مانع تراشی در ازدواج، مصداق «صد عن سبيل الله»[1] محسوب می شود و بدیهی است هر کس باید به هر طریق که می تواند مشکلاتی را از سر راه این امر بردارد. با این جمله می خواهیم بگوییم نه تنها وظیفهی آحاد جامعه ایجاد بستر و شرایط مناسب و آسان برای ازدواج است، بلکه رفع موانع هم از واجبات این مهم به شمار می آید و چه بسا رفع موانع بیش تر در جامعه سرایت و عمومیت دارد.
به عبارتی دیگر، برای ایجاد مقتضی بعضی از افراد جامعه مد نظر قرار می گیرند؛ در حالی که در رفع موانع تک تک آحاد جامعه سهیم هستند و می توانند در رفع موانع نقش ایفا کنند؛ زیرا بزرگترین مانع ازدواج در جامعه ی کنونی افکار و فرهنگ غلط اجتماع در بحث ازدواج است؛ آداب و رسوم دست و پاگیری که آحاد جامعه آن را پذیرفته ایم و در هر قومیتی بگونه ای کم و بیش به عنوان سنت و رسوم دیرینه جزء الاینفک ازدواج قرار داده ایم. حاشیه های غیر ضروری این مهم به قدری از متن آن زیادتر شده است که اصل متن را زیر سؤال برده است و همه با هم مانعی در راه امر خدا و مصداق «صد عن سبيل الله» شده ایم!
هر کس به میزان ولخرجی و ریخت و پاش غیر ضروری که در تشریفات ازدواج فرزندش انجام می دهد، مصداق این «صد عن سبيل الله» است. یقین بدانیم تشریفاتی که ما برای ازدواج فرزندانمان به خاطر تمکن و توان مالی به گردن گرفته ایم، در روز قیامت ما را گرفتار می کند.
وقتی مادری برای دخترش جهیزیهای آنچنانی فراهم می کند، (هر چند به ظاهر از مال حلال همسرش تهیه کرده است) نتیجه این فیس و افاده ها سرخوردگی دیگر دختران می شود؛ زیرا آنان تصور می کنند اگر جهیزیه ای در حد آن عروس خانم نداشته باشند، موجب سرافکندگی در بین اقوام و آشنایان است.
در همه زمینه ها این مثال را مقایسه کنید و مخارج و تشریفات برپایی یک مجلس عقد و عروسی را در نظر بگیرید. بنابراین همه دست به دست هم داده ایم و با پذیرفتن این آداب و رسوم که متأسفانه روز به روز بر هزینه های آن می افزاییم سد راه خدا شده ایم.
بحمدالله در سال های اخیر فعالیت های ارزشمندی از برخی نهادها و مسؤولان در راستای این مهم صورت پذیرفته است و خیریه ها و نهادهای مردمی نیز در تسهیل امر ازدواج همت گمارده اند که امید است این روند رو به گسترش و افزایش باشد.
پی نوشت:
1. اشاره به آیه ی ۲۵ سوره مبارکه ی حج
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید