به این مثال توجه کنید. تصور کنید که دو دانش آموز در یک کلاس نشستند. یکی از آنها آرش است که دقت توجه خوبی دارد و تمام تلاشش را می کند که به درسی که معلم علومش در حال تدریس است درباره آناتومی گیاهان و ساختار گیاهان توجه کند و هدفش هم یادگیری و این است که در امتحان نمره قبول بگیرد.
دانش آموز دیگری در آخر کلاس نشسته است و از دقت توجه پایین تری برخوردار است و موقعی که معلم تدریس می کند غرق فضای طبیعتی است که در بیرون پنجره است و به آن نگاه می کند. غرق آن قطرات بارانی است که روی گلبرگ ها می چکد و تمام طرز فکر و تصورش این است که چطور این گل ها تغذیه می کنند، چطور سیراب می شوند. و خلاصه غرق آن دنیای بیرون از کلاس است.
هر دو در حال توجه هستند ولی آرش دقت توجه اش بیشتر متوجه همان مباحث درسی است و امتحان و نمره گرفتن است. ولی احسان دقت توجه اش به طبیعتی است که بیرون از کلاس قرار دارد.
آیا هر دوی اینها در مباحث تحصیلی شان موفق می شوند؟ قطعا خیر
اتفاقی که می افتد این است که آرش از لحاظ تحصیلی نمرات خوبی کسب می کند و بازخوردهای خوبی از اطرافیان می گیرد ولی احسان به خاطر آن نمره های ضعیفی که در درس علوم می گیرد بازخوردهای منفی از اطرافیان می گیرد و عملکرد تحصیلی اش ضعیف می شود.
این در صورتی اتفاق می افتد که هر جفت این ها از هوش بهر خوبی برخوردار هستند و هر دو هم کنجکاو هستند. ولی یکی عملکرد تحصیلی ضعیف تر و دیگری عملکرد تحصیلی قوی تر…
به نظر شما مشکل کجاست؟ یعنی هر دو هوش بهر خوبی دارند، هر دو کنجکاو هستند ولی یکی عملکرد ضعیف تر و یکی عملکرد قوی تر
مشکل اینجاست که ما نمی توانیم به عنوان یک مربی یا مادر یا پدر متوجه باشیم که فرزندی که دچار نقص توجه است چه شرایطی را می توانیم فراهم کنیم تا یادگیری برای او بهتر صورت بگیرد. دانش آموزی که دچار اختلال نقص توجه است یادگیری اش با دانش آموزی که این اختلال را ندارد متفاوت ندارد.
معمولا این دانش آموزان با محیط پیرامونی شان ارتباط می گیرند بصورت عملیاتی یادگیری در آنها اتفاق می افتد و از طریق محرکات حسی و محیطی! یعنی هرچقدر این تحریکات بالاتر باشد یادگیری هم عمیق تر خواهد بود.
بنابراین اگر ما به این نکته آگاه باشیم که فرزند در چه صورتی یادگیری بهتری برایش اتفاق می افتد و علایق و استعدادهایش در چه زمینه ای است و از همین علایقش به عنوان یک سوخت و محرک استفاده کنیم برای یادگیری بهتر قطعا موفق تر عمل خواهم کرد.
کارشناس: استاد میردامادی
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید