● رسوم نخ نما شده...
وقتی دختر و پسری در سنین پایین و بدون آمادگی جسمانی، عقلی و عاطفی با یکدیگر ازدواج می کنند دچار مشکلات عدیده ای می شوند. بنابر سنتی نخ نماشده و قدیمی وقتی فردی ازدواج می کند بعد از شش ماه باید باردار شود در غیر این صورت برچسب اجاق کور به او می زنند... اما مساله فقط به همین جا ختم نمی شود چون احتمال مرده زایی یا عقب ماندگی ذهنی فرزندان نیز وجود دارد...
▪ پرونده ویژه / فاطمه اروجلو
از صدای ونگ ونگ گریه بچه کلافه شده بود؛ با حرص، روسری را که بر روی سرش افتاده بود، مرتب کرد و بعد بی تفاوت چند ضربه به صورتش زد و در گوشه ای نشست و به با نوزادش شروع به گریه کرد و به خود لعنت فرستاد... فقط ۱۷ سال داشت ولی به زنان ۳۰ ساله می ماند، ۱۳ سالش بود که عاشق پسر همسایه شد و با وجود مخالفت خانواده به خانه بخت آمد... حالا هر وقت که بچه مدرسه ای ها را می بیند که کیف بدست به مدرسه می روند دلش غنج می رود ولی خود کرده را تدبیر نیست.
ازدواج در سنین پایین به دو صورت اجبار خانواده ها و فشار خود افراد بدلیل درگیری عاطفی رخ می دهد که در هر دو صورت این عروس و داماد های کوچک هستند که گرفتار مشکل می شوند. البته امروزه ازدواج به صورت اجبار خیلی کمرنگ تر از گذشته شده است و در حالت دوم خانواده ها از ترس آبرو تن به خواسته کودکشان، نه ببخشید فرزندشان می دهند و آن ها در کمال کم تجربگی و با خیالی باطل پا در راهی می گذارند که برگشتی در آن لااقل در فرهنگ ایرانی وجود ندارد.
محمد علی الستی، استاد علوم ارتباطات اجتماعی با بیان این مطلب که پاسخ به نیازها و خواسته ها هدف نهایی از ازدواج است، می گوید: افراد بنابر شرایط و مقتضیات محیط پیرامون خود در یک سنی ازدواج می کنند. به عقیده برخی از مردم زن هر چه کم سن و سال تر باشد زندگی با او راحت تر است. به طوری که بیشتر مادران تمایل دارند عروسی کم سن و سال داشته باشند تا به روش خود وی را تربیت(!!) کنند و او را زیر سیطره خود بگیرند و عده ای از مردم نیز عقیده دارند ازدواج در سنین پایین باعث می شود که فرزندشان دنبال کارهای خلاف نرود.
بنا بر این گزارش برخی نیز هستند که پا را از این هم فراتر گذاشته اند و سن کم ازدواج را برای این می دانند که دو طرف با خصوصیات اخلاقی و روحی همدیگر آشنا شده و با یکدیگر بزرگ می شوند! در زمان های نه چندان دور ازدواج در سنین کم یک هنجار محسوب می شد و معمولا عده ای از زنان خیر خواه، دختران دم بخت را به مادرهایی که پسرهای آماده ازدواج داشتند، معرفی می کردند...
الستی درباره ازدواج در سنین پایین می گوید، ازدواج در سن کم در شرایط اجتماعی خاصی شکل می گیرد و به هیچ عنوان نمی توان آن را محکوم کرد اما باید این واقعیت را نیز پذیرفت افرادی که در سنین خیلی پایین ازدواج می کنند، راه و روش همسرداری و زندگی را نمی دانند و معمولا در سال های بعد نارضایتی خود را از این اقدام اعلام می کنند.
● ازدواج در چه سنی خوب است؟
بعضی از صاحب نظران سن ازدواج برای پسرها را بین ۲۵ تا ۳۵ و دخترها در سنین بین ۱۸ تا ۲۵ سال می دانند اما این مبنای درستی نیست و نمی توان قطعا ازدواج خارج از این سن را رد کرد.
الستی می گوید: شاخص های تعیین سن ازدواج شامل اعتقادات مذهبی، طبقه، گروه اجتماعی و نوع زیست بوم افراد می شود. مثلا یک دختر در بافت روستایی زیر ۲۵ سال ازدواج می کند ولی یک دختر ۳۰ ساله در شهر، الزامی برای ازدواج ندارد.
این در حالی است که ازدواج در سن پایین در شرایطی که جوانان امروزی آستانه تحمل شان پایین آمده است پدیده ای منفی محسوب می شود که موجب پیامدهای خاص برای زوجین و خانواده های آن ها می شود...
● عواقب ازدواج در سنین پایین
وقتی دختر و پسری در سنین پایین و بدون آمادگی جسمانی، عقلی و عاطفی با یکدیگر ازدواج می کنند دچار مشکلات عدیده ای می شوند. بنابر فرهنگ ایرانی وقتی فردی ازدواج می کند بعد از شش ماه باید باردار شود در غیر این صورت برچسب اجاق کور به او می زنند به خصوص اگر فرد بدلیل سن کم، تحمل این قبیل حرف ها را نیز نداشته باشد برای پایان دادن این حرف و حدیث ها به فکر باردار شدن می افتد که نه تنها در همه دوران بارداری با مشکلاتی مواجه می شود بلکه زایمانش در اغلب موارد پری ناتال (تحت مراقبت های لازم) می بایست انجام گیرد. اما مساله فقط به همین جا ختم نمی شود چون احتمال مرده زایی یا عقب ماندگی ذهنی فرزندان نیز وجود دارد.
از سویی پسرانی که در سن پایین ازدواج می کنند پس از مدتی که در جمع دوستان و همسالان مجرد خود قرار می گیرند دچار یاس و ناامیدی می شوند و حس می کنند با ازدواج، موقعیت های زندگی مجردی را از دست داده اند. البته پزشکان معتقدند این افراد به دلیل حس نارضایتی از زندگی که همیشه با آن دست و پنجه نرم می کنند بیشتر از بقیه افراد مستعد بیماری های قلبی و عروقی هستند.
با این همه به نظر می رسد که سن ازدواج تابع عدد خاصی نیست و اینگونه نیست که فردی با ۳۰ سال سن ازدواج کند اما فرد ۲۰ ساله نباید! بلکه افراد باید از نظر عاطفی، عقلی و جسمی شرایط ازدواج را داشته باشند. و صد البته که رسوم خرافی و برخی رفتارهای غلط نخ نماشده به هیچوجه نباید در چنین تصمیم بزرگی داخل شود.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید