد با اين كار، مىخواهد نياز به استقلال خود را تأمين كند؛ سپس ناگهان مرد با عشق و علاقه شديدترى به سوى زن باز مىگردد و پيوسته در ميان وابستگى عاطفى و استقلال در رفت و آمد است.
زنها در توانايى خود براى عشق ورزيدن به همسر خود، مثل موج، بالا و پايين میروند.
زن، هنگام فرو كش كردن موج، با رفتارش نشان مىدهد كه به شدت حساس و شكننده شده است و به عشق بيشترى نياز دارد. نكته ضرورى، اين است كه در اين مرحله، مرد متوجه نيازهاى او بشود و گرنه، امكان دارد كه با توقعات بى جا، او را بيازارد. توقع مهربانى دائمى از زن، نامعقول است؛ همان طور كه هوا هميشه آفتابى نيست. مرد، ناگهان گمان مىكند كه تغيير روحيه زن، به خاطر رفتار اوست. هنگامى كه زن شاد است، مرد خوشحالى زن را به حساب خودش مىگذارد و هنگامى كه افسرده است، خود را مسئول مىداند.
تفاوتهاى خود را به تعريف و تمجيد بدل سازيد.
زن بايد احساس كند كه دوستش دارند و همان شخصيتى كه دارد، مورد نياز و پذيرش است و بايد براى آن چه مىكند، مورد قدردانى واقع شود. اين هدايا را به فراوانى به او بدهيد؛ خواهيد ديد كه عشق، احترام، تحسين و فداكارى او را باز پس مىگيريد. به او بگوييد كه كيست و شخصيتش همان چيزى است كه شما با تمام قبلتان از آن ستايش و قدردانى مىكنيد.
از احاديث بالا چنين بر مي آيد که شرع مقدس ما حتي براي ريزترين محبت همسران در حق يکديگر براي ايجاد کانوني محبت آميز و با صفا پاداش و مجازات خير در نظر گرفته و آن را ممدوح مي شمارد . مبادا ما که به پيروي از اين دين کامل و جامع مفتخريم در اداي وظايف خود کم کاري کنيم و در پي رضايت همسرمان بر نياييم . که در حديثي مهم ترين شفاعت، رضايت همسر ذکر شده است.
پى نوشت:
1. مجلسى، بحارالانوار، ج 104، ص 39.
2. كلينى، كافى، ج 5، ص 569.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید