قرآن کریم در خصوص حفظ آبروی خانواده تأكید بسیار دارد؛ از جمله در خصوص فقرای آبرومندی که با سیلی صورت خود را سرخ نگه می دارند، می فرماید: «از شدت آبروداری، شخص بی اطلاع آنها را غنی می پندارد.» (بقره، ۲۷۳) اسلام برای اثبات زنا، چهار شاهد مقرر کرده است، و اگر سه شاهد گواهی دهند، و شخص چهارمی نباشد یا نیاید، هرسه شلاق می خورند. همچنین کسانی که به همسر خود نسبت زنا دهند، و جز خودشان شاهدی نداشته باشند، قانون لعان (چهار سوگند و يك لعنت بر خود) برای کنترل مردم از رسوا کردن یکدیگر و آبروریزی در خانواده است که خداوند با فضل و رحمت خود از طریق این گونه احکام، مانع رسوایی افراد شده وگرنه هر روز خانواده هایی رسوا و قبیله ها و فامیل هایی به تباهی کشیده می شوند.
با توجه به آیه شریفه «و کسانی که مردان و زنان با ایمان را بدون آن که کاری کرده باشند آزار می دهند، بدون شك، بهتان و گناه روشنی را بر دوش کشیده اند.» (احزاب، ۵۸) آبروی زن و مرد مؤمن، محترم و لطمه زدن به آن گناه بزرگی است و مهم ترین اذیت، زخم زبان و تهمت و آبروریزی است. که خشم الهی را به دنبال دارد.
عموم گناهان تا عملی نشود، گناه به حساب نمی آید؛ اما دوست داشتن بعضی گناهان، مانند ریختن آبروی مؤمن، گناه کبیره است، اگر چه عملی انجام ندهد: «همانا برای کسانی که دوست دارند زشتی ها در میان اهل ایمان شایع گردد، در دنیا و آخرت عذاب دردناکی است، و خداوند می داند و شما نمیدانید.» (نور، ۱۹)
نشانه همسران شایسته ، حفظ آبروی یکدیگر در محیط خانه و در بین فرزندان و محیط فامیلی و بیرون از منزل است. چه بسا مشکلات مادی، خانواده ای را رنج بدهد؛ اما زن شایسته و صالح، به گونه ای با قناعت و تدبير خود آبروداری می کند که کسی از خلأهای زندگی اش با خبر نمی گردد. همچنین، چه بسا زن نتواند در تهیه غذا، به بهترین وجه عمل نماید، اینجا وظیفه شوهر است که با آبروی او بازی نکند و یا با نیش و کنایه او را جلوی دیگران ضایع ننماید.
در پایان، تذکر این نکته ضروری است که در ضررهای جسمی، قصاص و مقابله به مثل جایز است: (مائده، ۴۵) ولی در ضربه های روحی و آبرویی، جواز مقابله به مثل نداریم. قرآن نمی فرماید که اگر کسی به شما تهمت زد، شما هم به او بهتان بزنید، بلکه به گناهکار هشدار می دهد که در صورت لزوم به دستور حاکم شرع حد میخورد.
اگر زن و مرد به هم حسن ظن داشته باشند، بسیاری از مسائل حل میگردد؛ لذا پرهیز از سوء ظن میتواند مانع ریختن آبروی یکدیگر باشد. در ادامه به این امر میپردازیم.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید