کار با قیچی یکی از لذتبخش ترین و مطبوع ترین فعالیت هایی است که همه ی کودکان به یادگیری آن تمایل دارند. بیشتر کودکان سه ساله قادرند کاغذ را قیچی کنند و از این کار لذت می برند و علت این امر شاید آن باشد که از تغییر ورق کاغذ از شکل اولیه اش احساس قدرت می کنند.
کاغذ را می توان به شکل های گوناگونی درآورد، آن را تا کرد، لوله کرد و سپس با قیچی به هر شکلی که خواست، درآورد.
کودک وقتی با کاغذ شکل های جدید خلق می کند، به نیاز اساسی اش یعنی تغییر و اختراع پاسخ می دهد و بدین ترتیب، احساس قدرت و اعتماد به نفسش تقویت می شود.استفده از قیچی و بریدن، راه بسیار خوبی برای تخلیه ی احساسات پرخاشگرانه ی کودک است و کودک، پس از کار با قیچی، احساس سکون و آرامش می کند.
در تهیه ی قیچی برای کودک، نکات زیر باید رعایت شود:
* نوک قیچی باید گرد(نوک پهن) باشد تا آسیبی به کودک نرساند؛ قیچی های نوک تیز برای کودکان خطرناک است.
* سعی کنید قیچی ارزان نخرید، زیرا جنسشان مرغوب نیست و کار کردن با آنها برای کودک مشکل است.
* قیچی باید تا حد امکان ساده باشد. اگرچه اکنون قیچی هایی به ظاهر زیبا و متنوع در بازار وجود دارد، از آن جا که تیغه ی آنها خوب دیده نمی شود، کار با آن برای فراگیران مشکل است و این افراد از کار با قیچی زود خسته می شوند.
* طول تیغه ی قیچی، به طور تقریبی، بیش از 15 سانتی متر نباشد.
* دسته ی قیچی ساده باشد و به راحتی در دست فراگیر جا بگیرد. بعضی از قیچی ها که دسته ی آنها دارای طرح هایی است، برای بزرگ ترها مناسب است، نه برای کودکان.
* قیچی تا حد امکان سبک وزن و تیغه ی آن تیز باشد.
* قیچی های پلاستیکی به دلیل این که لبه های کندی دارند و کار کردن با آنها مشکل است، کودک زود از آنها خسته می شود و لذت زیادی نمی برد. بنابراین، بهتر است برای کودکان از قیچی های فلزی و ساده که کار با آنها راحت تر است استفاده کنیم.
فعالیت هایی که با قیچی می توان انجام داد :
* پس از آن که قیچی را در دست کودک قرار دادید، کاربرد آن را برایش توضیح دهید. خود شما نیز یک قیچی در دست بگیرید و کودک را به تقلید از حرکاتتان تشویق کنید.
* توجه فراگیر را به این نکته جلب کنید که هرگاه تیغه های قیچی به صورت کاملاً موازی با یکدیگر قرار نگرفته باشند، کاغذ قیچی نمی شود، بلکه تا می خورد.
* از بچه ها بخواهید عکس هایی را که دوست دارند از صفحات مجلات کهنه جدا کنند.
* یک بشقاب را بر روی کاغذ بگذارید، بعد با مداد دایره بکشید و در آخر دور دایره را با قیچی ببرید. حالا می شود این دایره را با کاغذ رنگی تزیین و یا با مداد رنگ کرد.
* کارتی مقوایی به اندازه ی تقریبی 20×15 سانتی متر تهیه و آن را به فاصله ی 2 یا 4 سانتی متر خط کشی کنید، سپس کارت را در اختیار کودک قرار دهید تا خطوط را با قیچی ببرد. پس از این که مقداری تسلط پیدا کرد، می توان خطوط را به صورت زیگزاگ و یا شکل های پیچیده تر در اختیار کودک قرار داد تا آنها را ببرد و جدا کند.
* تصاویر مربع، مثلث، مستطیل، دایره و چند درخت بکشید و به کودکان بدهید تا آن شکل ها را ببرند.
* قیچی کردن روزنامه ی تا شده از تمرین های خوبی است که کودکان به آن علاقه دارند. روزنامه را چهار بار تا بزنید و بعد گوشه ها و لبه های آن را قیچی کنید. اگر آن را باز کنید، طرح قشنگی به دست می آورید. اگر خواستید می توانید آن را رنگ آمیزی هم بکنید.
* از کودکان بخواهید عکس های بریده شده را با چسب بر روی مقوا بچسبانند. بهتر است که عکس ها ضمن چسباندن طبقه بندی شوند، مثلاً آدم ها در یک دسته و جانوران در دسته ی دیگر.
دکتر علی اکبر شعاری نژاد می گوید: «از دوستانم می خواستم که روزنامه ها و مجلات را دور نریزند و آنها را به دست بچه ها می دادم و آنها با قیچی هر چه دوست داشتند می ساختند، من تا حالا ندیده ام که حتی یک صفحه از کتابهایم را بچه های خودم پاره کنند.» وقتی نیاز کودک به بریدن و پاره کردن کاغذ از طریق صحیح برآورده شود، به کارهای تخریبی دست نخواهد زد.
رعایت نکات ایمنی:
* به هنگام کار با قیچی، بزرگسالان بر کار کودک نظارت داشته باشند.
* قیچی هایی با نوکِ گرد برای کودکان تهیه کنید؛ زیرا قیچی های نوک تیز ممکن است به کودکان آسیب برسانند.
* نحوه ی استفاده از قیچی را به کودکان آموزش دهید و سپس قیچی را در اختیار کودک بگذارید.
* از کودکان بخواهید از پرت کردن قیچی به سوی دیگران خودداری ورزند.
* وقتی وسیله ای از کسی می خواهند، از او اجازه بگیرند تا زمینه ی ناراحتی و دعوا میان کودکان فراهم نشود.
* برای کودک جاقیچی تهیه کنید تا راحت تر بتواند با آن کار کند. برای این کار می توانید پاکت های شیر و یا جعبه های تخم مرغ را مورد استفاده قرار دهید. جعبه های تخم مرغ را که به صورت وارونه قرار گرفته اند، سوراخ کنید و قیچی را در درون آن قرار دهید.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید