برهنه شدن در عزاداری به چه صورت است؟
چنانکه در بسیاری از عزاداریها دیده میشود است، اشخاصی از شدت مصیبت و ناراحتی در مجالس، لباسهای خود را از تن بدر میکنند و با بدن برهنه سینه میزنند. در آوردن لباس، بیشتر برای سینه زنی و گاهی به برای استفاده از زنجیر تیغ دار است. در برخی از عزاداریها، لطمه زنی نیز با این عمل همراه میشود.
عریان کردن بدن و لخت شدن به هنگام سینه زنی و عزاداری برای حضرت سیدالشهدا (ع) از نظر شرعی چه حکمی دارد؟
برخی از مراجع تقلید، مطلق برهنه شدن در عزاداری را عمل نامناسبی میدانند، ولی برخی دیگر، یکسری قاعده و قانون برای این عمل مشخص میکنند. به همین خاطر حکم برهنه شدن در مراسم عزاداری چندان دقیق نیست و متناسب با فتوای هر مرجعی، متفاوت خواهد بود.
آیت الله فاضل لنکرانی:
مانعی ندارد و زنها نباید به بدن مرد اجنبی نظر کنند.
آیتالله مکارم شیرازی:
«احتیاط آن است که عزاداران حسینی لخت نشوند عریان نشوند؛ آیا فردی در مجلس ترحیم پدرش اگر لخت شود این جزء آداب عزاداری است؟! برادران بر لخت شدن اصرار نداشته باشند. اما برای عزاداری میتوان مقداری از سینه را باز گذاشت. سابقا پیراهنهایی بود که قسمتی از آن دکمه میشد و جلوی سینه را باز میکردند و لخت هم نمیشدند که بدن نما باشد. با این کار دشمنان هم نمیتوانند سرزنش کنند.»
امام خمینی(ره):
اگر لخت شدن باعث مفسده نباشد، اشکال ندارد و بر زنان واجب است از نگاه کردن به بدن نامحرم اجتناب کنند.
آیت الله نوری همدانی:
سینه زنی یک نوع عزاداری و اظهار ارادت نسبت به خاندان عصمت و طهارت است که از طریق سینه زنی و روضه خوانی و... خاطره فداکاری و جانبازی امام حسین علیه السلام و سایر ائمه معصومین علیهم السلام برای همیشه در خاطره ها زنده می ماند و سینه زدن بطور متعارف عملی ارزشمند و پسندیده است.
آيت الله بهجت:
اشكال ندارد و لخت شدنى كه در معرض نظر حرام نامحرم باشد، جايز نيست.
آيت الله سيستانی:
اشکال ندارد.
آيت الله صافی گلپايگانی:
اگر مستلزم نگاه نامحرم نباشد اشكال ندارد.
آيت الله شبيری زنجانی:
برگزاری مراسم عزای اهل بیت و حضرت سیدالشهدا علیهم السلام از افضل قربات الی الله، و تعظیم شعائر الله است. مصادیق عزا نیز به خودی خود جایز است. البته چنانچه در اثر عناوين ثانوي با در نظر گرفتن شرايط زمان، مكان و… عرفا عناويني همچون هتك به نوعي از عزاداريهاصادق باشد، آن امور جايز نخواهد بود.
آیت الله صانعی:
برای مردان از جهت پوشش بدن و لباس، از جهت حکم شرعی آن، حدّی وجود ندارد و تنها پوشش عورت واجب است، لیکن از جهت حیای عمومی و عفت جامعه، پوشش بدن برای آنها هم در حدّ حیا و عفت عمومی، لازم و بلکه واجب است. برهنه کردن بدن در مراسم سینهزنی و عزاداری، که منجر به ضربه زدن به عفت عمومی نیست، منعی ندارد.
آری، بعضی از فقها فرمودهاند که اگر مردِ سینهزن مطمئن باشد که زنان و نامحرمان به بدنش نگاه میاندازند، باز کردن سینه و عریان نمودن بدن از باب اعانت بر اثم (فراهم آوردن زمینه گناه) حرام است؛ لیکن به نظر این جانب اعانت صدق نمیکند، چون غرض از سینه زدن، اظهار مصیبت و عشق به اباعبدالله (علیه الصّلاه والسلام) است، نه همکاری با گناهکاران که روح بلند عزاداران حسینی از این گونه پلیدیها پیراسته است. خدا ما را جزو دوستداران اباعبدالله الحسین (ع) و عزادارانش قرار دهد که با سوز و احساسات بر سر و سینه میکوبند و تنفّر خود از ظالمان و علاقه به مظلومان را نشان داده و به پندها و نصایح واعظان و مرشدان صالح، حسب سنّت دیرینه عزاداری، توجه داشتهاند.
آیت الله هاشمی شاهرودی:
براى مردان جایز است.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید