فرق LAN و PANچيست؟
LAN بايد قادر باشد تا بخشهايي حداقل با صد متر طول را پشتيباني كند.
PANبايد قادر باشد تا بخشهايي حداقل با ده متر طول را پشتيباني كند.
PAN يك شبكه كامپيوتري مورد استفاده براي ارتباط ميان DEVICEهاي كامپيوتري نزديك به هم است (شامل تلفن و PDA) اين وسايل ميتوانند به شخص تعلق داشته باشند يا نداشته باشند.
PAN ها مي توانند براي ارتباط ميان وسايل شخصي(ارتباط داخلي شخصي)يا براي ارتباط با يك شبكه رده بالا تر و اينترنت مور د استفاده قرار گيرند.
PAN ها مي توانند با باسهاي كامپيوتري مثل USB و FINEWINE سيم كشي شوند
PAN هاي بي سيم هم مي توانند توسط تكنولوژي شبكه اي IRDA و BLUE TOOTH ساخته شوند.
فرق WI-FI و BLUETOOTH چيست؟
اين استاندارد از زيرمجموعه Bluetooth است و تحت آن ارتباطى با قدرتى بيشتر از خود Bluetooth ايجاد خواهد شد. ارتباط Wi-Fi كه مخفف Wireless Fidelity است بيشتر بر پايه ارتباط شبكه اينترنت به صورت بى سيم تاكيد مى كند و همين امر باعث محبوبيت بسيار زياد آن شده است با استفاده از اين تكنولوژى به راحتى در مسافرت، هواپيما و يا هتل مى توان از طريق Laptop به اينترنت متصل شد. Wi-Fi كه همان استاندارد IEEE802.11 است در مدل هاى 802.11a و 802.11b مورد استفاده قرار مى گيرد و استاندارد اصلى آن IEEE802.11b است.
در اين مدل حداكثر سرعت انتقال اطلاعات 11Mbps است و از فركانس راديويى 2/4 گيگاهرتز استفاده مى كند. براى سرعت بخشيدن به اين استاندارد مدل ديگرى نيز به نام 802.11b+ ايجاد شده كه سرعت انتقال را تا 22mbps افزايش مى دهد. در مدل 802.11a سرعت اطلاعات حدود 54mbps است و از فركانس 50 GHz استفاده مى شود.
به طور حتم اين مدل در آينده اى نه چندان دور جاى 802.11b را خواهد گرفت.
براى استفاده از اين سيستم ايستگاه هايى به نام Access point در مناطق مختلف و به فواصل چند صد مترى قرار مى گيرد. اين ايستگاه ها امواج راديويى را در هوا منتشر مى كنند و هر كامپيوترى كه به Wi-Fi مجهز باشد و در محدوده اين ايستگاه ها قرار داشته باشد قادر به استفاده از اينترنت است و كاربران با قرار دادن يك كارت سخت افزارى IEEE802.11b و يا وصل كردن يك دستگاه Wi-Fi اكسترنال از طريق USB به كامپيوتر خود قادر به استفاده از اين سيستم هستند.
قيمت اينترنت در اين سيستم بسيار مناسب است. مثلاً در كشور آمريكا يك Account نامحدود يك ماهه با اين سرويس به مبلغ 20 تا 30 دلار در اختيار كاربران قرار مى گيرد.
از نظر برد موثر هم حداكثر تا 150 متر اطراف Access Point مورد پوشش قرار مى گيرد. در اين حالت سرعت انتقال ارتباط 1mbps است. البته هر چقدر فاصله كاربر با ايستگاه اصلى كمتر از 150 متر باشد سرعت انتقال اطلاعات بيشتر خواهد شد. مثلاً سرعت انتقال اطلاعات در فاصله 100 مترى mbps5.5، در فاصله 80 مترى 8mbps و در فاصله 50 مترى و كمتر از mbps است
BLUE TOOTH يك جايگزين براي ساختن PERSONAL AREA NETWORK است در حالي كه در WI-FI تعداد زيادي آداپتورهاي USB BLUE TOOTH وجود دارد كه بعضي از آنها شامل يك آداپتور IRDI است و در واقع مي توان گفت BLUE TOOTH را نبايد با WI-FI مقايسه كرد كه يك پروتكل سريع تر است و نياز به سخت افزار پيچيده تري دارد و فاصله ي بيشتري را پوشش مي دهد در حالي كه از همان رنج فركانسي استفاده مي كند
مزاياى Bluetooth
عوامل بسيارى موجب شده تا شركت ها و موسسات ارتباطى به دنبال استفاده از Bluetooth باشند. يكى از اين عوامل محدوديت در انتقال Data از طريق سيم است. دستگاه هايى كه با سيم كار مى كنند از طريق رابط هاى سريال يا پارلل و يا USB به كامپيوتر متصل مى شوند. اگر از ارتباط سريال استفاده شود در هر سيكل زمانى يك بيت ارسال مى شود و ارتباط پارلل در هر سيكل 8 تا 16 بيت را ارسال مى نمايد. اين مقادير در دنياى ارتباطات پرسرعت امروزى بسيار كم است. تا چندى پيش در مقام كشورهاى پيشرفته براى ارتباط اينترنت به طور كامل از ارتباطات سيمى و تكنولوژى هايى چون ISON و DSL استفاده مى شد. البته اين سيستم ها هنوز هم جزء پرطرفدارترين و كاربردى ترين وسايل ارتباطى در جهان هستند. بگذريم كه در كشور ما هنوز به طور كامل از اين سيستم ها استفاده نمى شود و همچنان سيستم قديمى و بسيار ضعيف Dial up مورد استفاده قرار مى گيرد.
به لطف تكنولوژى جديد Bluetooth كشورهايى چون آمريكا و برخى كشورهاى اروپايى كه در زمينه تكنولوژى حرف اول را در دنيا مى زنند به سمت استفاده از ارتباطات بى سيم بين شبكه ها و اينترنت حركت مى كنند كه علاوه بر سرعت زياد، كيفيت بسيار خوبى را در اختيار كاربرانش قرار مى دهد. از ديگر مشكلاتى كه متخصصين بخش ارتباط با آن سروكار داشتند عدم وجود يك استاندارد مشخص و ثابت براى ارتباط دستگاه هاى مختلف با يكديگر بود. تا پيش از اين هر شركت دستگاه هاى خود را براساس استانداردهاى ارتباطى خود توليد مى كرد و به همين خاطر اغلب آنها براى ارتباط با دستگاه هايى از همان نوع ولى متعلق به يك كمپانى ديگر دچار مشكل مى شدند زيرا پروتكل ثابتى وجود نداشت. حال اين مشكل توسط استاندارد Bluetooth به راحتى قابل حل است. قبل از مطرح شدن مسئله استفاده از Bluetooth متخصصان اعتقاد داشتند كه در ارتباطات نزديك از اشعه مادون قرمز استفاده شود.
مثلاً در كنترل از راه دور تلويزيون از اين سيستم استفاده مى شود. تكنولوژى مادون قرمز IrDA نام دارد و مخفف Infrared Data Association است. در عمل ثابت شده كه استفاده از اين استاندارد قابل اطمينان است و هزينه بسيار كمى به خود اختصاص مى دهد. ولى با اين وجود معايبى نيز دارد. اولين مشكل حركت نور در خط راست است. فرستنده مادون قرمز و گيرنده آن مى بايست در مقابل هم قرار بگيرند تا ارسال اطلاعات صورت گيرد، در غير اين صورت و وجود داشتن مانعى در بين راه، انتقال اطلاعات به درستى صورت نمى گيرد. يكى ديگر از مشكلات مادون قرمز اصطلاح «يك به يك» است. به اين معنى كه شما فقط مى توانيد اطلاعات را از يك دستگاه تنها به يك دستگاه ديگر ارسال كنيد و در يك لحظه قادر به ارسال اطلاعات از يك دستگاه به چند دستگاه نخواهيد بود اما هر دو مشكل IrDA از طريق Bluetooth قابل رفع است. يكى ديگر از دلايل استفاده از تراشه هاى Bluetooth قيمت بسيار مناسب آن است.
قيمت اين تراشه ها عملاً 15 تا 30 دلار است كه با توجه به كارايى بسيار خوب، اين قيمت كاملاً مناسب به نظر مى رسد.
همان طور كه اشاره شد اين تكنولوژى از محدوده فركانس 2/40 تا 2/48 گيگا هرتز كه محدوده اى رايگان است استفاده مى كند كه 79 كانال ارتباطى را شامل مى شود. البته اين محدوده در اروپا و آمريكا مورد استفاده قرار مى گيرد ولى در ژاپن اين محدوده بين 2/47 تا 2/49 گيگا هرتز است و 23 كانال ارتباطى را شامل مى شود. هر كدام از اين كانال هاى ارتباطى قابليت ارسال يك مگابايت اطلاعات را دارد و برد موثر آن 10متر ذكر شده كه شركت هاى ارائه كننده اين سيستم ها تا برد7 متر را ضمانت مى كنند و بيشتر از آن به فضاى اتاقى بستگى دارد كه دستگاه ها در آن قرار دارند و همچنين به ميزان وجود ديگر امواج راديويى هم وابسته است. سرعت انتقال اطلاعات در استاندارد Bluetooth بستگى به نوع سيستم ارتباطى دارد. مثلاً اگر از ارتباط همزمان يا Synchronous استفاده شود نرخ انتقال اطلاعات 423 كيلوبايت در ثانيه خواهد بود.
در اين نوع ارتباط دستگاه فرستنده و گيرنده به طور همزمان قادر به دريافت و ارسال اطلاعات هستند. در نوع ديگر ارتباط كه ارتباط غيرهمزمان يا Asynchronous نام دارد نرخ انتقال اطلاعات 721كيلوبايت در ثانيه خواهد بود. البته با وجود سرعت بيشتر اين ارتباط نسبت به ارتباط همزمان، قابليت ارسال و دريافت در يك زمان را ندارد. البته تكنولوژى هاى مانند Wi-Fi كه بر پايه Bluetooth است برد موثر و نرخ انتقال اطلاعات بيشتر مى شود. Bluetooth از سيستم بسيار حساسى نيز برخوردار است و از اين لحاظ با استفاده از آن احتمال تداخل بين دستگاه هاى مجهز به امواج راديويى به حداقل خود مى رسد و حتى در صورت بروز تداخل در ارتباط بلافاصله اطلاعات از بين رفته مجدداً به طور خودكار براى دستگاه گيرنده ارسال خواهد شد. حال اين تصور به وجود مى آيد كه با وجود چندين دستگاه مجهز به اين تكنولوژى در يك اتاق چگونه آنها روى يك فركانس مشخص و بدون تداخل با يكديگر به تبادل اطلاعات مى پردازند.
براى جلوگيرى از تداخل اطلاعات Bluetooth از تكنيكى به نام Spread Spectrum Frequency استفاده مى كند و اين تكنيك به دستگاه ها اجازه مى دهد كه در يك محدوده فركانسى مشخص شده به صورت خودكار تغيير فركانس داشته باشند. در واقع در اين تكنولوژى يابنده كانال آزاد بيش از ۱۵۰۰ بار در ثانيه كانال هاى ارتباطى را چك مى كند تا از كانال هاى اشغال شده با خبر باشد و در صورت ايجاد يك ارتباط جديد يك كانال آزاد را به آن ارتباط اختصاص دهد. مثلاً يك دستگاه كامپيوتر در حال ارتباط با پرينتر از طريق فركانس GHZ 2.47 باشد در همين زمان موبايل قصد ارتباط با اسكنر را دارد. با استفاده از تكنيكى كه ذكر شد به طور خودكار فركانس اشغال شده توسط كامپيوتر و پرينتر شناسايى شده و ارتباط موبايل و اسكنر به روى يك فركانس جديد برقرار مى شود.
Bluetooth چگونه كار مي كند ؟
يكي از جالب ترين نكات درباره اين استاندارد روشي است كه وسايل مجهز به تراشه هاي بلوتوث به طور خودكار يكديگر را تشخيص مي دهند ، ارتباط برقرار مي كنند و داده ها را به دستور شما يا بدون دخالت شما انتقال مي دهند.
در خصوصيات بلوتوث يك ارتباط راديويي با برد كوتاه تعريف شده است.
اين استاندارد هم چنين يك برد متوسط 100 متري را تعريف كرده است ، اما به ندرت به كار مي رود ، چون به توان التريكي و هزينه بيشتري نياز دارد.
هر وسيله بلوتوث حاوي يك تراشه فرستنده / گيرنده مربعي 4 سانتيمتري است كه در باند فركانس راديويي ISM (Industrial Scientific Medical) يا صنعتي ، علمي ، پزشكي از 40/2 گيگاهرتز تا 48/2 گيگاهرتز عمل مي كند.
سازندگان و طراحان اين فركانس را بدين لحاظ انتخاب كردند كه در سراسر جهان به رايگان در دسترس است و محدوديتهاي داشتن مجوز را ندارند .
باند ISM به 79 كانال تقسيم مي شود كه هر كدام پهناي باند يك مگاهرتزي دارند كه اين باند رايگان است .
بلوتوث از لحاظ نظري پهناي باند يك مگابايت در ثانيه را دارد ، كه سرعتي نزديك به 723 كيلوبيت در ثانيه است.
اين سرعت خيلي بالا نيست ، اما براي انتقال داده ها بين وسايل دستي و دسترسي به اينترنت كاملاً كافي است.
هر دستگاه BLUE TOOTH مي تواند به طور همزمان تا 7 اتصال را نگه دارد اما فقط يك اتصال فعال در يك زمان وجود دارد اين گروه ماكزيمم 8 دستگاه يكي HOST و بقيهSLAVE PICONETS ناميده مي شوند
خصوصيات BLUE TOOTH همچنين امكان اتصال دو PICONET را با يك دستگاه MASTER كه به عنوان BRIDGE عمل مي كند فراهم مي آورد.
هر دستگاه مي تواند طوري پيكر بندي شود كه به طور متناوب وجودش را به دستگاه مجاوربراي برقراري يك اتصال ,اعلام كند .
همچنين اين امكان وجود دارد كه با استفاده از PASSWORD ارتباط بين دو دستگاه را حفاظت كرد به طوري كه كس ديگري نتواند به آنها گوش دهد.
پروتكل در باند LICENSE FREE ISM در 2.45 GHZ كار مي كند و سرعت آن به 732 KBI/S مي رسد كه براي جلوگيري از تداخل با بقيه پروتكلها كه از باند 2.45 GHZ استفاده مي كنند , پروتكل BLUE TOOTH باند را به 79 كانال تقسيم كرده و كانالها را تا 1600 بار در ثانيه تغيير مي دهد .
Bluetooth و هك
Bluetooth در کسری از ثانیه موجب هک میشود .
وسایلی که از فناوری بیسیم Bluetooth برای تبادل اطلاعات بهره میبرند از جمله تلفنهای همراه، رایانههای PDA و کامپیوترهای شخصی, از نظر امنیتی بسیار آسیبپذیر بوده و امکان هک شدن در کسری از ثانیه وجود دارد.
به گزارش يخش خبر شبكه فن آوري اطلاعات ايران، بررسیهای کارشناسان نشان میدهد که مهاجمان میتوانند به سرعت به شبکههای بی سیم مبتنی بر Blue Tooth نفوذ کرده و حتی هزینه مکالمه یک کاربر را بر دوش کاربر دیگری بیندازند.
این مهند سان به تازگی موفق شدهاند تنها در مدت زمان 06/0 ثانیه به درون دو تلفن همراه که از طریق فناوری Blue Tooth باهم در ارتباط بودند نفوذ کنند و کنترل آنها را در دست بگیرند.
آنان معتقد ند که باید در استانداردهای مربوط به این فناوری تجدید نظر جدی به عمل آید.
امنيت سيستم و اصلاح خطا:
سه تكنيك اصلاح خطا براى شبكه هاى بلوتوث معرفى شده است: دو حالت كد اصلاح خطاى مستقيم (FEC) و درخواست تكرار اتوماتيك. (Arq) روش هاى FEC طورى برنامه ريزى شده اند تا تعداد ارسال هاى مجدد را كاهش دهند. امنيت سيستم از سه طريق انجام مى شود: جهش هاى فركانسى تصادفى تكرار شونده، استفاده از كدهاى خاص براى تعيين صحت اطلاعات و روش رمز نگارى.
جهش هاى فركانسى، استراق سمع را براى هر كسى مشكل مى كند. در اين روش فركانس ارتباطى بين دو دستگاه براساس الگوى توافقى بين خودشان در محدوده فركانس مجاز 1600 بار در ثانيه، عوض مى شود تا علاوه بر اينكه نويز كمترى در ارتباطات ايجاد شود، دست يافتن به اطلاعات واقعى ردوبدل شده, براى هكرها هم دشوار شود. روش تعيين صحت به كاربر اجازه مى دهد تا اتصال را تنها با دستگاه هايى كه تعيين شده است كنترل كند. روش رمز گذارى از يك كليد رمزى با طول 64 بيت استفاده مى كند.دنياى بى سيم موهبتى براى كامپيوترها بوده است. سيستم بى سيم باعث شده است تا از وجود انبوهى از سيم ها و كابل ها راحت شويم و مهم تر از آن موجب شده است تا كامپيوترهاى شخصى بسيار كاربردى تر شوند و تكنولوژى بلوتوث هم به عنوان يكى از مهم ترين تكنيك هاى بى سيم روز به روز در حال پيشرفت است.
پروتكل ارتباطى
در ارتباطاتى كه از بلوتوث استفاده مى كنند، معمولاً يكى از حالات و موقعيت هاى زير برقرار است:
Standby(انتظار): دستگاه هايى كه به هيچ piconet متصل نباشند، در حالت انتظار هستند. در اين حالت، دستگاه با حدود 32 جهش فركانسى در هر 28/1 ثانيه به پيغام ها گوش مى دهد.
:Page/Inquiry اگر دستگاهى بخواهد با دستگاه ديگرى ارتباط برقرار كند و آدرس آن مشخص باشد، يك پيغام ارسال مى كند. اگر آدرس مشخص نباشد، توسط يك پيغام كدى براى تقاضاى پاسخ مى فرستد. واحد اصلى 16پيغام مشابه را به واحد پيرو مى فرستد. اگر پاسخى دريافت نشود، واحد اصلى دوباره 16 پيغام ارسال مى كند.
( Active فعال): در اين حالت اطلاعات در حال ارسال هستند.
( Hold حفظ كردن): زمانى كه هم واحد اصلى و هم پيرو در حالت انتظار هستند و هيچ اطلاعاتى مبادله نمى شود، اين حالت برقرار مى شود. هدف از اين حالت، ذخيره توان است. در غير اين صورت مبادله اطلاعات به طور ثابت صورت مى گيرد.
:Sniffاين حالت تنها براى دستگاه پيرو قابل اجرا است كه براى ذخيره توان انجام مى شود، البته نه به اندازه حالت قبل. در اين حالت پيرو نقش فعالى در piconet ندارد. اين حالت معمولاً قابل برنامه ريزى است. Park (توقف): فعاليت در اين روش , از حالت Hold هم كمتر است. در طول اين حالت واحد پيرو با piconet همگام شده است، بنابر اين نياز به عكس العمل كامل ندارد. در اين حالت آنها آدرس MAC را ندارند و تنها گوش مى دهند تا خود را با واحد اصلى هماهنگ كنند (به آدرس سه بيتى اى كه هر واحد در يك را piconet مشخص مى كند، آدرس MAC مى گويند)
سيم هايي كه در زندگي روزمره با آنها سر و كار داريم عموماً بر دو نوع هستند. سيم ها و كابل هايي كه برق را از خود عبور مي دهند و سيم ها و كابل هايي كه اطلاعات، داده ها و صوت را از خود عبور مي دهند. در مورد اول هنوز بشر به آن مرحله از پيشرفت نرسيده است كه سيم ها را برچيند اما در مورد دوم به موفقيت هاي بزرگي دست يافته است بخصوص در قسمت انتقال صوت كه اختراع تلفن همراه، يكي از مهمترين دستاوردهاي آن است. تلاش هاي بشر در چند سال گذشته براي برچيدن سيم ها بسيار گسترده بوده است و در اين زمينه فن آوري هاي بسياري توسط شركت و مؤسسات تحقيقاتي مختلف در سراسر دنيا عرضه شده است. در اين ميان جديدترين سيستم بدون سيمي كه عمر آ ن از بقيه سيستم ها و فن آوري ها كمتر است سيستمي است با نام Bluetooth است.
به طور كلي در مورد ارتباط با سيم مي توان به دو نكته اشاره كرد. اول اين كه دو دستگاه مورد نظر از لحاظ فيزيكي چگونه با هم متصل مي شوند توسط چه تعداد سيم و دوم اين كه فرامين مورد نظر براي اجازه دريافت و ارسال اطلاعات كدام است اين دو ويژگي را مي توان بزرگ ترين مشكلات ارتباط با سيم همه دانست بلوتوث به راحتي اين مشكلات را حل مي كند چون ويژگي بلوتوث بي سيم بودن آن است. هنگامي كه دو دستگاه داراي سيستم بلوتوث به هم نزديك مي شوند بدون هيچ گونه مشكلي اطلاعات را به يكديگر منتقل مي كنند. البته در مورد انتقال داده ها در تلفن همراه اوضاع كمي متفاوت است در اين جا براي رعايت اصول امنيتي شخص دريافت كننده اطلاعات بايد اجازه ورود اطلاعات به تلفن خود را بدهد كه اين كار معمولاً توسط كلمه رمز انجام مي شود.
با استفاده گسترده از بلوتوث در منازل و ادارات و اماكن عمومي احتمال تداخل امواج بالا مي رود، اما بلوتوث به راحتي اين مشكل را حل مي كند. همان طور كه گفته شد فركانس بلوتوث 45/2 گيكاهرتز است. اما اين فركانس، فركانس ميانه است فركانس دقيق بلوتوث 40/2 گيگاهرتز تا 48/2 گيگاهرتز است. در اين رنج فركانس، 79 كانال راديو فركانس متفاوت وجود دارد براي اين كه در امواج به كار رفته در دستگاههاي بلوتوثي كه در برد يكديگر قرار دارند اختلال راديوئي ايجاد نشود، هر دستگاه در هر ثانيه 1600 بار اين 79 كانال را به صورت شانسي انتخاب مي كند در اين صورت اگر دو دستگاه در برد يگديگر قرار داشته باشند و بر حسب شانس هردو يك كانال راديو - فركانس مشترك را انتخاب كنند، زمان اشتراك آنها به قدري كوتاه است كه هيچ تداخلي را باعث نمي شود در حالت كلي مي توان دو ويژگي كلي براي اين سيستم به صورت استاندارد عنوان كرد.
۱. اين سيستم چند دستگاه بيس و چند دستگاه متحرك را از وجود سيم بي نياز مي كند.
۲. اين سيستم امكان انتقال داده و صوت را هم زمان دارد.
فن آوري بلوتوث در چند سال گذشته پيشرفت هاي زيادي داشته است و همين پيشرفت ها، شركت هاي بزرگ را علاقه مند به استفاده از اين فن آوري كرده است. با همه اين تفاسير از بلوتوث آن طور كه بايد و مورد انتظار SIG است، استفاده فراواني شده است. در حال حاضر بلوتوث كم كم از زير سايه رقيب قدرتمندش يعني سيستم WI-FIدر حال خارج شدن است . WI-FI بيشتر براي ارتباط بين شبكه اي ارتباطات كوتاه، يعني ارتباطاتي كه مطمئناً روزي سراسر دنيا را فرا خواهند گرفت، كاربرد دارد. به هر حال همان طور كه هارالد دندان آبي قرن ها پيش اتحاد را براي اسكانديناوي به ارمغان آورد، وايكينگ هاي متمدن امروز ما هم مي خواهند با برچيدن سيم ها توسط بلوتوث اين بار تمام دنيا را با هم متحد كنند.
آيا BLUE TOOTH نياز است؟
در جواب بايد گفت BLUE TOOTH يكي از مهم ترين نيازهاي تكنولوژي است كه اين اجازه را مي دهد تا وسايل بي سيم كشف ,و با يكديگر ارتباط برقرار كنند.براي وسايل جايگزين شده,بي سيم بودن, مهم است زيرا مي توانند همواره حاضر باشند ولي اين نكته را هم نبايد ناديده گرفت كه اگر بشر در حال اعتماد كردن به اين شبكه هاي جايگزين است ,امنيت اطلاعات و دسترسي به كنترل يكي از مهم ترين موارد محسوب خواهد شد.
اما خوشبختانه BLUE TOOTH مي تواند راه حلي را براي تمامي اين مشكلات تهيه كند كه اين مطلب با حمايت و ساپورت BLUE TOOTH براي مدارات با پروتكل هاي موجود و API ها ثابت مي شود و باز به اين نكته مي رسيم كه BLUE TOOTH مهمترين حريف و هماورد در ميان ديگر انقلابها و تحولات بي سيم براي ارتباط و پيوند لايه فيزيكي مي باشد .
يكي از اين تحولات جا يگزين شدن اينترنت بر مبناي BLUE TOOTH است كه به نظر مي رسد انقلاب و تحول همه جانبه اي را در زندگي روزمره ماپديد آورد .
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید