1- احساسات ، راه ايجاد محبت است ، استفاده كنيد .
سخن زيبا و شيرين ، احترام و تعارف ، زيبائى و تميزى در بدن و لباس و زندگى و مسائلى از اين قبيل ، مى تواند ، نشاط آفرين و جذاب باشند. نگوئيد محبت بايد در دل باشد؟ آرى محبت در دل است ، اما ايجاد آن بستگى به كارهائى دارد كه شما انجام مى دهيد، و تظاهر به دوستى ، نشان دادن و برخورد زيبا و خلاصه آنچه ديگرى از آن لذت مى برد ، يك راه ايجاد محبت و تداوم آن است .
2- احساس همدردى و غمخوارگى.
زن شوهرى كه به حقيقت ازدواج و برنامه سعادت و موفقيت آن آگاهى دارند و مى دانند كه بايد اين بنا را با محبت استوار گردانند توجه دارند كه يكى از عوامل محبت كه موجب گرمى و صفاى زندگى است احساس همدردى و غمخوارگى با يكديگر است .
در خوشي ها و تلخي هاى زندگى ، يكديگر را سهيم بدانيد ، آن وقت احساس مى كنيد كه چه زندگى شيرين و هماهنگى خواهيد داشت ، اينكه شوهر هر غذائى دوست داشت بخورد و هر وقت كه خواست مسافرت كند و هر شرائطى كه خود مى خواهد تحميل كند بدون در نظر گرفتن خواسته همسر خود ، كارى عاقلانه نيست .
اينكه بعضى از زنها در برخورد با مسائل زندگى مى گويند وظيفه شوهر است كه فلان چيز را بخرد ، بايد فلان چيز را تهيه كند، يا بايد چنين و چنان كند، و يا شوهر بگويد وظيفه زن است كه بشويد، بروبد و پخت و پز كند و اينگونه مسائل ، جز ايجاد سردى چيز ديگرى نيست .
3- هرگز نااميد نباشيد ، عاقل باشيد.
انسان موجودى است ، انعطاف پذير، كه مى تواند در اثر تكرار و عادت ، روحيات و عواطف خود را تغيير دهد، و به همين جهت است كه انقلابهاى درونى و يا جهشهاى روحى را در برخى مشاهده مى كنيم ، توضيح كامل اين حالت محتاج به بحث بسيار است توجه شما را به يك مثال جلب مى كنم .
آيا مصيبت زده اى را ديده ايد كه عزيزى را از دست داده است ؟ حالات او را در سه روز بعد در نظر بگيريد، آيا اضطراب و هيجان او همان اندازه است ؟ حالا يكماه بعد او را در نظر بگيريد، و بالاخره يك سال بعد را، مى بينيد كه او بعد از مدتى ، هرگز آن نگرانى و تشويش اوليه را ندارد چرا؟ آيا مصيبت بر طرف شده يا كم شده است ؟ خير، مصيبت همچنان پابرخاست ، آنچه تغيير كرده مصيبت زده است نه مصيبت ، او در اثر مرور زمان به آن عادت كرده است ، در حقيقت تنهاخود مصيبت سنگين نبود ، بلكه چون تازه بود سنگين بود و چون از تازگى افتاد. ديگر سنگين نيست ، به همين جهت است كه گفته اند، هنگام مصيبت شخص دانا كارى مى كند كه جاهل چند روز بعد خواهد كرد ، البته نويسنده خود معترف است كه استقامت در مقابل مصيبت مثل نوشتن آن ساده نيست ! ولى نتيجه درخشانى در پى دارد. براي مقابله يا سختي ها بهتر است دنيا را آنطور كه هست بپذيريد .
كسى كه در اين جهان زندگى مى كند ، اگر توقع مشكلات و حوادث را نداشته باشد ، خود را فريب داده است ، آن دنيائى كه مشكلات و سختى درآن نباشد ، بهشت است نه جهان ما.
اين حقيقت را در زندگى درك كنيد و بپذيريد تا نه تنها از بروز حوادث غافلگير نشويد، بلكه كم و بيش منتظر آن هم بوده و خود را هنگام حادثه نبازيد ، حادثه در دنياى ما مساله عادى و رايج است .پس سعي کنيد هميشه روحيه ي خود را حفظ کنيد
صبر و استقامت در قرآن و حديث
صبر و استقامت يكى از ابزار مهم موفقيت در زندگى هر فردى است ، مخصوصا براى افراد مؤ من و پايبند به اصول اخلاقى و دين .
ارزش صبر در راه سعادت انسان آنقدر زياد است كه خداوند متعال در قرآن مجيد ده ها بار از آن سخن گفته است ، به اين آيه مباركه توجه فرمائيد:
ما قطعا شماها را به امورى مانند ترس و گرسنگى و كمبود و خسارت در اموال و جان ها و ميوه ها، امتحان مى كنيم ، و مژده باد استقامت كننده ها را، آنها كه وقتى مصيبتى به آنان وارد مى شود مى گويند ، ما از خدائيم و به سوى او باز ميگرديم ، بر اينان باد درود و رحمت پروردگارشان ، و ايشانند هدايت شد گان (1)
گاهى مى فرمايد: خداوند با صبر كنندگان است (2)
و مى فرمايد: همديگر را به صبر توصيه كنيد،(3)
و مى فرمايد: با سختى آسانى است.(4)
اينها همه نشانده اين حقيقت هستند كه صبر و استقامت در سعادت انسان چقدر حساس و مهم است .
امام صادق عليه السلام فرمود: نقش صبر در ايمان ، همانند سر به بدن است ، همچنانكه بدون سر، بدن نمى ماند ، بدون صبر هم ايمان نمى ماند.(5)
و در حديث ديگر حضرت امام صادق عليه السلام فرمود: انسان آزاده ، در همه حال آزاده است اگر سختى ببيند ، استقامت مى كند ، مصيبت هر چه بر او زياد شود او را نمى شكند ، گرچه اسير و مقهور شود، و از گشايش به سختى بيفتد، همچنانكه يوسف صديق امين ، وقتى برده شد و مغلوب و اسير گرديد به آزاده گى او لطمه نخورد، تاريكى و وحشت چاه و آنچه كشيد به او صدمه نزد تا اينكه خداوند بر او منت نهاد و همان ستمگر متجاوز به او را، عبد او قرار داد و او را پيامبر مرسل نمود و امتى را به وسيله او مورد رحمت قرار داد.آرى چنين است نتيجه صبر كه نيكى به دنبال دارد، پس صبر كنيد و صبر را به خود تلقين كنيد تا پاداش ببريد.(6)
و در روايت ديگرى حضرت صادق عليه السلام فرمود: هر مؤ منى كه به بلائى مبتلا شود و صبر كند، همانند پاداش هزار شهيد براى او خواهد بود.(7)
همسر
4- سعادت دنيا و آخرت در گرو خوش اخلاقى است .
(( احسن الناس ايمانا احسنهم خلقا و الطفهم باهله انا اطفكم باهلى .))
پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله فرمود: بهترين ايمان را كسى دارد كه بهترين اخلاق را دارد و نسبت به خانواده اش مهربانتر است و من از همه ي شما به خانواده ام مهربانترم .
امام باقر عليه السلام فرمود: هر مؤمنى كه اخلاق بهترى دارد ، ايمانش از همه كامل تر است .(8)
و پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله فرمود: در كفه هيچكس در روز قيامت چيزى بهتر از اخلاق خوب قرار داده نمى شود.(9)
و فرمود: آنكه اخلاق خوب دارد همانند پاداش روزه دار در حال عبادت اجر مى برد.(10)
و فرمود: بيشترين چيزى كه امت مرا بهشتى مى كند ، تقواى الهى و اخلاق خوب است .(11)
اينها نمونه اى از دهها روايت است كه در اهميت و فضيلت خوش اخلاقى آورده شده است و هر كس كه به سعادت دنيوى و اخروى خود علاقه مند باشد ، بايد بر اعصاب خويش مسلط باشد، و خوش اخلاق باشد، مشكلات و سختي ها براى هر كس كم و بيش رخ مى دهد، اما با برخوردى زيبا و اخلاق خوب ، مى توان از آنها به خوبى عبور كرد.
شما با بداخلاقى ، فقط به سعادت خود لطمه مى زنيد، زندگى خود و ديگران را خراب مى كنيد ، اگر سلامتى مى خواهيد ، اگر شادى مى خواهيد خوش اخلاق باشيد ، كه بداخلاق نه دين دارد و نه دنيا.
(( لا عيش اهنا من حسن الخلق . ))
امام صادق عليه السلام در ضمن سفارش و نصيحت هاى خويش به يكى از اصحاب خود فرمود: هيچ زندگى گواراتر از خوش اخلاقى نيست .(12)
پي نوشت ها :
1- -سوره بقره ، آيه 155.
2- -سوره انفال ، آيه 46.
3-سوره والعصر.
4-سوره الم نشرح .
5-اصول كافى ، ج 4، ص 140، 142.
6-اصول كافى ، ج 4، ص 140، 142.
7-اصول كافى ج 4 ص 146.
8-بحار ج 68.
9-بحار ج 68.
10-بحار ج 68.
11-بحار، ج 68.
12-بحار، ج 66، ص 400.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید