بیماریهای بهار در کمین کودکان
فوقتخصص بیماریهای عفونی کودکان می گوید؛
با آمدن فصل بهار همه چیز نو و زیبا میشود و به همین دلیل خیلی از افراد و بهخصوص کودکان دوست دارند وقت خود را بیشتر در خارج از خانه بگذرانند اما در این میان وجود هوای ناپایدار و حساسیتهای فصلی و همینطور میوههای نوبرانه ممکن است مشکلاتی برای کودکان ایجاد کند. با دکتر علیرضا ناطقیان، فوقتخصص بیماریهای عفونی کودکان و عضو هیات علمی دانشگاه علومپزشکی تهران در مورد چگونگی مراقبت از کودکان در فصل بهار گفتوگو کردهایم.
با آغاز فصل بهار چه نوع بیماریهایی بیشتر شیوع پیدا میکند؟
با آمدن فصل بهار اتفاقات زیادی در زندگی کودکان میافتد. خیلی از کودکان دوست دارند در این فصل از خانه بیرون بروند و بازی کنند و به همین دلیل ممکن است زیاد عرق کنند و بعد از بازی مقابل پنجره یا کولر بنشینند و دچار سرماخوردگی شوند. از طرف دیگر، گرده گلها میتواند در کودکان حساسیت ایجاد کند که با علائمی مانند سختی در تنفس، آبریزش از چشم و بینی، سرخی چشم و... همراه است اما بهطور کلی، بیماریهای فصلی شایع به 2 گروه تقسیم میشوند؛ عفونتهای تنفسی مانند آنفلوانزا و عفونتهای گوارشی مانند اسهال و استفراغ.
درباره بیماریهای دیگری که والدین باید به آن توجه کنند توضیح میدهید؟
در این فصل ممکن است کودکان دچار مسمومیت غذایی شوند. به همین دلیل اسهال و استفراغ در این فصل بین کودکان به شدت شایع است و والدین باید مراقب باشند کودکانشان حتما غذاهای مناسب و میوههای ضدعفونیشده بخورند تا دچار مسمومیت غذایی نشوند.
در فصل بهار عفونتها بیشتر از چه راهی به کودکان منتقل میشود؟
بیشتر از راه دید و بازدیدها، بازی بچهها در مدرسه و همینطور پوشش نامناسب آنها. این عوامل از راههای انتقال عفونتها و مخصوصا عفونتهای ویروسی هستند.
مسالهای که در این فصل بسیار شایع است و خودتان هم به آن اشاره کردید، حساسیت فصلی است. چطور میتوان حساسیت فصلی را از سرماخوردگی تشخیص داد؟
این مساله حتی گاهی برای خود پزشکان هم دشوار است اما معمولا نشانههای حساسیت شامل خارش چشم، خارش بینی، قرمزی چشم، خارش گلو و... است. از طرف دیگر، ترشح بینی فردی که حساسیت دارد، بیرنگ و دائمی است در حالی که رنگ ترشح بینی کسی که سرماخورده بعد از 2روز به حالت عادی برمیگردد و عطسه یا سرفهاش مقطعی است.
تفاوت بین حساسیت فصلی با دائمی چیست؟
همانطور که اشاره کردم، از علامتهای شایع در حساسیت میتوان به عطسه و آبریزش بینی رقیق، شفاف و بدون چسبندگی، گرفتگی بینی، خارش گوش، بینی، چشم و گلودرد و سرفه همراه با خلط که امکان دارد شدت سرفهها در شب و هنگام صبح بیشتر شود، اشاره کرد. معمولا در حساسیتهای دائمی یعنی حساسیتهایی که ربطی به فصل خاصی از سال ندارد، کودکان بیشتر دچار گرفتگی بینی میشوند. معمولا در این حالت ترشحات بهصورت خلط، در حلق و بینی جمع میشوند و در نهایت از مجاری بینی و دهان خارج میشوند. برای جلوگیری از گرفتگی بینی، قطرههای بینی تجویز میشود. در حساسیتهای دائمی، آبریزش چشم و عطسه وجود دارد، اما نه به اندازه حساسیتهای فصلی. لازم به ذکر است شدت حساسیت در کودکان با یکدیگر متفاوت است.
خیلی از کودکان دوست دارند از میوههای نوبرانه استفاده کنند. چطور میتوان به آنها آموزش داد از میوهها به درستی استفاده کنند تا مشکلی برایشان ایجاد نشود؟
این مساله تنها با آموزش برطرف نمیشود. خیلی از ما ایرانیها دوست داریم در آغاز هر فصل از میوههای آن استفاده کنیم و به اصطلاح نوبرانه کنیم. اما بهتر است در وهله اول کودکان از میوههای ضدعفونیشده استفاده کنند یا حداقل این میوهها از جایی مطمئن تهیه شوند تا با خیال راحتتر بتوان از آنها استفاده کرد. البته با شروع فصل بهار تعداد دستفروشانی که میوههایی از جمله چغالهبادام میفروشند، زیاد میشود که از این بابت ارگانهای بهداشتی نیز باید روی آنها دقت نظر داشته باشند. متاسفانه بسیاری از این افراد برای شستشو از آب چاه استفاده میکنند که خود این کار میتواند مشکلات بسیاری برای مصرفکنندگان ایجاد کند.
در این فصل بیماریهایی مانند آبلهمرغان و سرخک هم بسیار شایع است. با اینگونه بیماریها در این فصل چگونه باید برخورد کنیم؟
توصیه میکنم والدین به هیچوجه نگران آبلهمرغان کودکشان نباشند زیرا هر چقدر سن ابتلا به این بیماری کمتر باشد، عوارض و مشکلاتی که برای کودک ایجاد میکند، کمتر است. ما هنوز در کشورمان واکسن آبلهمرغان نداریم و تا زمانی که این برنامه همگانی نشده، بهتر است آن را عقب نیندازیم و از آن نترسیم زیرا بهطور طبیعی کودکان زیادی با این بیماری مواجه خواهند شد.
اگر کودک عطسه و آبریزش بینی شدید داشت، چه کنیم؟
اگر عطسه و آبریزش به حدی شدید است که کودک را اذیت میکند باید با توصیه و تجویز پزشک از داروها کمک گرفت. همچنین، اگر سابقه آسم در خانواده یا نشانههای آن در کودک وجود داشته باشد، حتما باید به پزشک متخصص مراجعه و با او مشورت کرد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید