ماست یونانی با ماستهای دیگر متفاوت است زیرا فرآیندی را برای حذف بخش مایع شیر (Whey) پشت سر میگذارد. این مایع حاوی لاکتوز، قند طبیعی موجود در شیر، است. ماست یونانی یک محصول لبنی محبوب است، اما آیا برای شما نیز مفید است؟
تهیه ماست شامل تخمیر شیر با باکتریهای مفید میشود. ماست یونانی از قند کمتر نسبت به ماست معمولی برخوردار است. با حذف بخش مایع شیر، ماستی غلیظتر و خامهایتر با مزهای ترش تولید میشود.
برخی تولیدکنندگان با افزودن عوامل غلیظ کننده به ماست معمولی، آن را به عنوان ماست سبک یونانی روانه بازار میکنند که فواید مشابه با ماست یونانی را ارائه نمیکنند.
همچنین، نمونههای کم چرب یا بدون چربی ماست یونانی فواید سلامت مشابه با ماست یونانی سنتی را ارائه نمیکنند.
مصرف ماست یونانی ممکن است به لطف مواد مغذی موجود در آن به تقویت سلامت انسان کمک کند.
از جمله این مواد مغذی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
* کلسیم
* پروتئین
* پروبیوتیک ها
* ید
* ویتامین B12
از فواید سلامت بالقوه ماست یونانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بهبود سلامت استخوان
مصرف ماست یونانی ممکن است سلامت استخوانها را بهبود ببخشد زیرا سرشار از کلسیم و پروتئین است.
کلسیم سلامت استخوانها را تقویت میکند و میتواند خطر پوکی استخوان، یک بیماری انحطاطی استخوان، را کاهش دهد. مصرف پروتئین کافی نیز برای سلامت استخوانها ضروری است.
کاهش اشتها و گرسنگی
ماست یونانی سرشار از پروتئین است، از این رو، ممکن است به افراد در احساس سیری برای مدت زمان طولانیتر کمک کند. نتایج یک پژوهش نشان داد که افراد ممکن است پس از یک وعده غذایی با محتوای پروتئین زیاد، غذای کمتری در ادامه روز مصرف کنند.
پژوهشی دیگر نیز نشان داد که افزایش پروتئین غذایی به مصرف کالری کلی کمتر در افراد منجر شده که کاهش وزن بیشتر را به همراه داشت.
تقویت سوخت و ساز
نتایج یک پژوهش نشان داد مصرف یک رژیم غذایی با محتوای پروتئین زیاد ممکن است میزان کالری سوزی روزانه را افزایش دهد. از این رو، بهتر است مقداری پروتئین به هر یک از وعدههای غذایی روزانه اضافه شود.
جدا از محتوای پروتئین خود، ماست یونانی احتمالاً به تنهایی موجب کالری سوزی بیشتر نمیشود. اما مصرف آن به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل که شامل پروتئین کافی، کربوهیدراتهای فیبری، و چربیهای سالم میشود، ممکن است به کاهش وزن و تقویت سوخت و ساز کمک کند.
بهبود سلامت روده
ماست یونانی حاوی پروبیوتیک ها است. این باکتریهای خوب و مفید ممکن است تعادل باکتریایی سالم را در روده تقویت کنند. اما پژوهشی جدید این فواید را زیر پرسش برده است. این امکان وجود دارد که همه به روشی مشابه به پروبیوتیک ها واکنش نشان ندهند.
مطالعهای در سال 2018 نشان داده است که روده برخی افراد در برابر فواید پروبیوتیک ها مقاوم است، در شرایطی که دیگران پذیرش بیشتری دارند.
تقویت سلامت روانی
نتایج یک پژوهش نشان داد که مصرف ماست پروبیوتیک برای سلامت روانی افراد مفید است.
مطالعهای در سال 2016 نشان داد، افرادی که روزانه 100 گرم ماست پروبیوتیک یا مکمل پروبیوتیک مصرف میکنند، استرس، افسردگی، و اضطراب کمتری را نسبت به افرادی که این کار را انجام نمیدهند، تجربه میکنند.
این اثر احتمالاً به واسطه ارتباط بین روده و مغز و توانایی روده در تولید انتقال دهندههای عصبی مانند سروتونین و دوپامین شکل میگیرد.
ساخت توده عضلانی
غذاهای سرشار از پروتئین، مانند ماست یونانی، ممکن است به ساخت توده عضلانی کمک کنند. نتایج یک پژوهش نشان داد که یک رژیم غذایی با محتوای پروتئین زیاد ممکن است توده عضلانی را در افرادی که تمرینات قدرتی انجام میدهند، افزایش دهد.
کاهش فشار خون
ماست یونانی یک نوع شیر تخمیر شده پروبیوتیک است که ممکن است فشار خون را کاهش دهد.
یک تجزیه و تحلیل بزرگ در سال 2013 که 14 مطالعه و بیش از 700 شرکت کننده را شامل میشد، نشان داد که شیر تخمیر شده با پروبیوتیک ها به کاهش فشار خون کمک میکند.
با این وجود، نتایج مطالعات در این زمینه یکدست نیستند. به عنوان مثال، مطالعهای دیگر در سال 2015 با حضور 156 شرکت کننده دارای اضافه وزن نشان داد که مصرف ماست پروبیوتیک بر فشار خون یا دیگر خطرات قلبی عروقی اثری ندارد.
کاهش خطر دیابت نوع 2
ماست یونانی ممکن است خطر دیابت نوع 2، شرایطی که بر چگونگی پردازش قند خون بدن تأثیر میگذارد، را کاهش دهد. بنابر نتایج یک مطالعه در سال 2014، پژوهشگران مصرف ماست بیشتر را با کاهش خطر دیابت نوع 2 پیوند دادند.
چگونه از ماست یونانی استفاده کنیم؟
روشهای مختلفی برای لذت بردن از ماست یونانی وجود دارند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
* به عنوان یک صبحانه یا دسر همراه با موز و بلوبری
* به عنوان یک افزودنی به چیلی به جای خامهترش
* به عنوان یک افزودنی به سوپ به جای خامه
* به عنوان جایگزینی برای کره و مصرف به همراه نان یا کراکر
* به عنوان یک افزودنی به سس پاستا برای بافت خامهای بیشتر
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید