برخی از راهها برای پیشگیری:
1- از آنجا که عدم آشنایی همسران به مسائل خانوادگی و نشناختن معیارهای انتخاب و آشنا نبودن آنها به روحیات یکدیگر و عدم دقت در گزینش همسر مناسب، بخشی از عوامل اختلافات است؛ بهترین اقدام، اين است که برای پسران و دخترانی که در صدد ازدواج هستند، کلاس هایی به عنوان آموزش ازدواج و آیین همسرداری تشکیل شود و در این گونه کلاسها، ضمن تبیین زوایای روحی زن و مرد و شناساندن روحیات و امیال زنانه و مردانه ، معیارهای انتخاب و مبانی دینی در بحث تشکیل خانواده بیان گردد.
۲- بهترین راه پیشگیری، تقویت ایمان به خداوند متعال و معاد است. انبیا عالی برای پیشگیری از اختلافات در جوامع، از بشارت و برای درمان آنها، از انذار استفاده می کردند: (بقره، ۲۱۳) در دستورات دینی، برای تحمل و صبوری و حسن خلق، ثواب های فراوان و برای ناسازگاری و بداخلاقی، عقاب های سنگینی بیان شده است. همسرانی که با محور ایمان همدیگر را انتخاب نمایند و خداباور و معاد باور باشند و این بعد آنها تقویت شود، با زندگی توحیدی و خدامحور، اختلافی نخواهند داشت؛ مگر اینکه یکی از آن دو یا هردو از مدار خدامحوری خارج و «هوامحور» گردند و به دنبال هوس های خود باشند، که در این صورت، اختلاف چون موریانه ای پایه های زندگی را سست میکند.
۳- یکی دیگر از راههای پیشگیری، صحبت و گفتگو است. نباید حرفها در سینه بماند و تبدیل به کینه و تیرگی روابط شود؛ همسران باید به صورت حساب شده ، بعضی گله ها را به یکدیگر بگویند تا تبدیل به معضلی نشود. امام هادی (ع) فرمودند: «عتاب (و گله گزاری) بهتر از کینه ورزی است.» این روایت می رساند که با گله گزاری ، کینه ها از دل زدوده می شود و چه خوب است گاهی فرصت گله گزاری در زندگی باشد و با بیان برخی مطالب، فرد سبک شود و با پاسخ و توجیه فرد مقابل و یا پذیرش اشتباه، مشکل برطرف گردد و به جای تشدید اختلاف، صمیمیت ها بیشتر گردد.
در قرآن کریم آمده که پیامبر اکرم (ص) در برخی فرصتها، با همسرانش به صورت خصوصی گفتگو میکرد.
۴- صبر و حلم ، از کلیدی ترین عوامل پیشگیری از اختلافات است. در مباحث گذشته، مکرر به این موضوع اشاره شد. از باب نمونه، پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «کسی که بر اخلاق بد همسرش صبر کند و آن را احتساب نماید (و به امید ثواب الهی، به حساب بیاورد) خداوند برای هر بار صبرش، ثواب أيوب در بلایش را به او عطا می کند.» و فرمودند: سه گروه از زنان عذاب قبر ندارند و در قیامت با حضرت فاطمه زهرا (ع) محشور می شوند، یکی از آنها زنی که با بداخلاقی شوهر، صبر و بردباری خود را از دست ندهد.
۵- عفو و چشم پوشی، یکی دیگر از راه های آسان برای جلوگیری از اختلاف است. يوسف نان تا شرمندگی برادرانش را دید، فرمود که امروز بر شما توبیخ و ملامتی نیست. همچنین، روز فتح مکه که مشرکان به کعبه پناهنده شده بودند، عمر گفت: ما امروز انتقام خواهیم گرفت. پیامبر فرمود: امروز روز رحمت است و از مشرکان پرسید: گمان شما امروز نسبت به من چیست؟ گفتند: خیر است، تو برادر کریم ما هستی. پیامبر فرمود: امروز، كلام من همان كلام يوسف است: «امروز بر شما توبیخ و ملامتی نیست.» (یوسف ،۹۲) عمر گفت: من از حرف خودم شرمنده ام.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید