برای ارتباط بهتر مطالعه کنیم
مهارت ارتباط با دیگران
فاطمه کریمی دستنایی
ضخامت رابطه با دیگران یا از جنس نخ است و یا از جنس طناب. رابطهای که ضخامتش بهاندازه یک نخ است، رابطهای است سست، سرد، در معرض پاره شدن و خلاصه رابطهای است یکبارمصرف! اما رابطهای که ضخامتش بهاندازه طناب است، رابطهای است محکم، گرم، در معرض قویتر شدن و خلاصه رابطهای است دائم. روشن است که رابطه با دوستان نزدیک لازم است رابطه طنابی باشد و نه نخی، اما برای شکل دادن و داشتن یک رابطه طنابی چه باید کرد؟ نکتههای زیر میتواند برای رسیدن به این هدف مفید باشد:
* 69 باشید: اولين فردي باشيد که ميگويد «سلام». طبق آموزههای دین، سلام دادن هفتاد ثواب دارد که 69 تای آن به سلامدهنده میرسد. تشویق اسلام به اول سلام دادن ازآنروست که پیشقدمی در این راهکار ارتباطی میتواند حالت روانی تکبر را که برهم زننده روابط سالم است، تحت کنترل درآورد.
* از زبان بدن غافل نشوید: بلند شدن، لبخند ملايم زدن و دست دادن در هنگام سلام كردن، از رفتارهای بدنی بامعنا برای شروع یک رابطه خوشایند است. برخی بعد از مدتی دوستی نسبت به این رفتارها از خود سردی نشان میدهند و ترک این رفتارها را تا حدی نشان از صمیمیت میدانند. غافل از آنکه احترام حتی نزد دوستان دیرین میتواند طناب ارتباط را ضخیم و ضخیمتر سازد.
* کوتاه و متنوع شروع کنید: يك اظهار محبت كوتاه مانند «صبحبهخیر»، «شببهخیر»، «حال شما خوبه!» و...، براي شروع گرم مناسب است. سعی کنید به این جملات تنوع ببخشید. جملات تکراری بهمرور تبدیل به لقلقه زبان میشود و از معنای اصلی آن، هم برای شما و هم برای شنونده کاسته میشود.
* با چشم حرف بزنید: مطالعات روانشناسی اجتماعی نشان میدهد که چشمها حرف میزنند. نگاه ملایم و طولانی نشان از صمیمیت دارد. نگاه غضبناک و طولانی نشان از اعتراض و جنگ دارد. اجتناب از نگاه کردن بهطرف مقابل معانی مختلفی دارد؛ اینکه دوست نداریم با طرف مقابل حرف بزنیم، از حضور او خجالتزدهایم، میخواهیم خبر بدی به او بدهیم، دچار ترس و وحشت شدهایم، و... .
حال که چشم و نگاه به ارتباط معنا میدهد، باید مراقب نگاهها باشیم. حفظ ارتباط چشمي در هنگام صحبت کردن فرد با شما و نچرخانیدن آن به اینطرف و آنطرف، طناب ارتباط را ضخیمتر میکند.
* بهروز باشید: چيز جالبي براي ارائه دادن در دست داشته باشيد. سعي کنيد دانش خود را همواره بهروز نگه دارید و از وقايع و اخبار جديد با اطلاع باشيد. آگاهي از اخبار و وقايع فرهنگي ميتواند به شما کمک کند تا راحتتر با طرف مقابل ارتباط برقرار کنيد. ميتوانيد سر صحبت را با جملههايي به اين شرح بازکنید «نظر شما درباره.... چيست؟» و يا «شنيدهايد که...؟» از موضوعات منفي و بحثبرانگیز پرهيز کنيد و وارد جزئيات مسائل شخصي نشويد. وقتی طرف مقابل شروع به صحبت و نظردهی میکند، به حرفهاي او با دقت گوش كنيد. واکنشهاي مثبت مانند تكان دادن سر يا تائید كلامي را در زمان مناسب فراموش نكنيد.
* زمینهسازی کنید: اگر قصد ديدن شخص خاصي را دارید که برای دوستی انتخاب کردهاید، یکی از بهترين راهها اين است که از يک دوست دوجانبه بخواهيد تا شما را در غیاب شما به او معرفی کند و از علاقه شما برای دوست شدن با او خبردارش کند.
* حافظه خود را تقویت کنید: در زمان معارفه، دقت کافي داشته باشيد و سعي کنيد نامها را بهخاطر بسپاريد تا در طول مکالمه، پيوسته از آنها استفاده كنيد. اگر دوستی کارت ويزيت خود را به شما تعارف کرد، آن را بهعنوان يک هديه قبول کنيد و با هر دو دست آن را بگيريد و مدتي به آن نگاه کنيد و چيزهايي که روي آن نوشته شده است را بهدقت بخوانيد. مطمئن باشید او برای تنظیم آن کارت وقت صرف کرده است و از توجه نشان دادن شما خوشش خواهد آمد. وقتي خواندن تمام شد، آن را در جيب کت و يا کیفدستیتان قرار دهيد تا با اين کار نشان دهيد که برايتان ارزشمند است.
* خیلی راحت نباشید: افرادی که بیش از اندازه با دوست خود احساس راحتي ميکنند، ممکن است اسباب ناراحتي او را فراهم آورند؛ البته ناراحت هم نباید باشید. برخی اشخاص خود را لایق دوستی با طرف مقابل نمیدانند و بههمین دلیل احساس ناراحتی میکنند. در این صورت بهتر است با تقویت توانمندیهای خود در زمینههای مطلوب خود و دوستشان اعتمادبهنفس خود را بالا ببرند. شاید عملی کردن این پیشنهاد مدتها به طول بیانجامد اما ارزشش را دارد. اگر در رابطه احساس راحتی کنید، طناب رابطه سفتتر و محکمتر خواهد شد.
* بیستسؤالی راه نیاندازید: اگر مطمئن نيستيد که آشنای قدیمی، شما را بهدرستی بهجا ميآورد يا نه خودتان را معرفي کرده و اسمتان را بگوييد. برای مثال بگوييد: آقاي علي کاظمي؟ من محسن بختياري هستم، از ديدن شما خوشبختم. برخی افراد در این مواقع سربهسر دیگری میگذارند و اسباب کلافگی او را فراهم میآورند. غافل از اینکه این شیوه ارتباطگیری مجدد میتواند رابطه را دوباره نخی کند نه طنابی!
* منطقه ارتباطی را شناسایی کنید: پيش از آنکه در گفتوگويي که تازه به آن پيوستهايد، شرکت کنيد، ابتدا براي مدتي گوش دهيد و جوانب مختلف آن را در نظر بگيريد. مطمئناً دوست نداريد که با صحبتهای نابهجا فرصتهاي استثنايي نزدیکتر شدن را پايمال کنيد.
* فرار کنید: راههاي فرار از مكالمه نامناسب را هم براي خود و هم براي طرف مقابل بگذاريد. براي مثال بگویید من وقت نکردم نهار بخورم به همين خاطر بايد يک سر به بوفه بزنم. این روش کمک میکند وقتی اوضاع ارتباطی خوب پیش نمیرود شما خیلی محترمانه بتوانید از این رابطه سرد فرار کنید.
* بهموقع خارج شوید: یک سؤال مهم بهویژه در روابط اولیه با دیگران این است که: چه زماني بايد از يک مکالمه بيرون آمد؟ روشن است که این امر کاملاً نسبی است و بستگی به میزان رابطه، موضوع گفتوگو، وسعت زمان، ... و عوامل مختلف دیگر دارد، اما بهطورکلی میتوان گفت بهترین حالت، حالتی است که دو طرف کاملاً از هم سیر نشدهاند. تصور کنید موبایل را بخواهید شارژ کنید، نباید بگذارید تا کاملاً شارژش تمام شود و خاموش شود و آنوقت شارژش کنید چون برای باطری موبایل ضرر دارد. در اینجا نیز همینگونه است. باید قبل از سیر شدن کامل از هم جدا شوید و با دور بودن از هم باطری میل به رابطه را شارژ کنید تا دفعه بعد با ذوق و شوق مایل به ملاقات هم باشید!
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید