بسیاری، نیازها و نیازمندیهای یتیمان را از دیدگاه امور مادّی مینگرند، که باید دارای مسکن وهمسر و لباس و تغذیه مناسب شوند، امّا امام علی علیه السلام به همان اندازهای که به احتیاجات مادّی و جسمی یتیمان فکر میکرد، به رفع نیازها و کمبودهای روانی آنها نیز میاندیشید، که دچار عقدههای روانی، یا کمبودهای عاطفی نگردند.
در رابطه با یتیمان، تنها غذا برای آنها نمیبرد، بلکه با دست خود غذا در دهانشان میگذارد تا شیرینی گرفتنِ غذا از دست پدر را بچشند. یتیمان را دور خود جمع میکرد، و با انواع بازیها، و صدای تقلیدی گوسفند آنها را میخنداند.
وقتی یتیمان را به منزل میآورد، و میخواست به آنها عسل بخوراند، انگشتان خود را میشست، و با انگشتان خود عسل در دهان یتیمان میگذارد که دو نوع شیرینی را بچشند: شیرینی عسل و شیرینی از دست پدر گرفتن گرچه افراد ناآگاه به امام علی علیه السلام اعتراض میکردند، که این کارها در شأن شما نیست. امّا امام علی علیه السلام به نکات ظریفی توجه داشت که امروز در علم روانشناسی، و روانشناسی کودک، و روانشناسی تربیتی، بسیار مورد توجّه است.
روانشناسان میگویند: علل بزهکاری فرزندانی که پدر یا مادر را از دست دادند کمبود «عاطفه» است.
امام علی علیه السلام آنقدر به یتیمان توجّه داشت، و با آنها مهربانی میکرد که دیگران میگفتند: ای کاش منهم یک یتیم بودم. (1)
پینوشت:
1. بحارالانوار، ج 41، ص 49
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید