نواندیش: شاید هیچ یک از ما باور نداشته باشیم که بخشی از رفتار روزمره ما در زندگی توسط رنگ های موجود در محیط اطرافمان تعیین می شود. لباسی که می پوشیم، رنگ هایی که بر روی دیوار و یا میز ما در محل کار و یا منزل به کار رفته اند، اتاق خواب، اتومبیل و غیره، همگی تأثیر مستقیم بر رفتار ما دارند. دانشمندان دریافته اند که رنگ ها حتی در یادگیری امور و مسائل آموزشی نیز تأثیرگذارند.
در این زمینه به تازگی تحقیقات بی سابقه ای انجام گرفته است. بر اساس نتایج به دست آمده، رنگ قرمز باعث توجه بیشتر انسان به جزئیات می شود درحالیکه رنگ آبی، خلاقیت ذهن را افزایش می دهد.
به گزارش سرویس علمی نواندیش به نقل خبرگزاری آسوشیتد پرس، ژولیت ژو از دانشگاه بریتیش کلمبیا به عنوان محقق ارشد پروژه تحقیقاتی تأثیر رنگ ها بر رفتار انسان، می گوید: "افراد از تأثیر رنگ ها بر روی ذهنشان آگاه نیستند. در واقع تأثیر رنگ ها بر رفتار انسان به صورت ناخودآگاه اتفاق می افتد."
ژولیت ژو متخصص تأثیر متغیرهای محیطی بر رفتار انسان است.
بر اساس نتایج به دست آمده از تحقیقات جدید، مغز انسان در مقابل دو رنگ آبی و قرمز، دو واکنش کاملا ً متفاوت از خود بروز می دهد.
از چند دانشجو خواستند که روبروی کامپیوتر بنشینند و کارهایی را بر روی صفحه مانیتور انجام دهند. بر اساس نتایج تحقیق، آزمایش شوندگان کلماتی را که بر روی یک صفحه قرمز نوشته شده، بهتر حفظ می کردند و یا می توانستند با استفاده از آجرهای کوچک روی یک محیط قرمز، خانه های بهتری بسازند. اما همین افراد در قالب یک محیط آبی رنگ، استفاده های جالب تر و خلاقانه تری از لوازم ساده مثل کاغذ گیر و ... داشتند.
این تحقیق در حوزه تبلیغات تجاری نیز انجام گرفت. در ادامه از دانشجویان پرسیده شد که چه نوع کالایی را بیشتر می پسندند. به عنوان مثال تمامی دانشجویان از میان چند نمونه خمیردندان، خمیردندانی را پسندیدند که جلوگیری از کرم خوردگی دندان را با رنگ قرمز نشان داده بود. این مسأله نشان می دهد که قرمز به صورت ناخودآگاه، حس هشدار نسبت به یک خطر احتمالی را در فرد ایجاد می کند.
از سوی دیگر در میان چند پوستر شرکت های مسافرتی، دانشجویان تصاویری را که در پس زمینه آبی قرار داشتند، به لحاظ عکاسی، خلاقانه تر ارزیابی کردند و به هیچ عنوان توجهی به تأثیر تنظیم لنز دوربین عکاسی نداشتند.
به گفته دانشمندان همه ما از کودکی رنگ قرمز را به عنوان علامت خطر شناخته ایم. بنابراین می توان از رنگ قرمز برای به خاطر سپردن مسائل مهم و جزئی مانند یادگیری کلمات جدید در یک زبان خارجی و ... استفاده کرد.
از سوی دیگر چون رنگ آبی تداعی گر آسمان، آزادی و آرامش است، ذهن انسان را بیشتر به سمت اکتشاف سوق می دهد. به همین علت، رنگ آبی موجب خلاقیت بیشتر در ذهن می شود.
به گزارش نواندیش، آندرو الیوت به عنوان یکی از مهمترین نظریه پردازان روانشناسی رنگ ها از دانشگاه روچستر طی اظهار نظری درباره پژوهش فوق گفته است: "اگر پژوهش فوق درست باشد، پیشرفتی بزرگ در علم رونشناسی حاصل شده است. چرا که تا کنون چنین ارتباط مستقیمی به لحاظ تجربی از سوی دانشمندان میان رنگ ها و رفتار انسان برقرار نشده بود."
البته وی اعتقاد دارد که تحقیق فوق ناقص است. چرا که از تحقیقات گذشته، نتایج دیگری نیز به دست آمده است.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید