قطعأ همه میدانیم که هر کالا یا خدمات نوپا نیازمند افزایش تجربهی کاری به منظور بهبود کیفیت است؛ در نتیجه شاید دلیل عدم استقبال از برخی شبکههای داخلی در همین راستای وجود برخی از نقصها باشد که بیتردید در کوتاه مدت رفع خواهد شد.
چند سالی است که فضای مجازی با گسترش فعالیت های خود در سطح جامعه، اوقات فراغت و کار بسیاری از اقشار مختلف را به خود مشغول ساخته بهطوری که گروهی، این فضا را تنها محل، برای کسب درآمد خود انتخاب کرده بودند.
شاید کمتر کسی فکر میکرد؛ گسترش فضای مجازی و افزایش تکنولوژیهای ارتباطی که روزی با هدف آسانسازی ارتباط و نزدیکی بیشتر افراد شکل گرفته بود، امروزه خود به دغدغه و چالشی تازه در این حوزه تبدیل شده باشد و به نوعی تبدیل به فضایی پُر از دردسرهای گوناگون و مصادیق مجرمانه شود.
باید توجه داشت که ایدههای اولیه برای تشکیل چنین فضایی در راستای جریان آزاد اطلاعات و افزایش گسترهی ارتباطی شکل گرفت اما بعدها مسیر خود را تا حدودی تغییر داد و بعضأ تبدیل به محلی برای انواع سوءاستفادهها، ارتباطهای ناسالم، فروش اقلام غیر مجاز و... شد که کنترل آن با توجه به گستردگی و عدم همکاری طراحان آن با دستگاههای مربوطه کار دشواری بود.
به هر حال این فضا، باید مورد نظارت و کنترل بیش از پیش و دقیقتری قرار بگیرد تا بتوان از آسیبهای احتمالی آن جلوگیری کرد. در کشور ما برای پیشگیری از مخاطرات این فضا، موضوع فیلترینگ مطرح است. مسئلهای که از نخستین سالهای ورود اینترنت به ایران، جزو لاینفک این فضا شد.
فیلترینگ انواع شبکههای اجتماعی، نارضایتیهای فراوانی رات برای آن دسته افراد که تنها نیاز به اطلاعاتی خاص برای پژوهشها و تحقیقات خود داشتند به همراه داشت، از این رو؛ همواره دولتها وعده میدادند که سطح فضاهای فیلتر شده را کاهش خواهند داد و یا اینکه در دورهی روی کار بودن ما، فیلترینگ جدیدی انجام نخواهد شد. وعدهای که هرگز محقق نشد و ما در تمام دوران شاهد افزایش چتر فیلترینگ بر آسمان فضای مجازی بودیم.
باید توجه داشت که موضوع فیلترینگ، آن هم مربوط به پُر کاربرترین پیامرسان مورد استفادهی ایرانیان، یعنی تلگرام، یکی از مهمتریم مسائل مطرح در دولت دوازدهم بود. وزیر ارتباطات و رئیس جمهور همواره دَم از عدم فیلترینگ این پیامرسان میزدند، اما در نهایت شاهد از دسترس خارج شدن آن بنا به دلایل امنیتی بودیم. تصمیمی که در شورای عالی فضای مجازی و با دستور آقای رئیس جمهور انجام گرفت اما بلافاصله با راهاندازی موج گستردهای از پیامها و پُستهای مختلف در انواع شبکههای اجتماعی، سعی بر آن شد تا ایشان را از این ماجرا تبرئه کنند. اما براستی چرا؟! اگر بهواقع، این امر برای افزایش امنیت ملی انجام شده، چرا باید آن را به گردن یکدیگر بیندازیم؟!
فیلترینگ برای حمایت از شبکههای اجتماعی داخلی
در این میان باید توجه داشت که اگر قابلیتها و مزایای شبکههای اجتماعی، در مسیر درست خود قرار بگیرد قطعأ بر هیچ کس پوشیده نخواهد بود اما در شرایط فعلی فیلترینگ نه تنها مضر نبوده، که از زوایای مختلفی مفید هم خواهد بود.
بر اساس آمارهای منتشر شده، پیامرسان تلگرام یکی از محبوبترین شبکههای مجازی در بین کاربران ایرانی است بطوری که بخش قابل توجهی از کاربران این پیامرسان در سراسر جهان، ایرانیها هستند. این شبکه به گفتهی مدیران خود جزو امنترین شبکهها بوده اما در ادوار مختلف با دسترسیهایی که از کاربران خود گرفته است میزان امنیت آن به نوعی با چالشهای خاصی روبرو بوده است. از طرفی هم، صدور مجوز جولان دادن تروریستها و اشاعهی خشونت در این فضا از سوی مدیر این پیامرسان، یکی دیگر از علل فیلترینگ تلگرام شد.
به هر حال همه میدانیم که سازمانهای مربوطه و مسئولین، مهلتهای فراوانی را به گردانندگان تلگرام داده بودند تا در مواقع حساس، با همکاریهای لازم جلوی مواردی که امنیت ملی را تهدید میکند، بگیرند اما آنها تن به این همکاری ندادند. از سوی دیگر با همت متخصصان داخلی، شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای داخلی با قابلیتهای فراوانی طراحی و مورد آزمایش قرار گرفتند تا بتوان به بهترین نحو ممکن، سهولت در ارتباطات، تبادل اطلاعات و نیز فضای کسب و کار آنلاین را حفظ کرد.
در داخل پدیدار شده که دارای کاربری آسان و ارتباطات مطلوب هستند. پس شاید یکی از مهم ترین عوامل در فیلترینگ، حمایت از شبکه های اجتماعی داخلی باشد که هریک از ما با یک نگاه ملی گرایانه به این مسئله قطعأ از پیام رسان های داخلی بهره خواهیم برد. همچنین باید گفت که استفاده از پیام رسان های داخلی حجمی از اینترنت کاربران کم نمی کنند که این امر خود مزیتی مهم محسوب می شود.
فیلترینگ به کمک پیشگیری از جریم میرود
همانطور که میدانیم متأسفانه برخی از شبکههای اجتماعی برای تحقق مقاصد خود بهره مند می شوند و اقدام به مصادیق مجرمانه و فعالیت در این راستا می نمایند در نتیجه هرگاه سرورها و اطلاعات زیرساختی یک شبکه اجتماعی در کشوری قرار داشته باشد دسترسی به اطلاعات کاربری بسیار آسان خواهد بود که این امر دلیلی برای ترس برخی افراد مخصوصأ سوءاستفاده کنندگان شده که تبلیغات بسیار گستردهای را بر ضد پیامرسانهای بومی انجام میدهند اما با اطمینان خاطر مسئولان بر مردم مبنی بر این که دسترسی به اطلاعات کاربری صرفأ به منظور پیشگیری از جرم صورت میپذیرد خود می تواند راهکاری باشد برای سوق دادن افراد به استفاده از پیام رسان های داخلی که خوشبختانه این امر مجدانه در حال پیگیری است.
چرایی عدم استقبال از پیام رسان های داخلی
قطعأ همه میدانیم که هر کالا یا خدمات نوپا نیازمند افزایش تجربهی کاری به منظور بهبود کیفیت است؛ در نتیجه شاید دلیل عدم استقبال از برخی شبکههای داخلی در همین راستای وجود برخی از نقصها باشد که بیتردید در کوتاه مدت رفع خواهد شد. عدم برخورداری این شبکهها از شکل و شمایل مطلوب و کاربری نه چندان قوی آنها نیز دلیل دیگری برای هموطنان بوده که ابا توجه به قابلیت های متخصصان این شبکه ها و مقداری حمایت از آنها می تواند روند مطلوب تری را سپری کند. همانطور که پیش تر نیز بدان اشاره شد یکی دیگر از دلایل اصلی عدم استقبال از شبکه های اجتماعی داخلی ترس کاذب از دسترسی آسان سازمان های مربوطه به اطلاعات کاربری افراد است اما پرسیدن این سؤال که آیا شما قرار است کاری خلاف قوانین کشوری انجام دهید که از دسترسی به اطلاعات کاربری این میزان می ترسید؟ قطعأ ضروری خواهد بود. اما باید دانست که این روند در تمامی دولت ها مرسوم بوده و زمانی می توان از جرایم پیشگیری نمود که اطلاعات کافی از نحوه وقوع آن در دسترس باشد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید